Verslag Bezoek en doop MSC POESIA

MSC Cruises:

MSC Cruises is onderdeel van Mediterranean Shipping Company SA. – Zwitserland. Het is één van de grootste privé ondernemingen van Europa opgericht in 1970 door Kapitein Gianluigi Aponte. Hij kocht in dat jaar zijn eerste vrachtschip “Sorrento”. Momenteel is MSC de tweede container rederij van de wereld. De vloot, deels eigendom deels gecharterd, bestaat uit ca.380 containerschepen. Ze bedient 215 havens in zes continenten. Er zijn wereldwijd zo’n 350 lokale kantoren en er werken ca. 28.000 personen. In 1987 werd MSC Crociere opgericht. Naast deze cruisetak is ook de veerdienst rederij  SNAV (Societa Navigazione Alta Velocita) onderdeel van MSC. SNAV is één van de grootste veerdienst rederijen in Zuid-Europa met overtochten via de Adriatische, Mediterrane en Tyrrheense Zee. 

 MSC Poesia:

Sinds kort bezit MSC-Cruises-Nederland in Hoofddorp een eigen kantoor, onder leiding van direkteur Maurits Kruytzer. De Nederlandse vestiging organiseerde van 4 t/m 6 april een reis naar Dover voor genodigden, reisagenten en pers. Het doel van de reis betrof de doopplechtigheid en bezichtiging van de nieuwste aanwinst “MSC Poesia”. Naast de officiële 1e doop van het schip en het wisselen van de vlaggen bij de overdracht, heeft MSC de gewoonte een 2e doop, eigenlijk een ‘naamgeving ceremonie’, te houden.

De originele doop vond op 2 april plaats in aanwezigheid van de eigenaar van MSC Gianluigi Aponte, zijn vrouw Rafaela en hun schoonzoon Pierfrancesco Vago, de direkteur van MSC-Crociere. De bouwwerf Aker Yards - France in St. Nazaire werd door Jacques Hardelay vertegenwoordigd.  De doopplechtigheid werd door Stefania Vago, zus van Pierfrancesco, verricht.

De 2e doop vond plaats op 5 april te Dover door de beschermvrouwe van De MSC, de actrice Sophia Loren. “MSC Poesia” is daarmee het eerste schip van MSC, dat buiten Italië werd gedoopt. Dat de keus op Dover is gevallen, is te wijten aan het belang, wat MSC aan de Britse markt hecht, de grootste cruisemarkt van Europa. Onder de genodigden bevond zich Prinses en Prins Michael van Kent. Zoals gebruikelijk bij MSC is muziek een belangrijk aspect van deze plechtigheid. Ditmaal was de hoofdrol voor de Italiaans opera legende Andrea Bocelli weggelegd. In het fraaie scheepstheater Carlo Felice, gaf deze een geweldig concert. Andere artiesten die aan deze ceremonie deelnamen waren oa. KT Tunstall, Peter Grant en BrianOlsen.

Indeling:

De "Poesia"is het derde schip uit de “Musica”- serie. De schepen zijn wat ontwerp betreft identiek, maar elk op verschillende wijze ingericht. Wat de “Poesia” betreft heeft MSC zich zelf overtroffen. De inrichting is bijzonder fraai en stijlvol uitgevoerd in een prachtige combinatie van kleuren en materialen, waaronder vele vloeren in marmer. Hierdoor is een gedistingeerd uitstraling verkregen. De inrichting is ontworpen door het Italiaanse Studio De Jorio International.

Er zijn 16 dekken, waarvan 13 ter beschikking van passagiers staan. De dekken zijn te bereiken met eveneens 13 liften.

Het schip beschikt over 5 restaurants, waaronder een Kaito Sushi Bar, self service restaurant Villa Pompeiana hetgeen tov. de vorige schepen met 400 m2 is vergroot. Het à la carte restaurant L’Obelisco en de restaurants Le Fontana en Palladio beiden met ruim 700 zitplaatsen.

Er zijn 9 bars/lounges, waaronder Il Grappo d’Oro een wijnbar met keus uit meer dan 80 soorten Italiaanse wijn. Verder zijn er een tweetal buiten bars op het zwembad dek. De Zebra bar/lounge munt uit in stijl en is geheel in de kleuren van een zebra ingericht. De Hitchock Lounge is een in Britse stijl ingerichte club en doet tevens dienst als sigaar lounge. De Moulin Rouge lounge op het achterdek van dek 7, geeft een fraai uitzicht over de zee.  De disco S32 is op het achterste gedeelte van dek 14 gesitueerd. De disco’s aan boord van MSC schepen verwijzen naar het bouwnummer van het schip. Het atrium/foyer  doet dienst als centraal punt en is voorzien van een 10 m. hoge waterval. De waterval, drie dekken hoog, bestaat uit ‘Australian Green’ marmer en kan men tevens als rustpunt in het schip beschouwen.

Uiteraard ontbreekt de bibliotheek, internet café met 24 stations, cardroom, winkelpromenade  en het casino niet.

Voor de kinderen is er een playroom gedeelte.

Het over drie dekken ingerichte fraaie Theatre Carlo Felice heeft een capaciteit van 1240 zitplaatsen.

Cayo Levantado het zwembaddek, heeft de beschikking over 2 zwembaden en 4 whirlpools. Vanaf dit dek heeft men zicht op een immens video scherm. Vanaf het MSC Magnifica wordt dit dek gedeelte voorzien van een verrijdbare overkapping. Een groot pluspunt voor deze serie schepen.

Op de dekken 15 en 16 bestaat de mogelijkheid om tennis, minigolf en shuffleboard te spelen.

De totale oppervlak van de publieke ruimten beslaat 22.000 m2.   

Daarnaast is veel aandacht gegeven aan het Aurea Spa /Wellness en Fitness center, hetgeen nog eens een omvang van 1500 m2. beslaat.

Hutten:

Er zijn in totaal 1275 hutten aan boord waarvan 80% buitenhutten. Van deze buitenhutten bezit weer 63% over een balkon. De diverse categorieën hutten zijn in 4 hoofdgroepen te verdelen: 275 binnenhutten, 982 buitenhutten met en zonder balkon en 18 minisuites met balkon. Aantal te vervoeren passagiers is bij gebruik van benedenbedden 2550 en bij gebruik van alle bedden 3013 personen.

MSC-Nederland kan terugzien op een zeer geslaagde introductie van haar nieuwste telg.

Webmaster Nedcruise

Voor een Fotoreportage van het schip zie: http://www.nedcruise.info/msc_poesia.htm

Website MSC-Nederland: MSC Cruises Netherlands

Terug naar ervaringen overzicht


5 April 2008

Als relatie van MCS hadden mijn vrouw en ik de eer de doop bij te mogen wonen van de MSC Poesia te Dover. Deze plechtigheid werd verricht door niemand minder dan Sofia Loren. De beschermvrouw van MSC Crociere.

Per bus werden wij opgehaald bij het kantoor van MSC Cruises Nederland in Hoofddorp. Via de Eurotunnel, de verbinding tussen Calais en Dover, gingen we richting de haven, alwaar de Poesia lag. De bus reed door het prachtige heuvelachtige landschap van Engeland. Vanaf boven zagen we de Poesia tussen de witte krijtkrotsen  liggen. Het enorme videoscherm op het bovendek van het schip was van veraf al te zien. Eenmaal aan boord van dit schitterde schip, werden we door een uiterst vriendelijk personeel naar onze outside stateroom begeleid. We pakten onze koffer uit en vervolgens zijn we naar het “Foscole Deck” met prachtige zwembaden gegaan en hebben daar een cocktail gedronken. Aangezien die dag nog niet de officiële doop was hebben we  in “Le Fontana Ristotante”  ons diner genuttigd, kledingsadvies was casual. Daarna werden we in het “Teatro Carlo Felice” op een schitterende show getrakteerd, menig rederij kan daar een voorbeeld aan nemen. De volgende dag was er over het hele schip entertainment. Dit met een Engelse tintje. Hier was bewust voor gekozen om bij de Britten meer naamsbekendheid te krijgen voor MSC. Van 5.00 tot 6.00 p.m. was er een cocktail party  in de zebrabar. Het hoogte punt kwam om 6.15 p.m. In het “Teatro Carlo Felice”daar trad Andrea Bocelli op. Indrukweekend om van zo dicht bij een optreden van een wereldster als deze te mogen mee maken. De rillingen liepen door je lijf. Even later flaneerde de Captain met aan zijn zijde Sofia Loren de trap af, gevolgd door zijn Crew. De toegift die  Bocelli gaf was uiteraard zijn  bekendste nummer “Time to say goodbye”. Om 0.00 uur p.m. knipte Sofia Loren samen met Captain Ferdinando Ponti het lint door waarbij de fles champagne tegen de voorboeg knalde. Dit was over het hele schip op LCD schermen te volgen. Tot diep in de nacht werd het feest voorgezet in de diverse bars en de disco. Met presentjes zoals een miniatuur van de Poesia en een prent van Sofia Loren, gemaakt door Brian Olsen, zijn we de volgende morgen met de bus weer afgereisd naar Nederland. Een geweldige herinnering rijker. MSC heel hartelijk bedankt voor dit onvergetelijke weekend.

Cees Jungerius

Apeldoorn

Terug naar ervaringen overzicht


Verslag cruise MSC Poesia

Wij hebben de cruise gemaakt met de  MSC Poesia van 11 oktober t/m 18 oktober 2008
De route was: Venetie-Bari-Katakolon-Izmir-Istanbul-Dubrovnik-Venetie

Op de luchthaven in Venetie zijn we op eigen gelegenheid naar de boot gegaan met de taxi (luchthaven Marco Polo)
De taxi kost ...busje-45 euro...Stationwagen 35 euro
Het inschepen verliep heel vlot en we werden netjes naar de hut gebracht en ook daar stond de steward klaar om zich voor te stellen
Heb al eerder een cruise gemaakt met de MSC Musica dus we wisten al snel waar alles was
Het was wel moeilijker om zelf dingen gaan te ondernemen omdat we in sommige havens heel kort waren helaas
En we wilden naar het oude centrum van Dubrovnik maar ja dan moest je meer dan een uur in de rij staan om een bonnetje te kopen voor de transfer en dat hadden ze dus beter een dag van tevoren kunnen doen
Maar niet te min we hebben daar veel gewandeld het was er toch wel mooi en ja je zit met die euro die ze daar niet kennen en dus niet overal aannemen
In Istanbul kun je met de tram naar de bazar voor 180 lira (kan je niet met de euro betalen)
Je loopt vanaf de boot richting centrum en bij de eerste halte stap je in en dan 7 stops en ze roepen het ook nog af pas wel op voor zakkenrollers
In Katakolon hebben we ook rondgewandeld en 5 min van de boot is het strandje wat erg leuk is
Het was erg druk op de boot met 2700 passagiers dus meer zou echt te veel zijn denk ik
Ook het eten was goed alleen ze mogen de kaart wel veranderen als je vaker gaat met de MSC
Maar we zijn de laatste avond in het a la carte restaurant gaan eten (L'Obelisco) en echt in alle rust kun je dan genieten van het heerlijk eten wat je van de kaart kan kiezen het is echt aan te bevelen, alleen je betaald dan 18 euro per persoon bij
De avonden waren ook gezellig in de lounges en het theater
Dus al om al het was weer een geweldige cruise op een mooie boot met uitermate vriendelijk personeel

groetjes Thera

Terug naar ervaringen overzicht


Cruise met de MSC Poesia van 22 feb t/m 5 maart 2009
Dit was een 12 daagse cruise
Vaarroute Genua-Barcelona-Casablanca-Tenerife-Funchal-Malaga-Civitavecchia-Genua

We hadden 4 zee dagen in deze reis maar als we ergens in de haven aankwamen hadden we daar wel ruimschoots de tijd om excursies zelf te ondernemen
We waren al vroeg in Genua de transfer en de vlucht verliep vlot alleen dan krijg je het nadeel dat je lang in de terminal moet wachten voor de inscheping en die verliep deze keer niet zo vlot
Het voordeel hadden wij dat we een clubkaart hadden van de MSC zodat wij meteen door konden lopen en niet net als velen Nederlanders 3 uren moeten wachten voordat ze aan boord konden
Het was voor ons de tweede cruise met de MSC Poesia dus we wisten snel weer de weg in deze boot
We hadden de tweede zitting voor ons diner in restaurant Palladio en dit restaurant is niet zo groot dan restaurant Fontana en dus veel rustiger en zeker aan te bevelen
De 1e haven was Barcelona en daar hebben we een shuttelbus genomen om naar het centrum te gaan wat ook zeker de moeite is kosten 5 euro per persoon de werken van Goudi hadden wij vorig jaar al gezien
Casablanca was de volgende haven maar de excursies zijn echt hele dagen naar b.v. Fez wat je zeker niet moet boeken omdat deze reis gebaseerd is op verkoop van tapijt-mozaïek etc je ziet verder weinig en is vrij duur vandaar dat wij naar de grootste moskee van Afrika en het centrum zijn gegaan op eigen gelegenheid 
Tenerife is gewoon mooi was er nooit geweest en daar hebben we een wandeling gemaakt wat ook leuk was en ja het zonnetje scheen volop
Funchal ook echt mooi we zijn met de kabelbaan de berg op gegaan en met de rieten manden naar beneden tot op de helft en van daaruit teruggelopen ook dit is goed zelf te doen(je kan ook een taxi nemen om beneden te komen)
Ook de hop on hop off bussen rijden in Funchal  We hebben er nog een rond trip mee gemaakt
Totaal waren wij 60 euro kwijt voor deze leuke dag voor 2 personen
Malaga helaas een regenachtige dag dus met de shuttelbus naar het centrum gegaan kosten 6 euro p/p.
Het oude centrum is ook zeker de moeite waard
Civitavecchia ligt toch bijna 75 km van Rome dus met de gratis shuttelbus naar het centrum en van daaruit met de trein naar Rome kosten 9 euro per persoon (bijna een uur onderweg)
Deze trip kun je boeken aan boord voor ongeveer 40 euro per persoon en je krijgt er echt niet meer voor dan als je het zelf regelt alleen een andere oude trein die MSC ingehuurd heeft
En zo weer terug in Genua voor de ontscheping maar let op de boeking voor de vlucht want alle Nederlanders hebben vanaf 12.00 uur moeten wachten op de luchthaven tot 21.15 uur voor de terug vlucht terwijl wij om 17.15 uur weer terugvlogen naar Nederland
De terug vluchten worden vrij gegeven vanaf 15.00 uur dat moet je weten of er naar vragen
De Poesia is echt een mooie boot met mooie voorstellingen in het theater
Wij waren van middelbare leeftijd en dan is het leukste de Moulin Rouge lounge en ook tevens de grootste lounge van het schip
Het was weer een prachtige reis en het eten was voor ons ook prima en zo ook de service
Dit was voor ons de 7e cruise en de volgende cruise is in mei met de MSC Fantasia

Groetjes Thera

Terug naar ervaringen overzicht


Cruise MSC Poesia  van 29 augustus t/m 5 september 2009

Vaarroute Venetie-Bari-Katakolon-Izmir-Istanbul-Dubrovnik-Venetie

Al eerder hebben wij deze reis gemaakt het weer was toen niet zo best en we waren iedere een dag ziek aan boord. De balkonhut konden wij heel goedkoop boeken en vandaar maar weer dezelfde cruise maar nu met iedere dag volop zon en rond de 30 graden.We hadden nog een wens om echt een dag in Venetie te zijn omdat we daar wel inschepen en ontschepen en verder dus niets zien van Venetie.
Zelf dus de vluchten gaan boeken de heen vlucht met Air Berlin vanuit Dusseldorf naar luchthaven Marco Polo en de terugvlucht via Trevisio met Transavia naar Schiphol.
We waren al rond 8 uur op luchthaven Marco polo en hebben daar de bus genomen(ATVO) naar P.Le roma (4 euro pp)en dat is het plein vlak bij het centrum waar dus ook een shuttelbus rijd van de MSC naar de terminal (ook de Costa en Royal Caribian hebben ook zo de shuttelbus)
Bij de terminal de koffer afgeven en de laptop hebben we apart bij een loket je afgegeven tegen betaling van 3 euro
Zo hebben we echt een leuke dag gehad in Venetie en om 17.00 uur zijn we vertrokken uit de haven
In Bari hebben we een stadswandeling gemaakt door het mooie oude centrum
In Katakolon heb je een klein strandje daar we gezwommen hebben in de zee en verder is er een lange winkelstraat waar vooral veel leren riemen verkocht worden van rond de 6 euro
Wil je naar het strandje dan loop je niet het winkel straatje in rechts maar links en dan een paar minuten lopen en je bent er
In Izmir hebben we een taxi genomen naar het centrum het is te ver om te lopen (10 euro)
Daar heb je heel mooie sjieke winkels dus even een nieuwe coctailjurk gekocht voor 20 euro
In Istanbul hebben we ook een taxi genomen voor 10 euro naar de Bazaar en verder hebben we daar een lange wandeling gemaakt langs de Moskeeën en zo weer langs de boulevard terug naar het schip
In Dubrovnik hebben we de transfer bus genomen die je kan boeken in het schip
Dit is ook echt de moeite geweest Dubrovnik heeft echt een heel mooi oud centrum maar pas op met betalen ze nemen er nauwelijks de euro aan op het terras of je betaald er echt teveel voor. Als je over de soort van stadsmuur wil wandelen wat een erg mooi uitzicht bied moet je meteen als je de poort doorloopt recht de trap op.Verder is het in het centrum bijna of niet mogelijk om daar te komen want ze hebben de meeste toegangen afgesloten.
In Ventie tja was weer de ontscheping rond 9 uur en konden we de transfer bus weer nemen naar P.Le Roma waar we de ATVO bus weer konden nemen naar Trevisio voor 6 euro pp. Je kan langs de grote straat waar je uitstapt het bordje zien hangen van ATVO waar je de ticket kan kopen dus ga niet net als wij per ongeluk in de rij staan bij de kiosk want dat is alleen voor de water taxi
Het schip is gewoon echt mooi en de service was een stuk beter geworden maar ja langer weer in de vaart En zonder problemen konden we de zitting veranderen zodat we bij andere Nederlanders aan tafel konden eten
Het eten was weer helemaal goed en ook de bediening
De avond snacks hadden we dit keer niet meer maar wel iedere avond een ander buffet op dek 13
Verder is de naam veranderd van een lounge het is nu niet meer de Moulin Rouge maar de Pigalle lounge en dit is nog niet aangepast op de plattegrond van het schip die je in je hut krijgt
De theater voorstellingen waren net als op de vorige cruise dus daar zijn we niet geweest
De muziek vooral in de Pigalle Lounge was een stuk beter geworden dus daar zijn wij iedere avond geweest
Het was weer een geweldige reis met de MSC Poesia

Veel leesplezier Thera

Terug naar ervaringen overzicht


Cruise MSC Poesia Trans Atlantische  mei 2010
 
 Route: New York-Ponta Delgada-Lissabon-La Coruna-Bilbao-Dover-Hamburg
 
De cruise begon eigenlijk in Miami ,2 dagen op zee en dan New York
Wij hadden er voor gekozen om in te schepen in New York
Voor 5 dagen hadden wij daar een hotel zelf geboekt zodat we het belangrijkste van New York konden zien
Het weer viel erg tegen maar goed we hebben leuke dagen in New York gehad
Voor de inscheping waren wij te vroeg maar al snel werd er besloten dat we aan boord konden gaan omdat wij maar met 2 personen waren
Om 2300 uur vertrokken we uit New York en ja dat was erg leuk al die lichtjes, het vrijheidsbeeld en dan die grote stad New York te verlaten
De zee was vrij rustig dus we hadden nergens last van en konden nu wel genieten van dit mooie schip waar je normaal weinig tijd voor hebt
En dan met 2100 gasten aan boord is het echt een relax vakantie (ruim 200 Nederlanders)
We waren de 5e dag om 1900 uur al in Ponta Delgada in plaats van de 6e dag om 900 uur
Sávonds zijn we meteen van boord gegaan en de stad ingelopen en de dag daarna hebben we met de taxi een rondrit gedaan van 3 uur
Lissabon heeft een mooi centrum en voor 10 euro kom je daar met de taxi
La Coruna heeft zo ook zijn mooie kanten en het centrum ligt aan de haven
Bilbao -Hier hebben we de excursie gemaakt naar de heilige plaats San Sebastián wat ook zeker de moeite was
Daarna terug aan boord even wat gegeten en weer de taxi genomen naar het centrum van Bilbao en het Guggenheim museum
Dover-Ook hier hebben wij een excusie gedaan naar Londen
Dit was erg leuk maar je zit 2.5 uur in de bus heen en dan ben je maar 2 uurtjes in Londen en dat is veel te kort want je moet ook nog eens 2.5 uur terug
In Hamburg kwamen we ook eerder aan in plaats van in de morgen in de avond daarvoor en dat was ook leuk
Je vaart echt over de rivier en dan zie je ook hoe groot de stad Hamburg is
Heb de excursies en al de taxi kosten niet hoeven te betalen maar anders ben je toch rond de 300 euro kwijt
Normaal ondernemen wij zelf de excursies
Normaal zitten op deze boot 1000 gasten meer dus het was erg rustig aan boord heerlijk
De zittingen waren een uur eerder en dat was ook beter
Ze hebben nu net als bij de Costa ook een ijs machine voor gratis ijsjes
Je kon  nu ook de hele dag gratis koffie krijgen of water met ijs
Het tipgeld was erg hoog 24 dollar voor 2 personen per dag dat is dus ongeveer 20 euro dus ruim 300 euro voor deze cruise
Dit had ik nog nooit meegemaakt en heb dit ook ge wijzigt en dat ging bij mij zonder problemen
Verder kun je wel merken dat de band's in de lounges niet van hoge klasse waren maar ik begreep dat in Hamburg nieuwe bands aan boord kwamen tja dan is het opeens de euro weer en wij als Europeanen betalen meer voor een cruise
Wat ook nieuw was voor mij is dat je sávonds in plaats van in het restaurant ook van het buffet kan eten
Of deze wijzigingen van tijdelijke aard waren dat weet ik niet
Wij hebben weer een geweldige cruise gehad en veel gezien ook al viel het weer tegen
Heb thuis een ticket geboekt voor de trein van Hamburg naar Duisburg voor 89 euro (2 personen )
Wel heerlijk om een keer de koffers in te kunnen pakken zonder op het gewicht of andere dingen te letten
 
Groetjes Thera

 Terug naar ervaringen overzicht