VERSLAG KONINGSDAM

Technische gegevens schip en foto's kunt u vinden op: http://www.nedcruise.info/koningsdam.htm

Cruise met de Koningsdam , 15 dagen ST. Petersburg 20 mei 2018, vanaf Amsterdam.

Dag 1 Zondag 20 mei. Prachtig weer.
11.30 uur , Max breng ons weg met zijn bus, dus volle koffers, scootmobiel en rollator , dus flink mobiel.
E
enmaal bij ons schip ging het super snel ,wij hebben een prachtige suite, helemaal verwend, de koffers kwamen ook snel.
Diner om 17.15 uur, wel vroeg, wel mogelijk vrije zitting , maar beter vaste tafel.
Heerlijk gegeten , daarna even dek 2 verkend ,en naar onze cabine.

Dag 2 maandag 21 mei, droog zonnig 17 graden Zeedag , dus schip verkennen, Ontbijt om 7.30 uur bij de lido ,prachtig, en alles gevonden, nu zitten wij in het Crows Nest heerlijk onderuit, 

Dag 3 dinsdag 22 mei zon 20 graden
Om 0.700 uur aangekomen in Denemarken Kopenhagen.
Wij liggen ver buiten de stad, er leggen nog 4 schepen, de Britania, de Magellan en nog 2 cruise schepen.
Wij zijn niet van boord gegaan, en tussen de middag een patatje met vette hap gegeten, s, avonds Gala diner , de mensen waren keurig gekleed en hè eten heel goed,

Dag 4. woensdag 23 mei Warnemunde Duitsland, mooi weer 18 graden , in de zon warmer.
Ook aan de kade de Magellan.
Na ons ontbijt naar de stad gelopen, echt toeristische, net Volendam, cappuccino aan de haven gedronken , nog even een stukje van het stadje bekeken en terug naar ons schip, vanavond een Duits bierfeest op dek.
Toch beneden geweest voor diner, weer heerlijk en een gezellige Nederlands tafel, nadien naar het bierfeest. Het was erg druk er werd veel gegeten en gedronken, een lokale groep mannen maakten muziek en zongen Duitse liederen, met heel veel drank, dus na genoeg drank klonk het als dronkemanspraat ,wel gezellig

Dag 5. donderdag 24 mei Zeedag
Na diner naar de pianoclub waar 2 pianisten een hele goede show over de jaren 60 speelden , echt gezellig.

Dag 6 Vrijdag 25 mei mooi weer Talin Estonia Hier een excursie genomen 3 uur met de bus , hoogtepunten van Talin.
Deze stelde heeeeeel weinig voor , wij waren de jongste aan boord, de andere waren ouder en totaal niet in beweging te krijgen, dus een tochtje met de Zonnebloem , beter volgend keer een taxi nemen, nog geprobeerd op internet te komen , niet gelukt.

Dag 7 zaterdag 26 mei prachtig weer 25 graden St Petersburg.
De meesten mensen gaan hier excursies maken , dus heerlijk rustig aan boord, veel komen terug, teleurgesteld, vanwege de drukte in de stad, en veel omleidingen vanwege een conferentie Poetin met de Fransen President, wel even aan de wal geweest in de taxfree winkel , maar geen leuke dingen te koop. In de haven nog 2 schepen , de Magellan , en een Tui schip, na ons diner naar de Pianobar gegaan , weer gezellige muziek.

Dag 8 Zondag 27 mei nog mooier weer 2e dag St Petersburg.
Weer aan boord gebleven, 2 schepen vertrokken , 2 nieuwe gekomen, de Regal Princes en de P &O de Aurora , om 18.00 uur vertrekken wij.

Dag 9 maandag 28 mei Helsinki Finland, prachtig weer 25 graden Ook hier blijven wij aan boord, even naar buiten waar een winkeltje is.
Ook even kijken of er internet is, nog contact met Carla gehad een haarband gekocht, nog geprobeerd Sonja en Hans te contacten, niet gelukt.
In de haven nog 2 schepen , de Cost Magica en het schip van Tui, diner bij de Tamarinde, een rijsttafel heerlijk gegeten.
Vannacht de tijd 1 uur terug

Dag 10 dinsdag 29 mei Stockholm , Zweden warm een vrije shuttlebus naar het centrum, dus een rij van 300 mensen, wij blijven aan boord heerlijk rustig.
s
"Avonds nog lang van het uitzicht genoten van alle eilandjes waar wij zeker 4 uur langsvaren super.

Dag 11 woensdag 30 mei zeedag mooi weer. Dus goed insmeren en een plekje op achterdek ingenomen, toch weer teveel zon gehad, vanavond 3 e gala-avond , suf en turf gegeten heerlijk, nog even een cappuccino genomen en lekker gaan slapen.

Dag 12 donderdag 31 mei Kiel Duitsland prachtig weer , uit de zon blijven. Ik ga even aan wal voor internet, weer niet gelukt ik doe iets fout, maar weet niet wat, nog de stad ingelopen ongeveer 500 meter , een leuk centrum maar niet echt bijzonder, dus terug , wel erg warm .

Dag 13 vrijdag 1 juni Aarhus Denemarken mooi weer, te warm in de zon. Heerlijk luieren aan boord, ook hier zijn wij al eens geweest, een mooi modern centrum, ook goed te belopen, vanmiddag bij de Holland club een uitsmijter gegeten, wij vertrekken om 17.00 uur, op naar Amsterdam , 570 km.

Dag 14 zaterdag 2 juni alweer mooi weer Zeedag. Op dek uitverkoop van alle "rommel" die ze kwijt willen , voor nog steeds te hoge prijzen,
11.15 uur de 4 en 5 sterren party , met aansluitend lunch, Vanmiddag worden de koffers gepakt, die moeten vanavond voor slapen op de gang.
Om 8.00 uur s,avonds gaat de misthoorn , vanwege dichte mist.

Dag 15 zondag 3 juni Amsterdam. Aankomst 0.700 uur. Max kom ons weer ophalen.
Einde van een fijne cruise

Voordelen:
Prachtig nieuw schip
Door 2 x opwaardering hebben wij een Veranda suite , geweldig.
Gezellige tafel
Heerlijk eten
Vriendelijk personeel
Holland club zeker een goede aanvulling
Overal heerlijke stoelen,
Prachtig zwembad
Sonja haar scootmobiel
Veel Nederlanders aan boord, veelal oudere mensen, Gezellige muziek in de pianobar Gezellige mensen aan diner tafel.
Hele reis prachtig weer

Nadelen:
Heel slecht toiletpapier
Geen gezellige winkels
Weinig controle door de staf
Orchideen bij de Lido zijn heel slecht onderhouden
Omroepen, door de Kaptein niet te verstaan

Dit is een verslag van Sonja en Dick Spoel 


Cruise: Holland America Line, Koningsdam augustus 2016

Route (Aangepast): Amsterdam-Geiranger-Bergen-Eidfjord-Amsterdam

Met een groep van 68 man, waaronder 40 Canadezen hebben wij een cruise gemaakt met de Koningsdam.  Naar schatting waren 70% van de overige passagiers ook Nederlanders. Zoals gewend van de Holland America Line is de service 100% en het eten fantastisch. Op dek 3 was het Dutch café. Hier kon je zonder bij te betalen poffertjes, pannenkoeken, appelgebak, bitterballen etc. bestellen. Ook Grolsch bier en jonge jenever uit Ketel 1 was tegen betaling te verkrijgen.
De Koningsdam is een prachtig schip. Totaal anders dan de Zuiderdam en Eurodam waar wij eerder op hebben gevaren.
Helaas door een sterk opkomende wind vanuit Engeland heeft de Kapitein moeten besluiten om 22 uur later dan aangekondigd was uit te varen. Hierdoor kwam de havenplaats Alesund te vervallen. Eenmaal op zee kregen we te maken golven van 10-12 meter hoog. Waardoor de snelheid werd aangepast. Door deze vertraging kwam ook de havenplaats Hellesylt te vervallen. Uiteindelijk hebben we alleen Geiranger, Bergen en Eidfjord aangedaan.
Voordat de Koningsdam Eidfjord verliet en koers naar Amsterdam wilde zetten maakte ze nog even een
pirouette van 360 graden om afscheid te nemen van Noorwegen.
Jammer dat het chocoladebuffet en het m
idnight buffet van het programma geschrapt is. Ook het flambeuse dessert op de laatste avond in de diningroom was er niet meer bij.
In de BB King lounge speelde een uitstekende blues band. Echter in de
Lincoln Lounge stonden tegen over elkaar twee elektronisch vleugels. Deze werden bespeeld door een man en een dame die vals zong. Ook het entertainment in het theater was minder dan ik gewend was bij de HAL. Geen Broadway-achtige shows maar slechts een jongleur die met stokjes stond te spelen.
De hutten zijn t.o.v. van andere HAL schepen kleiner. Mensen die een vier persoon hut sliepen moesten over de bedden kruipen om naar het toilet te gaan.
Met eerdere ervaringen op o.a. Costa en MSC was dit toch zeker niet mijn laatste cruise met de Holland America Line. Die andere zijn Italianen. Het eten daar bestaat veelal uit pasta. Op deze schepen zijn vaak aanzienlijk meer luidruchtige "bambino’s" die om 23.00 uur nog door de gangen lopen te rennen.

Cees Jungerius

Noot webmaster: Is er nog compensatie verstrekt voor een dag later vertrek en missen van twee havens?
De Hr.Jungerius deelde mee dat de havengelden van in totaal $ 4,01 op zijn rekening terug zijn gestort. Nadat de Hr. Jungerius hiermee niet akkoord is gegaan is er correspondentie met de HAL ontstaan. Onderstaand enige punten uit het verweer van de HAL.

Beste meneer Jungerius,
Dank u wel voor uw reactie, het spijt mij dat u alsnog compensatie verwacht voor de afvaart van 7 augustus jl., terwijl dit niet wordt verstrekt vanuit onze rederij.
Helaas kunnen wij hier geen uitzonderingen op maken en hebben wij u slechts een toekomstige geste geboden, goedbedoeld, daar u aangaf dat te kunnen waarderen wanneer u wederom een cruise boekt. Deze geste is niet bedoeld om een waarde te plakken op uw ervaring, noch bedoeld om te compenseren. Dit is enkel als gebaar verstrekt aan U, mocht u nog eens met ons boeken, daar wij uw loyaliteit waarderen en ook het feit dat u hierover gebeld heeft en de moeite heeft genomen om navraag bij ons te doen. Wij wilden u niet beledigen, enkel netjes behandelen en gehoor geven aan uw verzoek, daar wij uw verwachting van compensatie niet inwilligen kunnen.

Met vriendelijke groet,
Hanna Kielczewska-Special advisor

Waaruit bestond de geste " Vanuit Guest Relations hebben wij een toekomstig Boord Tegoed aan uw Mariner Nummer gelinkt ter waarde van $75 US

Noot Webmaster:! Cruise 1 Dag ingekort en 2 havens niet aangelopen! Het is de vraag of men in de US weg zou zijn gekomen met deze "geste".

 
Koningsdam in Eidfjord - Foto Cees Jungerius

Terug naar ervaringen overzicht


14 t/m 28 Aug 2016 route: Amsterdam – Newcastle – Edinburgh – Invergorden – Reykjavik – Isafjordur – Akureyri – Alesund – Bergen – Amsterdam

 

we varen nu bijna 20 jaar met de HAL dit was qua eten de beste, en ook zeer uitgebreide keuze’s,

het weer was fantastisch (op Bergen na) het is een prachtig schip maar het zal nooit de onze worden te massaal.

Hutten stuk kleiner als op de overige schepen, de bijbetaling voor de specialiteiten restaurants is echt zijn geld waard.

 

Het entertainment  was redelijk, we misten alleen een plekje waar voor het diner een dansje gemaakt kon worden zoals

op de andere schepen in de Ocean Bar je struikelt over de vleugels en piano’s.

Heel veel passagiers hoorde je de kreet slaan van “Het is één commerciële bende hier” !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ik begrijp dat er met de huidige cruise prijzen geld verdient moet worden op een andere manier maar ga niet te ver.

 

Het leukste plekje van het schip om even te zitten met een drankje is het Crowns Nest, op onze cruise was dit

iedere dag van 17.00 tot 20.00 gesloten voor een grote groep Amerikanen, hier maar je geen vrienden mee.

Vaak om deze klok is het uitvaren zodat in het Crowns Nest zitten en naar buiten kijken was uitgesloten.

 

En als je een keer overdag wel lekker in het Crowns Nest kon zitten, reden de karren met schilderijen over je voeten

want er was weer een expositie heel vervelend voor 95% van de overige passagiers.

Ook verdwenen het Cruise Log, daar was de hele cruise op terug te vinden handig voor het inplakken van de foto’s.

 

Wat ook geen verbetering is dat is de indeling van de mensen die open zitting willen eten, het is hier op zowel dek 2

als dek 3 soms met lange wachttijden. Wij hebben altijd een vaste tafel om 20.00 ook nu weer maar tijdens ons diner

waren steeds mensen voor en achter je opzoek naar een vrije tafel heel vervelend.

 

Het restaurant is overigens sfeerloos, na twee weken begon het steeds meer op de “Ballen Bak” van Ikea te lijken.

Wat wel opviel op dit schip was de crew (hotel) geweldig, had veel weg van een grote familie.

Wel een verbetering is het tenderen, wel tickets halen maar de uitgang liggen twee trappen één naar rechts en één

naar links dus er kunnen twee tenders liggen 50% winst goed bedacht.

conclusie, niet snel meer op dit schip we wachten maar tot April ‘17 dan komt ons eigen bootje weer naar Nederland.

  

Henk en Hanneke van der Linden
     ABC Business & Limo
       www.abclimo.nl
     

Terug naar ervaringen overzicht