PRIJS INFORMATIE:

INHOUD:
WAT KOST HET?
AANBIEDINGEN.
SOORT HUTTEN.
EXTRA KOSTEN.
PRIJZENTIPS.
CRUISES WORDEN STEEDS GOEDKOPER.

WAT KOST HET?
Prachtig blauwe zee, schitterend schip, stralende zon, adembenemende stranden. Pagina's vol heerlijkheden, allemaal netjes op volgorde gerangschikt in de cruisegidsen. Wat het echter allemaal kost, is vaak lastiger te vinden. Vaak achterin, of in aparte bijlagen met allerlei codes en vele toeslagen, wat de prijs vaak behoorlijk kan verhogen. Ook het in de reisbranche nergens meer gehanteerde systeem van min of meer verplichte fooien kan de prijs aardig opdrijven. Overigens een aantal rederijen doen niet meer aan het "fooien" systeem, zoals bv. Aida-TUI-Pulmantur - Marella Cruises. Vandaar enige informatie, welke u behulpzaam kan zijn en waardoor u niet voor al te grote verrassingen komt te staan. Voor de rederijen in het luxe segment gelden afwijkende regels.

Zoals in de reisbranch niet ongebruikelijk, moet u terdege uitkijken, dat u niet teveel betaalt. Verder moet u opletten, wat precies bij de prijs is inbegrepen. Speciale aanbiedingen, of "vanaf prijzen" blijken vaak lokkertjes. Bij nadere informatie blijken ze vaak aanzienlijk duurder uit te vallen dan gedacht. Cruises maken hier beslist geen uitzondering op.

Als regel kan men stellen, dat wanneer u niet persť in een bepaalde tijd, naar een speciale bestemming, of met een bepaald schip wilt, u beter niet te vroeg kunt boeken. Hoe dichter bij de afvaart datum en als het schip niet vol is, hoe gunstiger de prijzen. Vergelijkbaar met de bekende  "last-minute aanbiedingen" in de reisbranche. Het is een bijzonder vervelend gevoel, ver van te voren een cruise te hebben geboekt, die u een paar maanden voor vertrek opeens goedkoper ziet aangeboden. Geld terug krijgen is er in zo'n geval niet bij. Althans niet in Nederland in de USA lukt dat meestal wel. Een groeiend aantal cruisemaatschappijen werkt overigens met "vroegboek kortingen". Meestal tot zo'n 4-5 maand voor uw vertrekdatum, krijgt u een speciale prijs. Voor u interessant indien u de betreffende cruise toch al had willen maken. In zo'n geval heeft u ruimere keus in beschikbare hutten. De cruisemaatschappij vergroot hiermee de kans dat zijn schip eerder volgeboekt raakt.
Overigens moet u niet vreemd opkijken, als uw vroegboek prijs later toch goedkoper wordt aangeboden.
Vraag uw reisagent, welke rederijen dit systeem hanteert.

Terug naar inhoud

AANBIEDINGEN:
Door het huidige economische klimaat en de over capaciteit, wemelt het, vooral op internet, van aanbiedingen. Het is wel zaak deze aanbiedingen,   kritisch te bezien.  Advertentieprijzen zijn altijd "vanaf prijzen", tenzij anders vermeld. Ze bestaan uit de meest eenvoudige binnenhut en meestal moet u ook in een bepaalde periode reizen. Let op, of de periode wel gunstig is in het betreffende gebied. In de winter in de Middellandse Zee, of in het orkaan seizoen in het Caribische gebied kan vaak niet gunstig uitpakken.  Als de prijs op een Binnenhut is gebaseerd wil dat zeggen, dat u in uw hut geheel op kunstlicht bent aangewezen en totaal geen zicht op de buitenwereld heeft. Sommige moderne schepen hebben een "virtuele" binnenhut. Wilt u een buitenhut, met of zonder balkon, dan stijgt de prijs met ettelijke honderden euro's per persoon.

Terug naar inhoud

SOORT HUTTEN:
Bij aanbiedingen werkt men regelmatig met zo genoemde "garantie binnen- cq. buitenhut". Aan boord wordt uw hut dan uitgegeven. Dit kan mee,- maar ook tegenvallen. Wel is het zo, dat u altijd de klasse zult krijgen, of hoger, die u heeft geboekt. Wilt u deze verrassing niet, dan dient u van te voren het dekplan van het schip te bekijken. Bij boeking kunt u opgeven, welke hut uw voorkeur heeft. Een Binnenhut  is altijd de goedkoopste, u bent dan wel verstoken van daglicht. Binnenhutten op moderne schepen worden meer en meer uitgerust met een virtueel raam middels TV screens. Bij de keuze van een buitenhut moet u zich oriŽnteren op het uitzicht. Er zijn buitenhutten met een kleine patrijspoort, maar ook met een mooi raam, zelfs met een eigen balkon, een optie die steeds meer wordt toegepast op hedendaagse schepen zijn de meeste hutten balkon hutten. Ook bij een buitenhut kunt u een beperkt uitzicht treffen, doordat er bv. een reddingsboot, of ander obstakel voor uw raam staat. Ook het boeken van een  suite's  of penthouse bestaat tot de mogelijkheden.
Zoals met alle soorten vakanties zijn alleen reizende personen meestal duurder uit. Cruises zijn hierop geen uitzondering, aangezien de hutprijs op minimaal 2-pers. per hut is berekend. Het aantal 1-persoons hutten is beperkt, maar is wel groeiend.
Denk ook bij het boeken aan de plaats van de hut. Hutten naast liften, in de directe omgeving van de machinekamer, of er net boven, hutten direct onder of boven publieke ruimten zijn vaak gehorig.
Gauw zeeziek, boek dan een hut op een laag gelegen dek in het midden van het schip.

Terug naar inhoud

EXTRA KOSTEN:
Bij cruises kunnen soms havengelden als extra worden berekend. Fooien zijn een ander fenomeen. Het nergens in de reisbranche nog toegepast min of meer verplicht 'fooien' systeem is in de cruise wereld vrij 'normaal.
Indien de olieprijzen sterk stijgen kan er een brandstof toeslag worden geheven.  Ga goed na, of deze extra kosten bij de aanbieding zijn inbegrepen.

Tegenwoordig worden fooien vaak automatisch dagelijks op uw boordrekening vermeld. Gebruikelijk is, dat u rekent op US$14,- $17,- per dag per cruise deelnemer. Indien u, om welke reden dan ook (bv. gebrek aan service), niet met het bedrag eens bent, kunt u dat, veelal met veel gedoe, laten wijzigen bij het front-office. Het min of meer verplicht fooien systeem kan nog behoorlijk oplopen en bij een goedkoop 'Kaal' ticket kan het soms de ticketprijs haast evenaren. Vroeger werden de fooien gebruikt voor bemanningen die geen of weinig contact hadden met passagiers. Tegenwoordig worden door een aantal rederijen gebruikt als deel van het salaris, of het betalen van tickets van lagere bemanningsleden gedurende hun verlof periode.  Gelukkig zijn er rederijen, die u geen fooien systeem "opdringen" zoals bv. TUI cruises- Aida en Pullmantur.

Dat een cruise een "all in vacantie" is moet u maar met een korreltje zout nemen. Meer en meer proberen de rederijen u extra geld afhandig te maken. Bijvoorbeeld voor een betere maaltijd in een zgn. 'specialiteiten' restaurant. Een lekker kopje koffie en praktisch alle dranken, ook niet alcoholische, moeten extra worden betaald. Zelfs presteren sommige rederijen u voor een scheepsrondleiding te laten betalen. Als u een rustig plekje wilt op de steeds vollere schepen, kunt u een zgn. Cabana of Alcove tegen betaling huren.  Het is erg jammer, maar cruiseschepen gaan hoe langer hoe meer op 'varende kassa's' lijken.

BTW: Sinds april 2012 bent u voor cruises binnen de EEG, of gedeeltelijk binnen de EEG, - BTW verschuldig. Vraag bij het boeken goed na, of de cruiseprijs met of zonder BTW is. Ook op betaalde uitgaven aan boord kan BTW worden berekend!

Bij vertrek buiten Nederland, moet u naar en van het schip worden vervoerd. Meestal per vliegtuig, waarbij u ook weer met vele toeslagen, zoals brandstof-veiligheids en belastingen te maken kunt krijgen. Soms is ťťn of meerdere hotelovernachtingen nodig, welke meestal niet in uw totaal pakket zijn inbegrepen. Ook dient u op transfers te letten, zoals transport tussen luchthaven, hotel, schip, etc. Deze moeten vaak extra worden betaald. Het totaal aan toeslagen kan behoorlijk in de papieren lopen. Indien u in Nederland boekt krijgt u een SGR toeslag (indien aangesloten) en berekent uw reisburo vaak nog reserveringskosten.

Land excursies in de aanleg havens moet u altijd extra betalen. Ondanks, dat u aan boord vol- pension geniet, moet u toch op extra uitgaven rekenen. Frisdranken, bier,wijn, alcoholische dranken, speciale koffie, voor al deze zaken moet extra worden betaald. De prijzen zijn veelal in US $.  Frisdranken, afhankelijk van de rederij, tussen de $2.50 en $5,00, bier tussen $6,50 en $8,50 alcoholische drankjes/cocktails tussen de $10 en $18. (excl. 15% bedieningsgeld en eventueel BTW). Sinds kort zijn bij de meeste cruise maatschappijen dranken kaarten te koop. Deze geven vaak recht tot onbeperkt nuttigen van softdrinks (uit tap automaten). Bepaalde hoeveelheid bier en wijn. De prijs en de samenstelling van deze kaarten varieert, afhankelijk van de maatschappij. Indien ze u niet worden aangeboden, vraag er dan om, aangezien het ten opzichte van losse verkoop wel in de prijs scheelt !
Tapwater is er voldoende aan boord, doch is veelal niet erg smaakvol. Vandaar, dat er flessen water te koop zijn, welke toch al snel zo'n $ 4,50 - $6,50 kosten.
Men kan daarom goedkoper water aan de wal kopen. Het aan boord brengen van water en/of wat frisdank voor persoonlijk gebruik, zal over het algemeen geen problemen geven. Hoewel het tegenwoordig bij diverse rederijen is verboden. Anders is het met wijn/bier en sterke drank, het is niet toegestaan deze zelf  aan boord te brengen. Indien het wordt ontdekt, wordt het afgenomen, verzegelt en aan het eind van de cruise weer ter beschikking gesteld. Trouwens dit is ook het geval met aan boord gekochte drank. Indien u erop staat het toch aan boord te gebruiken, brengt men u een zgn. "corkfee" in rekening van zo'n $10 tot $15 per fles.

Verder is er een wijn cultuur aan boord. Bij uw diner leurt men nogal met flessen wijn. Voor een gewoon flesje standaard huiswijn betaalt u toch snel $18,- tot $30,-. Uiteraard zijn de betere soorten aanzienlijk duurder. U bent natuurlijk vrij, of u wijn wilt gebruiken bij uw diner. Bent u alleen, of met zijn tweeŽn en geen grote drinkers, kunt u meerdere dagen met een fles doen. Deze wordt dan netjes voor u weggezet en staat de volgende dag weer op uw tafel. Wijn per glas kost al snel $8,50 + bedieningsgeld. Naast de rederijen in het luxe segment zijn bij sommige premium/standaard rederijen, zoals Pullmantur, TUI Germany en Aida, wijn en bier bij de maaltijd inbegrepen. 

Op de meeste schepen zijn er alternatieve specialiteiten restaurants, u moet zich echter wel bedenken, dat ook hiervoor een toeslag geldt, welke kan oplopen tot zo'n $ 25-$ 50 per persoon, of het dat waard is, moet u zelf beoordelen. Disney presteert het om voor haar Remy restaurant $ 75 te vragen en spant daarmee tot op heden de kroon.

Europeese rederijen, zoals bv. MSC - Phoenix Seereisen - Costa - Pullmantur etc., bereken bovenvermelde prijzen in Euro's (€ ). De gehanteerde prijzen liggen ongeveer op hetzelfde niveau als de $ prijzen.
 Amerikaans georienteerde rederijen, zoals bv. Royal Caribbean - Celebrity - Star Clippers - NCL, rekenen de extra kosten in US $ vaak ook bij cruises buiten de VS. Ook komt het voor als u als Europeaan in een dollar gebied een cruise maakt, de rederijen gemakshalve uw $ uitgaven aan boord tegen een onvoordelige €. koers omzet. 
Wilt u niet constant op uw portemonnee willen letten, zijn er een paar uitzonderingen. Het Duitse Aida valt u niet lastig met een fooien systeem en verschaft gedurende de avondmaaltijd gratis frisdrank,wijn en bier. Pullmantur en TUI-Germany hanteren het 'all-in' concept. Geen fooien, de gehele dag allerlei soorten drank, wijn en bier gratis verkrijgbaar. De samensteller van deze site heeft onlangs een uiterst plezierige ervaring met een TUI cruise gehad. Alles inclusief, op een drietal speciaal restaurants na en een aantal heel speciale drankjes.

Het spreekt voor zich, dat luxe cruise rederijen veel van boven vermelde extra's bij de cruise prijs zijn inbegrepen.

Terug naar inhoud

PRIJZENTIPS:
Men kan rustig stellen, dat de cruiseprijzen momenteel erg onder druk staan door het gigantische aanbod. Het wemelt van de "last-minute" en speciale aanbiedingen. Indien niet nodig, boek nooit  ver van te voren. U zult zien, dat u dan praktisch altijd teveel betaalt. Betaal ook nooit de in de brochures vermelde prijzen, deze zijn altijd te hoog! Geld terug krijgen, indien reeds geboekt, is er niet bij. Accepteer ook niet direct de eerste aanbieding, maar kijk even verder.

Met name in de USA, UK en Duitsland zijn er voor oudere passagiers 55+ vaak speciale kortingen. Zover ik weet, is dit nog niet tot Nederland door gedrongen dus. Vraag erom!

De belangrijkste Nederlandse en Belgische cruisereisbureaus staan vermeld op de pag. Waar Boeken. Enige algemene reisorganisaties bieden soms gecombineerde landen/steden-cruise-arrangementen aan. Deze aanbiedingen zijn vaak voordeliger dan de kale cruise prijs. Hiervoor zou men eens kunnen kijken bij  oa. Jan Doets, -Special Traffic- D Reizen - Kras Cruises of  Stip reizen.

Voor inventieve reizigers loont het zeker de moeite eens via internet te zoeken naar de beste prijs. Het wemelt van de aanbiedingen veelal uit de USA, maar ook uit Duitsland bijvoorbeeld. In Nederland kunnen ook behoorlijke prijsverschillen optreden.
Nadeel bij aankoop in het buitenland is wel, dat u zelf uw vliegticket en eventueel verblijf ter plekke moet regelen, maar ook daarmee kunt u soms het nodige besparen. Wel is het zo, dat men in het buitenland geen ANVR en SGR kent. Maar bij grote reisburo's in de USA/Duitsland is het risico niet zo erg groot, vanwege redelijk streng toezicht. Het komt regelmatig voor, dat bij een in het buitenland geboekte reis, de betaling direct aan de betreffende rederij moet plaats vinden. 
Het blijkt dat de in Nederland gevestigde reisburo's en rederijen u het kopen van tickets in de USA proberen te verhinderen. Zo zijn er rederijen, die weigeren, om via een Amerikaans reisburo gekochte tickets van niet in de USA woonachtige reizigers, te accepteren. Beter bewijs, dat de cruiseprijs in Europa in het algemeen te hoog zijn, is er niet. Of dit verbod lang stand zal houden is nog de vraag. Amerikaanse reisburo's hebben hier beslist geen baat bij en zowel in de USA, als in de EEG is belemmering van vrij handelsverkeer verboden.

De cruiserederijen hanteren  in de  USA meestal gunstiger tarieven in dollars. De reden is oa. de veel grotere thuismarkt, concurrentie tussen de rederijen en wederverkopers is groter. Het systeem van wederverkopers is voor de rederijen overzichtelijker en korter.  De gehanteerde commissie en belastingen zijn lager. Desalniettemin wekken deze verschillen  "ergernis" op in vele landen, kijk maar op de diverse cruiseforums en zie onderstaand bericht uit een Britse krant.

Terug naar inhoud

CRUISES WORDEN STEEDS GOEDKOPER MAAR BESTEDINGEN AAN BOORD STEEDS HOGER:
 

- Nu al komen de de internationale rederijen met stuntprijzen door de  enorme groei van het aantal schepen zal het alleen maar toenemen.
- De cruisewereld hangt van aanbiedingen en last-minute kortingen aan elkaar.
- Van de (hoge) prijzen in de brochures kun je je beter maar niets van aantrekken.
- Vroegboek tarieven zijn vaak in het nadeel, omdat later vaak lagere prijzen worden aangeboden.
- C
ruise rond de Middellandse Zee zijn in de winter vaak lager in prijs, maar bedenk dat het er in de winter flink kan "spoken". Vele idylische  eilanden zijn in de winter in totale rust. Hetzelfde geldt voor cruises, gedurende het orkaan seizoen, in de Caraibben. Vaak worden reisroutes, door in aantocht zijnde orkanen gewijzigd. Een goed cruise reisburo zal u hierop wijzen, maar vaak wordt het "vergeten."  Op de pagina Vaargebied kunt u de Jaarkalender vinden met de meest gunstige/ongunstige periodes.

Na het in de USA al geruime tijd bekende fenomeen "Boord krediet" wordt dit tegenwoordig ook regelmatig in Nederland toegepast. In dat geval krijgt u bij boeking een bedrag per hut of p/p. toegewezen, waarmee u een gedeelte van de extra uitgaven aan boord kunt betalen.

Deze website heeft geen commerciele verbinding met rederijen-binnen of buitenlandse reisagenten

  update: 28 mei 2020

Terug naar inhoud

Deze pagina is onderdeel van Nederlands oudste cruise site www.nedcruise.info

O-O-O-O