VOOR - en NADELEN:

Voor - en Nadelen:
Een cruise kan heerlijk ontspannen zijn. U pakt eenmaal uw koffer uit en uw varend hotel brengt u naar vele bestemmingen. De graad van "verwennerij" aan boord is hoog. Het eten is meestal van een goede kwaliteit, daarnaast zijn er meer en meer specialiteiten restaurants, waar wel een toeslag voor wordt gevraagd. Er is veel vertier aan boord, zoals shows, volgen van cursussen-fitness en Spa faciliteiten etc. Op de grotere schepen is een volledig medisch team aanwezig, wat voor de oudere passagiers vaak een geruststellende gedachte is. Op een aantal schepen is het zelfs mogelijk een nierdyalise  te ondergaan. Zie hiervoor de link pag.  waar enige sites over dit onderwerp zijn vermeld.

 

Op de nieuwere schepen, zijn een aantal aangepaste hutten met voorzieningen voor rollator/rolstoel gebruikers, een scootmobiel is soms mogelijk.  U moet er wel rekening mee houden dat die in de hut moet worden ondergebracht. Reizigers die afhankelijk zijn van een rolstoel, moeten altijd een begeleider bij zich hebben. U moet bij het boeken aangeven, dat U een hulpmiddel gebruikt. Dit alles impliceert overigens niet, dat cruisen alleen bestemd is voor oudere personen. Meer en meer ontdekken jongere reizigers de voordelen van een cruise. Ook gezinnen met kinderen kunnen heel goed een cruise boeken, aangezien op de meeste cruiseschepen speciale kinderprogramma's worden aangeboden. Voor de allerkleinste is er vaak  de mogelijkheid tot kinderopvang. Zoals met alle vakanties is het aan te raden u van te voren goed te oriŽnteren. De diversiteit aan cruiseschepen is overweldigend. Mega schepen voor 4000-5000 passagiers, schepen waar de nadruk ligt op activiteiten aan boord, indien u voor een rustige vakantie gaat, of het verkennen van kleinere, niet door toeristen "plat gelopen steden", moet U beslist geen cruise op een mega schip boeken.  Er is genoeg keuze in middelgrote/kleinere schepen, vaak wat luxere schepen. Zijn voor u de bestemmingen belangrijk, wilt u naar de Noord - of Zuidpool, of wilt u een cruise zonder kinderen aan boord (adults only), een rond de wereld cruise, alles is mogelijk. In alle gevallen is het echter belangrijk, om een schip en rederij te kiezen, die bij u past. Bent u tot een keus gekomen is ook de reisperiode van belang. Een wintercruise in de Middellandse Zee, of een Caribische cruise in het orkaan seizoen zijn niet bepaald aan te bevelen. Voor de beste periode per gebied zie de pagina Vaargebied met jaar kalender.

In elke aanleghaven kun je van boord gaan en op eigen houtje, of met een georganiseerde tour, de betreffende omgeving verkennen. Deze georganiseerde tours zijn aan boord te boeken, doch zijn in de regel nogal vrij prijzig. In vele havens zijn er echter mogelijkheden te over, om zelf iets te ondernemen. Op de pagina nuttige tips kunt u hierover meer vinden.

De verzorging aan boord is goed, de maaltijden van een goed niveau en regelmatig worden er extra's geserveerd, zoals snacks, chocoladebuffet etc. Wat wel en niet bij de basis cruiseprijs is begrepen hangt af van de rederij. U moet rekening houden dat extra's, zoals sterke dranken, bier, frisdranken en speciale maaltijden in de vele specialiteitenrestaurants  prijzig zijn. Een groot deel van de inkomsten van de rederijen wordt uit dit soort extra's behaald.

Er is niets wat alleen voordelen heeft, dus ook cruisen niet~!

* Een van de nadelen is, dat je zeeziek kunt worden.  Uit ervaring sprekend, dat is geen pretje. Het is echter geen ziekte en gaat vanzelf over. Over zeeziekte zijn veel fabeltjes in omloop, zoals zorgen voor een volle maag, of eten van gember of appels. Persoonlijk geloof ik er niet zo in. Er zijn goede middelen tegen zeeziekte te verkrijgen, maar pas wel op, indien u reeds andere medicijnen gebruikt. De kans op zeeziekte valt overigens erg  mee, aangezien de schepen veelal stabilisatoren bezitten, die een gunstig effect hebben op de deining van het schip. Verder zal men zoveel mogelijk slecht weer trachten te ontwijken. Bij een trans-Atlantische oversteek is dat niet altijd mogelijk.
Indien u snel last van zeeziekte mocht hebben, adviseer ik u een hut op de lager gelegen dekken te boeken en zoveel mogelijk in het midden van het schip.  Hier zijn de bewegingen het minst. Ik wil u niet bang maken, maar om te laten zien wat er ook wel eens kan gebeuren, kunt u op deze  STORM link klikken. Bij een Atlantische oversteek heeft u de meeste kans op slecht weer en tijdens het orkaan seizoen in de Caribben. Maar ook in de winter kan het in de Middellandse Zee behoorlijk "spoken"
Cruisen is niet altijd zon en een spiegelgladde zee!
* Het vaarschema kan niet altijd worden aangehouden. Vaak door terroristische acties, of slecht weerscondities.
* Helaas komt de laatste tijd op cruiseschepen nogal regelmatig uitbraken van
gastro-enteritis, ook wel Norwalk, of Norovirus genoemde voor. Deze virusinfectie gaat gepaard met heftige buikkrampen, diaree, maagklachten etc. Het is zeer besmettelijk.  Schepen van alle rederijen hebben hier af en toe mee te maken.  Het kan worden veroorzaakt door passagiers, die het virus bij het aan boord gaan al bij zich droegen, maar ook door een bemanningslid, door geÔnfecteerd voedsel, of  onhygiŽnische omstandigheden aan boord. Vooral openbare toiletten aan boord zijn berucht. Regelmatig handen wassen en ontsmetten is een advies.  Het Amerikaanse Departement of Health and Human Services controleert regelmatig cruiseschepen met meer dan 13 passagiers die Amerikaanse havens aan doen. Men heeft het Vessel Sanitation Program (VSP) op gezet. Voor de resultaten van deze inspecties zie onderstaande website.
http://www.cdc.gov/nceh/vsp/default.htm  
Indien u op ‘Green Sheet’ klikt krijgt u een lijst van de kortelings geÔnspecteerde schepen met hun score te zien. Door op de scheepsnaam te klikken kunt u tevens de punten van kritiek zien.

Helaas is eind 2019 het Corona virus (COVID-19) wereldwijd opgetreden. Op cruise schepen heeft dit virus dramatisch vormen aangenomen met vele zieken en overleden passagiers. Havens die cruise schepen de toegang weigeren, waardoor passagiers en bemanningsleden geruime tijd op het schip moesten verblijven. Het gevolg, de gehele cruise industrie is ingestort. De prognose is dat het wel tot eind 2020 kan duren, voordat het cruisen weer enigszins zal herstellen. Of passagiers weer bereid zijn, om op de "gigantische" veel te drukke schepen gaan boeken, valt nog te bezien. Gedragsregels die op het land zijn ingevoerd, zoals onderlinge afstand bewaren, beperking van het aantal personen in ruimten etc. zijn op cruise schepen niet uitvoerbaar.

* Laat u niet verleiden tot het aankopen van "zogenaamde kunst" op de diverse kunstveilingen aan boord. U betaalt teveel voor meestal nutteloze kunstvoorwerpen.
* Passagiers aan boord hebben vaak een verkeerd beeld van de veiligheid. Zo is volgens de FBI de kans dat een vrouw het slachtoffer wordt van ongewenste intimiteiten op een cruiseschip, tweemaal zo groot als aan land. In een periode tussen 1995 tot met heden (midden 2019) zijn er ca. 280 personen tijdens een cruise spoorloos verdwenen. Deels door een ongeval, roekeloosheid, maar ook door een misdrijf. Aangezien erop een cruiseschip geen politiemacht aanwezig is worden misdaden op zee praktisch nooit opgelost. Dit moet gebeuren door het registratie land van het schip, meestal zijn dat
de Bahama's, Panama, Bermuda, Malta en Marshall Eilanden. Deze maken er echt niet zoveel werk van en worden "misdaden" door de cruisemaatschappijen liefst verzwegen, daar ze liever geen slechte publiciteit willen.
* Deze site wijst ouders met jonge kinderen erop hun kinderen goed in de gaten te houden, aangezien deze kwetsbaar zijn, vooral in en bij de "waterparken" aan boord.
* In bepaalde havens en eilanden, vooral Caribische eilanden, maar ook in Dubrovnik, VenetiŽ  of Santorini  kan het erg  druk zijn, wanneer daar 4 of 5 cruiseschepen afmeren. Door de enorme groei in het aantal cruiseschepen met steeds maar grotere afmetingen wordt dit meer en meer een groot probleem. Ook de "onrustige" situatie in de wereld heeft als gevolg, dat vele havens tijdelijk niet toegankelijk zijn.  Tegenwoordig heeft een gemiddeld cruiseschip van een "massa rederij, zoals Carnival-NCL-MSC en Costa" al gauw 5000 passagiers aan boord. Daar moet je natuurlijk wel van houden!
* Ondanks, dat men het anders doet voorkomen, is een cruisevakantie  niet echt goedkoop. Dit is een gevolg van de vele extra uitgaven, waaronder een verplicht fooien systeem. De enige toeristische tak waar men deze idiote regel hanteert. Het is niet ongebruikelijk, dat u voor een zevendaagse cruise met twee personen al gauw $ 180 in totaal als fooi betaald. Meer hierover vindt u op de pag. Prijsinfo. Tevens vindt u ook namen van rederijen, die niet met een verplicht fooiensysteem werken.
* Ook is een cruise allang geen 'all-in' belevenis meer en moet men voor vele zaken extra betalen. Een tendens die helaas alleen maar toeneemt.
* Door het steeds maar groter worden van de schepen, ontstaan er vaak lange wachtrijen, om uw eten te bemachtigen, bij het aan- en van boord gaan en bij eventueel "tenderen", maar ook voor een ligstoel bij het zwembad kunnen chaotische situaties ontstaan.
* Een ander punt van ergernis betreft de prijzen chaos. Er worden zoveel verschillende soorten prijzen aangeboden voor ťťn en de zelfde  cruise. Wat u haast verplicht tot een uitgebreid onderzoek op internet, of bij reisburo's in binnen - en buitenland.  Het is uitermate vervelend, indien u aan boord tot de conclusie komt, dat uw buurman honderden euro's bespaard heeft hetgeen beslist geen uitzondering is. Ook een punt van ergernis is, dat praktisch altijd de cruiseprijzen in de VS. goedkoper zijn en er meerdere faciliteiten zijn inbegrepen, dan voor Europese reizigers.

© Nederlandse Cruise Site - Nedcruise. Alle rechten voorbehouden.
laatst bijgewerkt 28 mei 2020

Desalniettemin Nederlandse Cruise site wenst u een fantastisch cruise.

Laat svp. eens weten hoe Uw Ervaring is geweest. We plaatsen het op de website.

O_O_O_O