NUTTIGE TIPS:

* Selecteer het gebied waar u een cruise wilt maken, het schip en uw accommodatie met beleid. Er zijn zoveel soorten schepen, dat ik u adviseer een kijkje te nemen op de pag. Schip/Rederij  Heeft u uw schip gevonden, kies dan uw hut. Vermijd een hut naast een lift, of direct boven de machinekamer, of onder/boven een publieke ruimte, of werkruimte.

* Boek uw cruise bij voorkeur bij een gespecialiseerd Nederlands reisbureau, maar denk eraan, of ze SGR en/of ANVR -lid zijn.
Ook kunt u via internet eventueel rechtstreeks bij de betreffende rederij, of een cruise reisburo in het buitenland boeken. Over het algemeen zijn dat "cruise-only" tarieven en dient u zelf de bijkomende arrangementen te regelen. Sluit in dat geval ook een goede zgn. "third - party" verzekering af. Ook een buitenlands reisburo, ja zelfs een cruiserederij, kan failliet gaan.

*Kijk ook even op de pag.Vaargebied van deze site voor het beste tijdvak in het gekozen gebied. In de winter in de Middellandse Zee, of in het orkaan seizoen in het Caribische gebied zou ik niet aanraden.

* Vergelijk, indien mogelijk, de aan u aangeboden prijs en controleer hetgeen bij deze prijs is inbegrepen, denk ook aan de BTW. Denk aan de transfers, eventueel benodigde hotelovernachtingen, havengelden, brandstof toeslagen, fooien etc. Vooral, indien een vliegreis in het pakket zit, kunnen er nogal eens aardige verschillen tussen de aanbiedingen ontstaan. Op de pag. Prijs info staan meer tips mbt. cruiseprijzen.

*Hebt u snel last van zeeziekte, of denkt u dat te hebben. Boek dan een hut op één van de lager gelegen dekken en zoveel mogelijk in het midden van het schip.

*Alleen reizende jongeren moeten bij boeking goed nagaan, of men een leeftijdslimiet hanteert. Bij de meeste rederijen dienen jongeren tot 21 - 25 jaar te worden vergezelt door een ouder persoon.
Ook voor zwangere reizigsters geldt een limiet van zo'n 22-24 weken, daarna wordt men niet meer geaccepteerd.
Sommige rederijen hebben zgn. "adult-free" schepen in hun vloot. Op deze schepen mogen geen kinderen meegenomen worden.

*Reist u met een baby is het verstasndig even bij de rederij te checken wat de minimum leeftijd moet zijn! Niet alle, maar een aantal rederijen, stellen een minimale leeftijd.

* Indien u zelf het vervoer naar en van het schip heeft geregeld, let dan vooral op de aankomst en vertrektijden van vliegtuig en schip. U zult de eerste niet zijn, die door vertraging van het vliegtuig de "boot" mist. In dat geval zijn meestal de extra kosten voor uw eigen rekening. Voor de terugreis moet u ervan uitgaan, dat u rond 10 uur van boord moet zijn. Indien uw vliegtuig dan s'avonds, of nog erger, rond middernacht vertrekt, dient u zich wel al die tijd te vermaken. Daarna nog eens een vliegreis van ettelijke uren, in een te krappe stoel en u begrijpt, dat bij thuiskomst er van uw heerlijke ontspannen cruise niet veel meer over is. Let dus ook hierop, mocht het niet lukken, een goede aansluitende vlucht te boeken en indien uw budget het toe laat, boek dan een extra overnachting in de haven van aankomst.

* Mocht u een hekel aan vliegreizen hebben gekregen vanwege eindeloze controles, wachttijden en stoelruimte, waarbij u het woordje 'ruimte' beter kunt vergeten, is wellicht het overwegen waard, om met eigen auto naar vertrek/aankomst  haven te rijden. Steeds meer cruises vertrekken uit Amsterdam, Rotterdam en Ymuiden. Ook naar Kopenhagen, Dover, Kiel, Venetië,  Genua of Savonna, om er enkele te noemen, kunt u met eigen auto bereiken. In deze havens zijn vaak parkeer mogelijkheden voor cruise reizigers.

* Zorg dat u een creditkaart bezit. Aan boord is dit reuze handig, u hoeft dan alleen maar te tekenen voor uw uitgaven. Op de laatst nacht ontvangt u uw kaartuitdraai en als deze klopt, hoeft u verder niets meer te doen.  Zorg echter wel voor voldoende bestedingsruimte op uw creditkaart, vooral als u voorafgaand aan de cruise al diverse betalingen met de kaart heeft gedaan. Cruiserederijen hebben nl. de gewoonte om aan uw creditkaart uitgever een zgn. "pre-authorization" te vragen van zo'n 60 a 70 USD per dag p/p. aangezien men van te voren niet weet, voor hoeveel geld u aan boord zult besteden. Is uw bestedingsruimte op het moment van aanvraag niet toereikend, heeft u een probleem. Informeer desnoods de creditkaart uitgever van te voren, dat u een cruise gaat maken. Tip, ga de avond voor aankomst naar het Front office en vraag om een Preliminary uitdraai van uw rekening. U kunt dan op uw dooie gemak het overzicht bekijken en indien nodig reclameren.

* Paspoort voor de meeste cruises moet uw paspoort na terugkomst nog 6 maanden geldig zijn. Voor sommige landen zijn er nog aanvullende bepalingen, raadpleeg uw reisburo. Bij het inchecken, om aan boord te gaan, moet u niet schrikken, indien men uw paspoort in bewaring neemt. Dit heeft een praktische reden, bij het aanlopen van een haven kan hierdoor de douane afhandeling door personeel van het schip snel worden uitgevoerd. Bij het inchecken ontvangt u een boordpas en een kopie van uw paspoort. De boordpas is tevens uw sleutel van de hut en kluis. Ook voor bestellingen aan boord wordt uw boordpas gebruikt. Bij het van- en aanboord gaan heeft u het pasje ook nodig.  Aan het eind van de cruise krijgt u uw paspoort weer terug. Bij een cruise naar Europese landen zal men waarschijnlijk uw pas niet meer innemen. Zorg in ieder geval voor een kopie van uw paspoort!

* Aan boord van de meeste cruiseschepen hanteert men voor het diner het volgende kledingschema casual-informal en formal nights.Bij een casual avond kunt u gewoon nette vrijetijdskleding gebruiken, echter geen T-shirts-spijkerbroeken etc. Bij een informal avond een net sportkostuum met stropdas en voor de dames bv. een nette jurk. Bij een formal avond voor de heren een donkerkostuum met stropdas /vlinderdas of smoking en voor de dames een nette jurk-mantelpakje, of avondjurk. Informeer vooraf naar het aantal van bovengenoemde dagen en pas uw mee te nemen garderobe hierop aan.
Overigens de laatste trend is, dat er op steeds meer schepen vrije keus bestaat tot het kledingschema. Om bij het avondeten in korte broek,T-shirt of badkleding te verschijnen is 'not -done'.

* Verder is het nuttig als u, of een medereisgenoot, enig kennis van het Engels bezit, aangezien de voertaal op praktisch alle schepen Engels is. Indien u iemand bent, die zich slecht kan vermaken, moet u geen cruise nemen met veel zeedagen (in de folders spreekt men over "cruise dag op zee") Dit is bv. het geval bij een trans-Atlantische oversteek.

* Geef voortijdig uw voorkeur voor de tafelzitting aan. De eerst zitting is meestal om 18 uur de tweede om 20.15 uur dit verschilt overigens van schip tot schip. Geef ook aan met hoeveel personen u aan tafel wilt zitten. Indien gewenst, kunt u dit meestal na de eerste avond nog aanpassen. Steeds vaker gaat men er toe over, om vrije zittingen in te voeren. Het "NCL.-Freestyle" concept vindt meer en meer navolging. Bij dit concept kunt u tussen bepaalde openingstijden zelf bepalen wanneer u wilt eten. Ook is er geen gereserveerde stoel bezetting dus kunt u bv. eten met wie u wilt.

* Indien u een cruise gaat maken vanuit een Amerikaanse haven, dient u zich wel te realiseren, dat de toegang tot Amerika aan vele regels zijn gebonden. Voor de juiste papieren /voorwaarden kunt u zich het best laten informeren door uw reisburo, of de Amerikaanse ambassade. Kinderen op het paspoort van de ouders is zo wie zo al niet toegestaan. Denk ook aan de bagage regels voor de vliegreis. Dit geldt trouwens tegenwoordig voor vele landen en vliegtuig maatschappijen. De regels zijn vaak zo gecompliceerd en wijzigen zo vaak, dat enige aandacht hiervoor zeker op zijn plaats is. Vooral bij de "low- cost" maatschappijen lijkt het erop, dat men u extra geld uit de zak probeert te kloppen. Het betalen van €  70  per koffer komt regelmatig voor.

* Aangezien de cruise- rederijen hun bedieningspersoneel slecht betalen, is het "fooien systeem" van levensbelang voor hen. Fooien kunnen op verschillende wijze in rekening worden gebracht afhankelijk van de rederij. In het verleden was het zo, dat u op de laatste avond, enveloppen in uw hut lagen, waarin de fooien konden worden gestopt.  Tegenwoordig moeten fooien soms al bij de reissom worden voldaan, of wordt er elke dag aan boord een bedrag van uw creditcard afgeschreven. Mocht u het daar niet mee eens zijn, kunt u het bedrag bij het 'frontoffice' laten aanpassen.  Gemiddeld kunt op zo'n 10-15 US $ per cruise deelnemer per dag rekenen. In 2019 is in Duitsland door de Oberlandesgericht van Koblenz bepaald dat fooien niet automatisch op de boordrekening gezet mogen worden, zonder uitdrukkelijke toestemming van de cruisepassagier. Ook met de mededeling dat de cruisereiziger deze bij de receptie kan annuleren of verlagen/verhogen, is het automatisch bijschrijven van de fooien niet toegestaan. Welk land volgt? Mocht u toch een fooi willen geven, kunt u nuttige informatie vinden op de Tip calculator in de pagina Links  van deze site. 

* Land excursies in de aanleghavens kunt u vooraf aan boord bestellen. Prijzen zijn vaak aan de stevige kant en veelal in US $. U kunt natuurlijk ook zelf uw "excursie" aan de wal regelen. Bij aankomst van een cruiseschip wemelt het op de kade van taxi's - busjes- gidsen etc. Het is vaak ook nog leuker, om daar gebruik van te maken, ipv. door de rederij georganiseerde excursie. Spreek van te voren echter wel goed de prijs - tijd en de te bezoeken bezienswaardigheden af, maar ook het aantal personen die u vergezellen. Dit, om te voorkomen, dat later het overeen gekomen bedrag p/pers. moet worden betaald. Op diverse Caribische Eilanden heeft men de kwalijke gewoonte de overeengekomen prijs, als een enkele reis te zien. Om terug te keren naar uw schip dient u dan nog eens hetzelfde bedrag te betalen.  Dus maak goede afspraken en bij ophalen en terug brengen betaal de overeengekomen som aan het eind! Vooral in Afrikaanse landen, zoals Marokko - Egypte - Tunesië etc. kan men handtastelijk en heel vervelend zijn, om u tot aankoop van hun goederen te bewegen.

* U wordt verzocht de laatste nacht de koffers buiten uw hut te zetten, deze worden dan bij aankomst voor u naar de wal gebracht. Onnodig om te zeggen, dat hetgeen u de volgende dag wilt gebruiken, apart moet worden gehouden, zoals kleding, toiletartikelen, eventuele medicijnen etc.

* Wellicht niet zo'n prettige gedachte indien u een cruise maakt, maar u kunt aan boord ernstig ziek worden, waardoor een "emergency-evacuatie" door de medische staf noodzakelijk wordt geacht. Indien het schip op volle zee is kan dat vele uren omvaren, of een helikopter evacuatie betekenen. Neem van mij aan, dat het vaker gebeurt dan u denkt. U begrijpt, dat hier hoge kosten mee zijn gemoeid. Sluit dus een goede reisverzekering af en vraag expliciet, of deze calamiteiten zijn meeverzekerd! Na een klein onderzoekje door deze site onder de diverse aanbieders van reisverzekeringen  ,  zijn we hier niet echt 'vrolijk' van geworden. Sommige verzekeringen vonden het niet nodig de vragen te beantwoorden. Anderen hadden vele "mitsen en maren", of vergoeden alleen het bedrag die u op het land zou zijn kwijt geweest. Er was er maar één die vermelde, alle kosten in zo'n geval te vergoeden, mits uiteraard de juiste verzekering is afgesloten. Het betrof hier de "Europeesche" meer info op hun website www.europeesche.nl hier kunt on-line de juiste verzekering uitzoeken en eventueel afsluiten.
Onlangs oktober 2017 werd in de media door Alarmcentrale Eurocross de melding gemaakt " We halen meer zieken van cruiseschepen af dan ooit".
De verwachting is in 2017 ca. 135 ernstig zieke passagiers van boord te moeten halen. Een stijging van ca. 30% in vergelijk met 2016. De waarschuwing, die al van het ontstaan van deze site "zorg voor een goede reisverzekering" is niet voor niets! Volgens Eurocross kan een repatriëring oplopen tot meer dan 100.000 euro!!

 


Evacuatie op volle zee

*Praktisch elke cruise rederij heeft voor trouwe klanten een loyality club. Soms moet u een aantal cruises met de betreffende rederij  hebben gemaakt, om er gratis lid van te kunnen worden.  Bij diverse rederijen is één cruise echter al voldoende. Zo is er de Crown and Anchor bij Royal Caribbean - Mariner Society van de HAL - MSC Club - Latitudes van NCL. om er enkele te noemen. Heb je er iets aan? Soms wel, met speciale aanbiedingen, of cocktail party's aan boord, preferentie bij het boeken, of sneller opgewaardeerd worden. Als u vaker met een bepaalde rederij wilt cruisen, zou ik het zeker adviseren zo'n kaart aan te vragen. Op de sites van de rederijen kunt u informatie over hun club vinden. Ook hier geldt veelal meer faciliteiten voor Amerikaanse reizigers in vergelijk met andere Nationaliteiten.

*Mocht u nu denken zo'n cruise op zo'n massaal schip is niets voor mij, maar toch zou u wel eens een zeereis willen maken, denk eens aan een zeereis/cruise op een vrachtschip. Steeds meer rederijen richten hun vrachtschepen in voor een klein aantal betalende reizigers. U leeft met de bemanning, maar beschikt toch over privacy door een eigen hut, veelal groter dan op een cruiseschip. Maaltijden zijn prima en worden met de bemanning genuttigd. U dient echter wel over een goede gezondheid te beschikken. Er zijn gespecialiseerde reisburo's die deze reizen voor u kunnen boeken. Zie hiervoor de pag. Waar Boeken.

*Helaas komt de laatste tijd op cruiseschepen nogal regelmatig uitbraken van gastro-enteritis, ook wel Norwalk, of Norovirus genoemde voor. Deze virusinfectie gaat gepaard met heftige buikkrampen, diaree, maagklachten etc. Het is zeer besmettelijk. Schepen van alle rederijen hebben hier af en toe mee te maken. Het kan worden veroorzaakt door passagiers, die het virus bij het aan boord gaan al bij zich droegen, maar ook door een bemanningslid, door geïnfecteerd voedsel, of onhygiënische omstandigheden aan boord. Vooral openbare toiletten aan boord zijn berucht. Regelmatig handen wassen en ontsmetten is een advies. Maak gebruik van de aan boord aanwezige ontsmettingsmiddelen.

*Voor achterblijvers is het nuttig om te weten, hoe men u bij calamiteiten op uw cruiseschip kan bereiken. Bij uw reisbescheiden zult u van het betreffende schip een telf. - fax no. en  een internet adres hebben gekregen. Laat achterblijvers deze no.'s noteren. Indien het schip over satelliet communicatie beschikt en dat is praktisch altijd zo, kunt u vanuit Nederland, geheel automatisch bellen en of faxen met het betreffende schip. Is overigens een erg kostbare zaak. Indien een internet aansluiting aanwezig, kunt u ook een e-mail zenden, maar de ontvanger moet dan wel aan boord inloggen, om de e-mail te kunnen lezen. Internet is wel een stuk voordeliger dan bellen. Ook komen er meer en meer schepen met een WiFi systeem, waardoor een eigen laptop of mobiele telefoon kan worden gebruikt. Overigens moet daar meestal wel een bepaald bedrag voor worden betaald. Mocht u de gegevens niet automatisch bij het boeken krijgen VRAAG ER NAAR !

* Internet en telefoon tijdens een cruise 
   Contact met het thuisfront aan boord van een cruiseschip is mogelijk maar kostbaar.

Op deze site is veel informatie te vinden: https://shorebee.com/nl/aan-boord/internet-en-telefoon-tijdens-een-cruise
Bellen, sms’en of mailen is op een cruiseschip in volle zee het goedkoopst via wifi.
Het is niet aan te bevelen de vaste telefoon in uw hut te gebruiken voor externe gesprekken, vanwege de hoge prijs. U kunt het wel goed gebruiken, om gratis naar een andere hut op hetzelfde schip te bellen.

Dit is een pagina uit de Nederlandse Cruise Site - Nedcruise©
all rights reserved.
Laatst bijgewerkt: 19 october 2019

O-O-O-O