Ervaringen Cruise MSC Sinfonia

Voor foto's en gegevens over het schip Klik hier svp. :http://www.nedcruise.info/msc_sinfonia.htm

Cruise: 22 t/m 29 oktober 2007 -- Route: Genua-Monte Carlo-Valencia-Malta-Tunis-Civitavecchia-Genua

Hallo heer Brink,
 
Wij hebben van 22 t/m 29 oktober j.l. - gebruikt makend van een last minute - een cruise gemaakt met het
ms'. MSC SINFONIA. Onderstaand een verslag van deze cruise.
 
Op 22 oktober 2007 vlogen wij met Transavia naar Nice en vandaar per bus naar Genua, waar wij ons
inscheepten op het ms. MSC SINFONIA voor een cruise via Monte Carlo-Valencia-Malta-Tunis-Civitavecchia
terug naar Genua.
Het ms. MSC Sinfonia - identiek aan de MSC Armonia - is in 2002 als European Stars in de vaart gekomen.
Wij hadden een binnenhut met de bedden uit elkaar. Dit brengt meer ruimte in de hut. Er is ruim voldoende
bergruimte en een hangkast met  genoeg hangers voor de kleding. De toiletruimte is klein, maar de douche
is wel erg klein met een gordijn, dat aan je lichaam kleeft, wanneer de douche wordt aangezet. 
Er zijn  gezellige lounges Le Baroque is een goede gelegenheid om een goede kop koffie te drinken. Shelag's
House is een pub waar gerookt mag worden. Hier hangt aldoor een sterke rooklucht.
 
Er zijn 2 restaurants. IL COVO voor de suites en hutten met balcon en IL GALEONE voor de overigen.
IL GALEONE is zeer vol. Weinig ruimte tussen de tafels. Er was zeer weinig kontakt met de bediening.
Het liep ook niet allemaal even goed. Mij werd b.v. 3 keer een verkeerd voorgerecht voorgezet. De
finesses ontbreken.
Het eten vond ik goed. Het is anders dan bij RCCL, Celebrity of HAL. Sommigen hadden er wel klachten over,
maar onze 4 tafelgenoten, die hun eerste cruise maakten, vonden het zeer goed.
Men doet zijn best om flessen water aan tafel te verkopen, doch na aandringen wil men wel een glas ijswater
inschenken, maar een karaf op tafel is er niet bij. Wel werden, nadat wij er om gevraagd hadden,  onze glazen
iedere avond met ijswater gevuld.Koffie werd er ook na het diner niet geserveerd.
 
De koffie is erg bitter, maar voor een goede kop koffie - uiteraard tegen betaling - kan men in Le Baroque terecht.
Er is veel keuze. De prijs - euro 1,60 voor de capuchino - is zeer redelijk en het is er heel gezellig vertoeven.
 
IJs is er alleen in de ijsbar te verkrijgen. Ook tegen betaling. Het goedkoopste  softijs kost euro 2,75.
 
De shows vinden wij - qua amusement voor een groot publiek - de beste. Alle shows gezien deze keer en
elke avond genieten.
Het norovirus wordt kennelijk niet gevreesd bij MSC. Bij andere rederijen wordt er zeer streng op toegezien, dat
men z'n handen ontsmet bij het binnengaan van het restaurant. Bij MSC niets hiervan, hoewel bijna onzichtbaar
tegen de wand een gevulde houder gemonteerd is. Maar ik heb niemand hiervan gebruik zien maken.
 
Een fijne cruise met een gezellig schip.  Jammer dat we in de meeste havens slechts een halve dag waren.
 
Wim de Wit

Terug naar ervaringen overzicht


Cruise: Cape Town - Walvisbay - Dakar - Tenerife - Madeira - Malaga - Civitavecchia - Genua
Tijd: 1 April t/m 23 April 2010

Hallo Harm,
Op 1 april 2010 vlogen wij naar Cape Town voor een cruise met de MSC Sinfonia naar Genua, vertrekkend van Cape Town op 4 april 2010
Van 1 tot 4 april verbleven wij in het hotel “Lagoon Beach”. Een prima hotel met aan het zwembad een prachtig uitzicht op zee en de Tafelberg. Een goede keuken, maar de bediening was bijzonder traag. 45 minuten wachten op een kop koffie was geen uitzondering. Na 1 ½ uur pas je eten geserveerd krijgen was ook iets om aan te wennen.
De inscheping was een chaos. Het waaide erg hard. We kwamen aan met 4 bussen en stonden in de stormachtige wind in een lange rij op de kade. Er lagen 2 loopplanken uit.Een voor repeaters in het bezit van een clubcard en een voor de andere – veruit de meeste – passagiers de andere ingang. Wij waren repeaters, maar hadden nog geen  clubkaart toegestuurd gekregen. Na enige druk op de bemanningsleden konden wij toch aan boord via de repeaters ingang.
Het schip zou om 6 uur vertrekken, maar toen wij om 11 uur naar de hut gingen lag hij nog aan de kade. Er lagen de gehele dag 2 sleepboten tegen het schip te duwen om haar aan de kade te houden en de trossen te ontlasten. ’s Nachts om 4 uur merkte ik wat beweging en zag dat we gingen varen. We lazen de andere dag dat het schip niet had mogen vertrekken van de haven autoriteiten vanwege een windkracht van 50 knopen.
De eerste haven, die werd aangelopen was Walvisbay en door de vertraging, die moest worden ingelopen, werd het verblijf verkort tot een halve dag.
De 6 zeedagen naar Dakar waren heerlijk warm en relaxt. Daarna volgden Tenerife. Op Madeira  ontmoetten we een Portugese e-mail vriend – ook scheepsliefhebber- die ons wat van het prachtige eiland liet zien. De laatste havens  voor Genua waren Malaga en Civitavecchia.
De shows waren goed. Niet ieders smaak. Er was een sopraan, een tenor en een klassiek ensemble aan boord, die 8 klassieke avonden verzorgden. Heel mooi voor de liefhebbers. Het theater zat elke avond vol.
Het eten zou, volgens Douglas Ward schrijver van Complete Guide to Cruising, kunnen wedijveren met de grote rederijen. Het eten was goed, maar zeker nog niet vergelijkbaar met RCCL, Celebrity en HAL. Er was geen mozzarella aan boord, maar dit werd wel vermeld voor sommige gerechten. Men zei dat het zuidafrikaanse mozzarella was, omdat men zuidafrikaanse producten moest gebruiken. Of dat waar is??
De patat was de beste, die ik op een cruiseschip heb gekregen. Goed gebakken en WARM.
De prijzen van de consumpties aan boord waren laag. Een fles wijn voor $ 9,50, kleine pils $ 1,50, grote pils $ 2,80, cocktail $ 3,90, cappuccino 1,30, blikje frisdrank $ 1,50, glas port/wijn $ 1,90 excl. 15% service charges,  zal je niet bij andere rederijen vinden. Moet wel worden opgemerkt dat de europrijzen in de Middellandse zee wel flink hoger zullen zijn.
Het schip is zeer schoon. Alles, zelfs de wanden, worden gepoetst.
Wij boekten deze cruise bij KRAS-reizen.  Prima georganiseerde excursies in Zuid-Afrika. Een prachtige reis om op terug te kijken.

Wim

 Terug naar ervaringen overzicht


Cruise met de MSC  Sinfonia  23 dagen van Kaapstad naar Genua. Cruise: 1 april t/m23 april

Route: Kaapstad - Walvisbay - Dakar - Tenerife - Madeira - Malaga - Civitavecchia - Genua
Donderdag 1 April
Vooraf gaande aan onze Cruise 3 dagen in Kaapstad Zuid Afrika.
Om 10.30 uur vertrek van Schiphol naar Kaapstad, daar aangekomen om 22.00 uur, samen  met nog 100 andere Cruisers, die ook  geboekt hebben bij Kras reizen,met de bus waren wij om 23.30 uur in ons hotel.
Vrijdag 2 April
Om 6.30 uur opgestaan en lekker gaan ontbijten, tijdens het ontbijt zien wij de meeste mensen die ook als wij met de Cruise meegaan, maar vandaag met de excursies.
Om 8.00 uur met de bus naar het Waterfront voor met een boot naar Robbeneiland te gaan. De tempratuur was prima ongeveer 25 graden met een aardig windje.
Om 9.00 uur op de boot naar Robbeneiland gevaren een mooie tocht met Zeeleeuwen aalscholvers en zeemeeuwen in het water, ongeveer 30 minuten varen vanaf Waterfront. Daar aangekomen met de bus over het Eiland alle bekenden plaatsen bekeken, zoals de plaatsen waar Mandela  gevangen  heeft gezeten.
Om 12,00 uur met de boot terug naar het Waterfort gereden voor nog even wat te eten.
In overleg met vrienden eten in het hotel, wel  reserveren voor 10 personen.
Om 19.00 uur aan tafel gezellig een eenvoudige maar mooie menukaart, iedereen direct besteld, wij waren de eerste in de eetzaal.
Na ongeveer 90 minuten kwam voor de eerste mensen het eten, zowel het hoofdgerecht als het voorgerecht beide gelijk tijdig, het zag er geweldig uit maar waar moet je beginnen, en meer dan de helft van de tafel had nog niets te eten.
Na weer 30 minuten de eerste waren al klaar kwam voor weer 4 mensen het eten ook alles door elkaar, maar voor de laatste 2 personen nog steeds niets, inmiddels al 2 uur aan tafel. Na weer 20 minuten kwam dan voor de laatste het eten, alleen niet wat er besteld was, dus weer problemen maar daar werd niets aan gedaan, dus gewoon opeten. Het eten was wel prachtig opgediend en de smaak was heerlijk, das heerlijk gegeten. Maar er moest nog afgerekend worden ieder apart dus 5 rekeningen, je geloofd het niet na 2 uur wachten ze is wel 30 keer terug geweest voor wij konden betalen. Ja je ben vergeten dat we in Zuid Afrika zijn waar je heel!!!!!!!!!!! veel!!!!!! geduld moet hebben, maar we hebben wel gelachen en in Afrika kost alles niet veel, een ervaring op zich zelf en de mensen blijven vriendelijk, als je wat vraag is het altijd ja maar ze begrijpen er niets van, ja het was een show op zich een leuke avond. Nu lekker naar bed en heerlijk slapen.
Zaterdag 3 April
Weer om 6.30 uur opgestaan lekker ontbijtje gehad en om 8.00 uur in de bus.Eerste stop bij de Tafelberg, en met z’n allen naar boven heel goed geregeld en tot 10 uur vrij om wat rond te kijken en een bakje koffie te drinken, het was prachtig weer alleen wat bewolkt zodat je maar weinig uitzicht had. Daarna allemaal in de bus op weg naar de pinguïns toch zeker 1 uur rijden, heel leuk om dat te zien en vele zijn nog aan het broeden ook. Van daaruit naar het puntje van Afrika Kaap de goede Hoop , daar wat gegeten en wat tijd gehad om alles te zien, na een mooie rit weer naar ons hotel, een hele mooie dag geweest.
Om 19.00 uur weer in het hotel gaan eten, en weer hetzelfde probleem, ja je moet wel weten dat je in Zuid Afrika ben, wat een toestand. Ook dit hebben wij overleefd, gelukkig  morgen aan boord van ons schip nu lekker slapen.
Zondag 4 April
Vandaag gaan wij aan boord.
Om 10 uur de koffers buiten en kamers vrij maken en nu wachten tot 14,00 uur. aankomst bij het schip na 30 minuten. Inchecken was het erg slecht geregeld iedereen ongeveer 125 personen uit de bussen , koffers nog niet voorzien van labels heel veel wind veel stof en allemaal wilden wij direct aan boord.
Na wat tijd en geduld toch aan boord gekomen, daarna ging het beter, we konden gelijk naar onze cabine een mooie buiten cabine alleen in de badkamer een rioollucht gelukkig niet in de cabine direct doorgegeven aan de cabine bediende die zal er een loodgieter bij halen.
Maar heerlijk wij zijn weer aan boord vanaf nu genieten.
Om 17.00 uur sloepen rol want om 18.00 uur zouden wij afvaren van de kade. s 'Nachts om 0.400 uur uitgevaren naar Walvisbaai 710  miles.
Maandag 5 April
Vanaf nu begint onze Cruise
Het schip is gisteren niet uitgevaren, ze kregen geen toestemming van de havendienst omdat er te veel wind was, maar vanmorgen om 4.00 uur zijn wij toch vertrokken, wij hebben hier weinig of niets van gemerkt iedereen lag heerlijk te slapen en wij komen morgen dus niet om 7.00 uur aan in Walvisbaai.
Dinsdag 6 April
Zeedag, wij komen pas om 17.00 uur aan in Walvisbaai. Walvisbaai een donker gat op het haven terrein.
   Woensdag 7 April
Opgestaan om 7.00 uur wij blijven hier tot 12.30 uur liggen. Er is geen bus naar de stad.
In de haven van Walvis baai het is een echte industrie haven vrij ver van de stad, je moet over het haven terrein lopen naar de poort ongeveer 15 minuten. Hele slechte wegen en voetpaden. Wij zijn even naar de stad gelopen ongeveer 30 minuten lopen.
Om 11.00 uur met de bus van een ander schip terug  naar de kade gereden goede actie. Daarna was het te koud om op dek te zitten dus achter in het kraaiennest met elkaar gezellig gezeten en om 16.00 uur naar de thee, tot 17.15 uur.
Om 12.30 uur trossen los voor de komende 6 dagen op zee heerlijk.
Het schip zie er erg goed uit prachtig in de verf overal netjes opgeruimd en in de cabines iedere dag schoon beddengoed en schone handdoeken, de cabine is niet groot, maar goed ingedeeld met alle gemakken. Ook de dranken zijn erg goedkoop en dan nog dollars ook erg  prettig.
Maar in de winkels aan boord zijn de prijzen erg duur en heel weinig keus.
 Donderdag 8 april
Heerlijke 1e zeedag naar Dakar 3000 miles.
 Vrijdag 9 April
Heerlijk 2e  zeedag.
Zaterdag 10 April
3e zeedag
Zondag 11 April
4e zeedag,
 Om 7.00 uur opgestaan, veel mensen hebben al handdoeken op de ligstoelen geplaatst.                                                                                                              Het passeren van de Evenaar vandaag om 11,00 uur Neptunus aan boord, een  heel  feest , met verkleed partijen en veel doop en smeer en strooi bezigheden om en in het zwembad.
De hele dag met mooi weer ik denk wel 40 graden, iedere 2 uur gaan wij ons afkoelen in het zwembad anders is het niet uit te houden.
Maandag 12 April
 5e  zeedag
Onderweg weinig andere schepen tegengekomen en een hele rustige zee, er word ook niet hard gevaren zo’n 18 knopen.
Dinsdag 13 April
6e zeedag
O
pgestaan om 6.45 uur direct aan dek gegaan om een plaatsje te zoeken vandaag bewolkt veel wind en niet zo warm, te warm voor in de zon en te koud erbuiten maar al met al een fijne dag, om 14.00 uur gaan sjuffelen met de Belgen, maar helaas weer verloren, nog een foto rondje over het schip gedaan, leuke foto’s  gemaakt om ,10.00 uur dolfijnen aan stuurboord gezien. Om 12.00 uur toch nog wat warmer geworden, weer een hele fijne dag.
Voor morgen een uitnodiging voor een borrel gehad voor  repeteer gelijk met de gala avond, ook op deze cruise zijn er weinig mensen in gala je zie steeds meer mensen in hun gewone kleding op deze avonden wat ik wel minder leuk vind, het kleden behoord toch bij het cruisen.
Woensdag 14 April
 Aankomst in Senegal  Dakar om 6,30 uur. De tempratuur 30 graden wel veel wind in de schaduw zelfs wat f ris.Na ons ontbijt zijn wij om 8.30 uur aan wal gegaan.
Direct bij het schip staan er verkopers op het haventerrein met alle prullen dier er hier te koop zijn ,je hoeft eigenlijk niet de stad in, maar gaan toch even kijken.
Vanaf het schip ongeveer 10 minuten lopen naar de stad over het haventerrein, een grote puinhoop overal rotzooi en oppassen want ze rijden hier de vouwen uit je broek.
Buiten de hekken naar de stad is het nog erger de stoepen zijn overal beschadigd je moet oppassen anders breek  je allebei  je benen en op straat lopen is ook gevaarlijk het verkeer stuift aan alle kanten met luid getoeter om je heen regels zijn er hier schijnbaar niet. 20 keer aangesproken door gewillige Sengallezen die je overal naar toe willen brengen, en met je mee blijven lopen, je moet ze haast van je afslaan zo gauw je wat terug zeg willen ze geld  hebben.De taxi’s vragen prijzen van 10 tot 100 dollar voor hetzelfde ritje, overal bedelaars, en  veel  kinderen ,op de markt zie je haast  geen vrouwen wel veel geschreeuw stank en muziek ,tenminste lawaai niet om aan te horen. 1 Sengalees vraagt van een Nederlands echtpaar geen geld maar een baal rijst die de Nederlanders voor hem voor 50 dollar hebben gekocht, met het idee dat hij dan een paar weken  te eten  heb een mooi  bedel  verhaal. Overal lopen er mensen rond die je willen bestelen je kan daar geen sieraadje dragen en je zie heel weinig politie op straat, toch heb ik mijn daar wel veilig gevoeld ik had wat geld meegenomen gewoon los in mijn zak gedaan verder alles aan boord gelaten. Om 11.00 uur terug op het schip want om 12.30 uur varen we uit.
Donderdag 15 April
Zeedag op weg naar Tenerife  St. Cruz 850 mijl Vanmorgen opgestaan om 7.30 uur en het was nog donker en bewolkt.
Om 9.00 uur kwam de zon ons helpen  met een beetje bewolking was het weer een geweldige dag, veel dolfijnen gezien de hele dag op dek lui in de zon.
Wel stond er een lange zwel die wat beweging in het schip maakte erg slaap verwekkend, voor de meeste mensen.
Vrijdag 16 April
Halve zeedag
Om 13.00 uur aankomst in Tenerife Om 14.00 uur van boord gegaan,  met een shuttlebus buiten de haven gebracht, en naar het centrum gelopen en even wezen winkelen, niets gevonden wat we wilden hebben, wat gedronken en om 16.00 uur weer aan boord gegaan, wij waren hier al meermalen geweest dus hebben geen excursie gedaan.  Vertrek om 18,00 uur naar Madeira Funchal 250 miles
Zaterdag 17 April
Aankomst op Madeira  Funchal  10.00 uur
Direct wordt er iemand gebeld om ons rond te rijden over Madeira ,deze kwam in een Mini en daar moesten wij met 5 volwassene in de bergen in krap maar erg leuk, na een rit van 30 minuten heel  krap zitten kwamen wij bij een mooi uitzicht punt, foto’s genomen koffie gedronken en terug naar Funchal,
waar een bloemen corso aan de gang was prachtig, dan nog even winkelen en terug naar ons schip, een hele leuke dag. Een prachtig eiland Madeira. Vanuit Madeira vertrekken is heel  mooi. Inmiddels zijn ze in de winkeltjes aan boord alles aan het om prijzen van dollars  naar  Euro’s, omdat ze nu in Europa gaan varen. Om 18.00 uur vertrokken vanaf Madeira naar Spanje Malaga 675 Miles.
Zondag 18 April
Zeedag
Over het hele dek word  nergens anders over gepraat dan de Vulkaan uiitbarsting, en de gekste manieren bedacht om thuis te komen, terwijl wij met 200 Nederlanders aan  boord zijn. Ik denk dat het reis agent ons hier niet laat zitten dus , rustig afwachten.
 Maandag 19 April
Aankomst in Spanje Malaga. Om 7.00 uur Er is een shuttle bus aanwezig voor 7 dollar pp dus we hoeven niet te lopen. Na het ontbijt om 9.00 uur van boord gegaan om even in de stad te kijken. Wij waren hier n iet eerder geweest, dus hebben wij met de toeristen bus een  rondje door de stad gedaan van 1 uur, heel  leuk en langs alles wat er in de stad belangrijk is.Na dat uurtje zijn wij terug gegaan naar het schip, een heerlijk plaatsje in de zon gezocht en tot 16.00 uur genoten van alles aan dek, de temperatuur was meer de 25 graden in de zon er was wel een  koude wind maar goed uit te houden. Weer een hele fijne dag. Om 12.30 uur aan boord en om 13.00 uur vertrekken wij uit Malaga  naar Civitavecchia, nabij Rome 845 Miles.
Dinsdag 20 April
Zeedag
Het hele schip is nog bezig met hoe wij straks naar huis moeten, de ene zeg dat er wel  gevlogen word de andere weer  niet, we horen het wel. Vanavond Gala en de vaarwel  borrel in het theater , omdat het morgen de laatste dag is, en  speciaal  diner  Lobster, dus fooitje voor de jongens. Weer niet naar het theater geweest, in de cabine gekomen daar liggen de labels voor de ontscheping alweer klaar, nu gaat het opschieten.
Woensdag 21 April
Aankomst in Italië  Civitavecchia om 10.00 uur.
Om 10.30 uur van boord gegaan. Vertrek uit Civitavecchia 20.00 uur naar Genua 190 Miles
Donderdag 22 April
Aankomst in Genua om 07.00 uur ontschepen voor 09.00 uur Tot 10.00 uur op de bus gewacht, om 11.00 uur vertrokken  met de bus naar Nice, ongeveer 3 uur rijden ,waar wij nog 1 nacht in een hotel doorbrengen. Een deel van de mensen zijn al een dag eerder teruggevlogen, en er zijn er ook die nog een dag langer in Nice blijven.
In Nice aangekomen, een aardig hotel , wel een hele kleine kamer maar vooruit het is maar voor 1 nacht, dus even een hapje gaan eten en wat door de stad gelopen, wij waren hier al meer geweest dus wisten wij de weg.
Vrijdag 23 April
Vandaag, om 11.00 uur worden wij opgehaald met de bus voor de rit naar het vliegveld  voor onze vlucht naar Nederland. Hiermee komt onze vakantie aan z’n einde.
Voordelen.
Excursies prima geregeld.
Goedkope   cruise + vliegreis+excursies +transfers+ hotel.
Fijn Schip
Dranken goedkoop,(al wij drinken geen alcohol)ook nog in dollars.
Schoon Schip.
Goed bedienend personeel overal aan boord.
Weinig kinderen aan boord.
Gezellige tafel bij het diner, tafel 66.
Gezellige muziek voor 60+ zoals wij.
Goede Shows.(voor jongere mensen) en veel  klassieke muziek
Gezellige dans zalen.
Roken goed geregeld.
Animatie team zeer actief.
Veel vrienden en leuke mensen aan boord.
Goede leg bedden op dek.
Geen agressieve obers.
Fooien in dollars, kan je de jongens zo ook wat extra geven.
Heerlijk cappuccino bij de koffie bar.
Gezellig kraaien nest achterzijde van het schip.
Goede bedden.
Wij hebben de hele cruise lekker gegeten.
Geen opgedrongen  fotografie

Nadelen.
Boorden in Kaapstad slecht geregeld.
Slechte informatie in het Nederlands, (geen aanspreek persoon).
Cabine nummer op je sleutelkaart (bij verlies kan iedereen in je cabine)
Riool lucht in wc was ruimte cabine.
Winkels te duur en weinig keus. Personeel winkels niet deskundig.
Weinig tijd in Walvisbaai en Tenerife.
Animatie team erg  jong.
Te veel  talen aan boord soms 6 , liever 1 taal ,Engels. Niemand  luistert.
Slechte oefening sloepen rol.
Geen verkeer Shuttlebus  service op Walvis baai en Dakar.
Geen aandacht, na 4x cruisen met MSC  nogmaals doorgegeven bij receptie.
Slechte communicatie tussen Kras en MSC.
Eten om 18.15 uur is wat te vroeg  moet eigenlijk 19.00 uur wezen.
Uitverkoop van rest art veel te duur en allemaal prullen.
Weer geprobeerd om Lid van de MSC club te worden dus formulier ingevuld heb er weinig vertrouwen in.
De bus naar Nice kwam als laatste aan, iedereen was al weg, en door de namen verkeerd om te roepen misten ze steeds 2 personen die wel aanwezig waren.
Totaal gevaren 6520 miles van Kaapstad Zuid Afrika naar Genua
Een hele fijne reis met een leuke groep mensen vooral door de 3 dagen voor afgaande van de Cruise in Kaapstad zodat je veel van de 120 Nederlanders al had meegemaakt.
De dag in Nice was niet nodig geweest, maar zat in het programma.

Groetjes Dick. Spoel.

 Terug naar ervaringen overzicht


15 april tot 3 mei 2013 Cruise per MSC SINFONIA.
Route:  Cape Town-Walvisbay-Dakar-Tenerife-Madeira-Malaga-Civitavecchia-Genua.
 
Wij boekten deze cruise met onze vrienden, die 22 dagen gingen, terwijl wij de 20 daagse
reis maakten, aangezien wij in 2010 de excursies al hadden gemaakt.
De vlucht van bijna 12 uur is wel even doorbijten, maar eenmaal in het hotel "Lagoon Beach"
aangekomen, snel naar bed en ben je de volgende ochtend weer fit. 
Voordat we aan boord gingen hadden we nog een excursie naar de Tafelberg en een  zeer
interessante toer door Kaapstad met veel uitleg van de begeleidster.
De inscheping was chaotisch, maar dankzij onze MSC-pas konden we met voorrang aan
boord.

Na een zeedag kwamen 's ochtends in Walvisbay aan. Een stadje, ruim opgezet, waar

verder weinig te beleven valt .

Onderweg naar Dakar - heerlijk 6 dagen relaxen op zee - bleek een duitse passagier te zijn

verdwenen. Het schip keerde en voer  terug. De passagier werd niet gevonden. Na enige

uren ontving men toestemming om de reis in noordelijke richting te hervatten.

Dakar is een stad met veel tegenstellingen. Armoede, bedelaars en mensen die je een stuk

volgen, maar wel interessant om oude deel  van de stad te bezoeken met fruit- en vismarkt,

waar veel ons onbekende soorten vis te zien zijn. In het moderne centrum dronken we koffie

 en een biertje. 

Op Tenerife waren we al vaak geweest.  Op Madeira werden we opgehaald door onze

vriend Sergio Ferreira, die ons weer naar veel mooie plekken op dit prachtige eiland voerde.

Sergio is een cruiseliefhebber, die woont met uitzicht op de haven en prachtige foto's maakt.

Zijn te zien op z'n site Sergio@Cruises.

In Malaga regende het en zijn we aan boord gebleven.  's Avonds hebben met de groep

hollanders  geweldig feest gevierd t.g.v. van de kroning van WA. Met weinig medewerking

en begrip van de staf, maar dankzij de vasthoudendheid van Don, kregen we uiteindelijk toestemming om van 20.00 tot 22.30 uur de

"Pasha Club" hiervoor te gebruiken. Van de circa 90 hollanders waren er 80 aanwezig, uitgedost met oranje shirt, stropdas, etc.

Nooit was het tijdens deze cruise zo druk in deze disco. Na 20.30 werd het feest voortgezet in de Buddha bar.

 Civitavecchia is een leuk plaatsje, waar vanuit men een excursie naar Rome kan maken of op

eigen gelegenheid per trein. 

Het eten aan boord is vaak een punt van discussie. Mijn ervaring was, dat het t.o.v. eerdere

cruises, die we met MSC maakten, verbeterd was. Er was in ieder geval de gehele dag wat te

eten verkrijgbaar. Er  waren mensen, die nog niet zulk slecht eten hadden gehad. Zelf vond ik

het eten niet slecht, al waren er gerechten bij, die niet mijn smaak waren. Maar wat wil je op

een cruise van 20 dagen.

Wat de shows aangaat geldt hetzelfde. Veel klassiek met  een tenor, bariton, sopraan, mezzo-

sopraan, een pianist en een violiste. De laatste 2 verzorgden ook de muziek in het cafe "Le

Baroque" , waar je een uitstekende kop koffie kon drinken. 

Het theater is een ramp, wanneer je er niet ruim voor de voorstelling gaat zitten en als er dan

voor de show ook nog bingo wordt gespeeld kan je een goede plaats wel  vergeten, want die

deelnemers blijven natuurlijk op de beste plaatsen  zitten voor de show. 

De dekken zijn uitstekend met 2 zwembaden en evenzoveel terrassen. Voldoende ligstoelen

aanwezig om in de zon of de schaduw te vertoeven. 

Het personeel bij de receptie kan nog wel wat extra training gebruiken.  Kijken

je amper aan wanneer ze je te woord staan en komen wat chagrijnig over.

Boden mensen, die door omstandigheden naar Nederland terug moesten vliegen

vanuit Dakar,  geen enkele hulp. Zij werden naar het internetcafe verwezen.

Toen onze hut 's avonds laat niet open ging ben ik 2 maal naar de receptie  terug geweest

en 2 maal kreeg ik zonder enig commentaar nors een nieuw kaartje aangereikt, die beide

keren weigerden. Had duidelijk gezegd, dat er een groen en een rood lampje brandde.

Toen ik me voor de derde maal nijdig bij de receptie vervoegde en opnieuw  nog eens

 duidelijk uitlegde wat het euvel was, belde men iemand, die kwam na enige minuten.

Deze moest weer en ander bellen, die met een schroevendraaier kwam om de batterijen

te vervangen. Kortom na 3 kwartier kon ik in de hut.  Alsof ik de eerste was, die dit overkwam.

Een pluim voor Krasreizen voor de geboden gelegenheid om nog enige uren in het prachtige

centrum van Milaan te kunnen doorbrengen, alvorens we om 19.40 uur naar Amsterdam terugvlogen. 

De prijs/kwaliteit verhouding geef ik een 9. De cruise was aantrekkelijk geprijsd en waar

 betaal je exclusief de 15% servicekosten voor  een flesje Heineken $ 2,70, een blikje

frisdrank $ 1,90, een tapbier (0,4 ltr) $ 3,00, koffie $ 2,00, een glas wijn $ 2,00/3,00 en de goed-

koopste fles wijn kostte 10,00. 

Al met al kunnen we weer terugkijken op een hele fijne cruise, mede dankzij de vele gezellige

reisgenoten.

 

Wim

Terug naar ervaringen overzicht