Verslag Statendam

m.s. "STATENDAM" de "New Zealand and Australia Wondrous Holidays Cruise"
                                                                             van 18 Dec. 2007 t/m 5 Jan. 2008
 
Onze 19e HAL cruise, en de eerste op de "STATENDAM" is een zeer geslaagde cruise geworden.
Na een lange vliegreis van 21 uur met tussenstop (3 uur) in Singapore, in Bribane aangekomen.
Dit is geen aanrader, achteraf spijt dat we niet één of twee dagen in Singapore zijn
gebleven, nu kom je gesloopt aan in je hotel.
De cruise begon in Brisbane, dit is geen normale begin plaats voor een HAL cruise,
reden was, dat het schip twee weken in het droogdok had doorgebracht in Brisbane.
Om het schip niet leeg naar Sydney te laten varen (normaal begin van de cruise) had de
HAL bedacht dat je voor $ 100,00 p.p. mee kon varen van Brisbane naar Sydney, dat
zijn twee overnachtingen aan boord met één zeedag.
Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt, met bijna een driekwart vol schip vertrokken we
richting Sydney waar we twee dagen hebben doorgebracht, daar kwamen de overige passagiers
aan boord, het schip was helemaal vol geboekt.
Het weer tijdens de cruise was niet geweldig, in Australie zo'n 15-16 gr. in Nieuw Zeeland
iets beter zo'n 20-25 graden.
Alle aanloop havens waren zeer de moeite waard, vooral Tauranga vonden wij het einde, schip ligt
midden in de stad en aan het strand, shuttle bussen waren in alle havens gratis aanwezig.
De meeste passagiers kwamen uit Australie , gevolgd door de US & Canada en 10 Nederlanders.
Kerstfeest was heel gezellig, en oud & nieuw was een knal feest, alle publieke ruimtes druk
bezet met dit keer opvallend veel crew members.
Wat ons opviel op dit schip was de geweldige samenwerking onder de crew, was net een familie,
we hebben dit wel eens anders meegemaakt op HAL schepen.
Van de negatieve berichten op o.a. "Zoover" over dit schip hebben wij niets kunnen ontdekken.
Het eten was geweldig (en warm) zelfs de show's waren beter dan dat we de laatste jaren gezien
hebben aan boord van HAL schepen.
In Auckland, Nieuw Zeeland kwam er, na 7.330 km te hebben gevaren, een einde aan deze fantastische cruise, onder de geweldige leiding van Captain Frans Consen, Hotel Manager Kees van Zanten, Culinary Operations Manager Martin Groenedijk, en Chief Engineer Erwin Leijen (alle Hollanders) moesten we met pijn in het hart afscheid nemen van dit fijne schip en geweldige crew.
Terug naar huis, 25 uur vliegen en 7 uur stop in Singapore, dan ben je als je thuis bent aangekomen bijna alweer aan vacantie toe.
                                                                    Henk & Hanneke v.d.Linden.

Voor scheepsdetails Statendam zie Vlootlijst H - Holland-America Line


VERSLAG  STATENDAM

Cruise van San Diego naar Miami vertrek uit San Diego Vrijdag 27 nov. 2009
Aankomst Miami 10 dec. 2009

 Om 11.00 uur zijn wij met een taxi van ons hotel naar het schip gegaan. In de haven aangekomen, lag ons schip naast de Carnaval Spirit die bijna half zo groot is als ons schip.Na afgeven van onze koffers en te zijn ingecheckt zijn wij aan boord gegaan, tot 14.00 uur kunnen wij niet naar onze kamer, dus naar het Lido dek om wat te eten en het schip te verkennen , het is een wat ouder schip als de Zaandam maar beter onderhouden mooie dekstoelen het ziet er beter uit dan de Zaandam waar wij net vanaf komen.Ook zijn er meer Nederlanders aan boord en de officieren zijn veelal Nederlanders.Om 14.00 uur naar onze hut gegaan, een mooie ruime hut en onze koffers zijn al snel op onze kamer zodat wij direct onze kasten in hebben geruimd.Daarna naar het dek tot de sloepen rol die vlot gebeurd was, nog even naar het kraaiennest voor de afvaart te bekijken en dan naar de hut voor een bad en ons te verkleden voor diner.Eerst nog even wat gaan drinken en om 19.30 uur naar de eetzaal, daar een tafel van 6 personen, 2 Amerikanen en een stel uit Nederland uit Zaandam, wat erg gezellig was.Tot onze verrassing is het hoofd van het eten gebeuren
Arie,die wij op de Rotterdam ook meegemaakt hebben. Hij nodigde ons direct uit voor een tafel op de 8e verdieping de volgende dag. Na het eten nog even naar de show geweest maar na 10 minuten naar onze hut gegaan.Intussen 23.30 uur.Tot onze verrassing lijkt er boven onze hut een rollerbaan of wasmachine te staan, veel herrie en je lig te schudden in je bed, dus ben ik direct gaan klagen, er komt iemand luisteren.Om 24.00 uur gaat de telefoon iemand gaat op onderzoek. Nu 0.30 uur nog niets gehoord  en regelmatig komt het geluid terug, niet normaal.

Zaterdag 28 November
1e  Zeedag
Om 7.30 uur weer naar de receptie geweest om te klagen over vannacht, er zal iemand vandaag contact opnemen met ons, om 12.00 uur weer geweest geen bevredigend antwoord.Op dek de hotel manager Bert aangesproken over ons probleem, en samen met hem gaan kijken wat er boven onze hut gebeurd, in de keuken en daar staat een brood deegmachine boven onze hut die het lawaai maakt als hij op hoge snelheid draait, dus proberen ze rekening te houden met ons.Vandaag is het weer wat bewolkt en zo nu en dan een aardig zonnetje, dus heerlijk aan dek gezeten en kennis gemaakt met Hannie en Rob gezellig zitten praten.Vanmiddag ook nog dolfijnen gezien dat was erg leuk, vanavond formele avond dus pak aan en met Ria en Kees gezellig gegeten op dek 8 waar wij ook Wayang onze hotelmetre van de Rotterdam weer tegen zijn gekomen heel leuk, na het eten kwamen wij Jaap tegen, ook een ervaren Cruiser uit Rotterdam een gezellig praatje gemaakt, om 11 uur naar onze hut en heerlijk geslapen, geen herrie boven ons hoofd.

Zondag 29 November
2e Zeedag
Om 8.45 uur uit ons bed gebeld door de Hotelmanager Bert, hoe we geslapen hebben, nou geweldig nergens last van gehad, ons gewassen en direct naar het dek, plekje gezocht en ontbijt gehaald, hele dag heerlijk bij het zwembad gezeten de tempratuur was 30 graden en weinig wind.Verschillende keren omgeroepen dat er dolfijnen en walvissen te zien waren,en inderdaad wij hebben 2x dolfijnen gezien en ook walvissen geweldig. Het grootste deel van de dag langs de kust van Mexico gevaren, en mooie zandstranden en steden voorbij gevaren nog even een wasje gedaan dus alles is weer schoon.Voor het eten nog even in het Casino 2x 5 dollar vergokt toch wel leuk daarna weer lekker gaan eten, nog even naar het kraaiennest geweest. Er waren ook 4 beroeps dansers van over de 60 aan boord als danspartner voor de alleen staande vrouwen. Veel te harde muziek. 

Maandag 30 November
Mexico Puerto Vallaerta. Aan komst 08.00 uur. Na een heerlijk ontbijt om 10.00 uur aan wal en een tour genomen van 3 uur samen met 2 Amerikanen, heel erg leuk we hebben veel gezien, natuurlijk ook winkels maar het was daar een hele mooie omgeving met mooie uitzicht punten groene bossen en mooie huizen ook nog naar de  tacuila drank fabriek geweest en nog een mooie kerk, om 2 uur waren wij weer terug bij het schip en zijn wij bij het zwembad gaan zitten. Om 17.00 uur zijn we weggevaren met veel muziek, jammer dat het ging regenen. Om 20.00 uur lekker gaan eten daarna naar de show en om 23.00 uur naar de Indonesische show gegaan wat ook weer erg leuk was.

Dinsdag 1 December
Zeedag
Vandaag een bewolkte dag en heerlijk rustig. Wel dolfijnen en vinvissen gezien.Om 4 uur werd er omgeroepen dat we naar Acapulco  varen daar er een zieke aan boord is die naar een ziekenhuis moet en dat wij daarna naar Huatulco varen en daar morgen wat later aankomen. Dus bij Acapulco werd er een tender met de zieke afgezet, daarna weer op weg.Vanavond weer Gal avond iedereen weer op zn best, op tijd naar bed gegaan.

Woensdag 2 December
Om 9.30 uur aankomst in Huatulco Van boord om 11.30 uur, aan een taxi chauffeur gevraagd wat er te doen is maar alleen maar een toer van 2 uur of 1 uur omdat er weinig te zien. 12.00 uur kwam de Coral Princess ook nog binnenlopen, ook een prachtig schip, even het stadje in geweest en na 1 uurtje waren wij weer terug aan boord. Op dek gezeten en genoten van de tropische zon 37 graden dus in de schaduw. Om 17.00 uur varen wij weer hier vandaan, naar Puerto Chiapas.  Vanavond borrel in het kraaiennest met de bemanning.Borrel met de bemanning was erg gezellig weer andere mensen gezien en gesproken en de drank werd rijkelijk geschonken en gedronken. Sonja struikelde nog over een opstapje, viel in een stoel en der drankje ook. Gelukkig goed afgelopen en daarna gingen nog een paar mensen onderuit.

Donderdag 3 December
Aankomst Puerto Chiapas 0.900 uur. Vandaag een hele warme dag boven de 40 graden. Om10.30 uur met de shuttlebus naar de stad, Sonja op het schip gebleven ,voor 10 dollar heen en terug, een andere manier om hier weg te komen is er niet de hele haven is van de cruise maatschappij privé  taxis kunnen niet bij de mensen komen er is een mooie ontvangst hal maar in de wijde omgeving niets te beleven. Dus met de bus naar de stad echt Mexicaans met veel kleuren en mensen drukte en heel erg warm, voor de kerk afgezet een uurtje gewinkeld maar weinig gekocht wel gezellig, daarna een biertje in de schaduw op een terrasje gedronken leuk met alles wat je voorbij trek zoals verkopers van kleding snoep riemen tassen bedelaars ze willen allemaal wat aan je verkopen er is wel veel politie aanwezig maar je heb van niemand last en een bietje kosten 195 peso en een dollar is 1,30 peso dus niet duur. Daarna terug naar het schip, het was even gezellig. Rest van de dag op dek gezeten uit de zon en om 17.00 uur barbeqeu op dek heel goed maar ook warm de muziek was wel erg hard wij hebben niets genomen want gaan om 20.00 uur eten in het restaurant.

 Vrijdag 4 December
Guatemala Puerto Quetzal. Aangekomen om 0,600 op een kaal haventerrein waar helemaal niets te doen is. Om 7 uur gaan ontbijten en nu al erg warm zeker 30 graden en de zon is nog maar net op dus een plaatsje uit de zon gezocht maar ook daar omdat er geen wind staat al bloedheet, dus wat gaan wij doen. Ik ben om 9.30 uur met de bus naar de havenuitgang gegaan 10 minuten daar waren een hoop kraampjes met leuke hebbedingetjes dus ik ben terug naar het schip gegaan en dit aan wat mensen te vertellen dus zijn wij daar 1 uurtje wezen winkelen en een biertje gaan drinken.
Ook hier alles speciaal door het scheepsgebeuren opgezet.
Ook aan dek te warm boven de 40 graden naar de hut gegaan slaapje doen om 16,00 uur vertrekken wij van en hier morgen hebben wij een zeedag.

Zaterdag 5 December
Zeedag Sinterklaas
Om 7 uur naar het dek de zon staat al erg hoog en het is al warm en er staat veel wind, te veel om buiten te zitten toch maar even proberen maar na 1 uurtje  en nog een keertje verplaatsen toch naar binnen gegaan.
Tot 11 uur de wind is wat gaan minderen en weer een plekje op het achterdek in de schaduw gevonden.
Ik ben even in onze hut geweest en  verassing een mooie brief en een boterletter van de Sint, dat is toch een verrassing zo midden op zee mee naar boven genomen lekker bij de koffie.

Zondag 6 December
Zeedag, ontzettend warm een plekje uit de zon gezocht, een dagje nog minder doen als anders.
Om 18.00 uur aangekomen bij de ingang van het Panamakanaal, hier kunnen wij met Tenders aan land tot 24.00 uur maar zonder excursie is er op de wal geheel niets te beleven dus waren wij binnen 10 minuten weer terug aan boord.
Wel met sms jes aan familie door gegeven dat wij morgen door de sluizen varen om 13.30 uur Nederlandse tijd.
Van een van de bemanningsleden nog een rood speldje van de HAL gekregen en de bekende tegeltjes lagen ook weer in de hut.

Maandag 7 December
Weer een hele warme dag
Om 6.00 uur het anker gelicht voor de doorgang Panamakanaal
Dus om 7.00 uur waren wij op dek heel gezellig het was al aardig druk maar het was al warm, dus na het ontbijt een plekje gezocht maar ook daar snikheet.
Dus naar dek 6 het lower Promenade dek gegaan een mooi plekje gevonden waar wij de hele dag hebben gezeten wel steeds naar voren en naar achter om fotos te maken, geen letter gelezen want het is een hele ervaring om door het Panama kanaal te varen met al die schepen welke voor en achter ons ook door de sluizen gaan het is toch heel bijzonder dat je van de ene kant van Amerika naar de andere kant gaat met zulke waterhoogte verschillen en de manier hoe dat mogelijk is gemaakt.
Het was een geweldige vermoeide dag, en veel mensen hebben ook veel last gehad van de warmte, ik denk dat het boven de 40 graden is geweest en dan te denken dat het in Nederland om de 0 graden is.

Dinsdag 8 December
Colombia Cartagena. Aankomst 9.00 uur weer een bloedhete dag om 8.00 uur al 30 graden om 10.00 uur met een taxi samen met Marian en Jaap genomen voor 3 uur 20 dollar pp. Een leuke rit door en om de stad gemaakt zowel het oude als het nieuwe deel echt de moeite waard we moesten nog even bij een smaragten winkel langs wat ook wel leuk was maar het was te warm om lang buiten de taxi te zijn dus uitstappen foto maken en direct weer in de airco. Om 13,00 uur nog even een biertje gaan drinken op een gezellig marktplaatsje en toen terug naar het schip.
Tot 17.00 uur gezellig op dek gezeten uit de zon, daarna lekker gaan eten.

Woensdag 9 December
Zeedag. Vannacht wat ruw weer gehad en dat was vanmorgen nog niet voorbij, dus na het ontbijt een plekje gezocht maar overal te veel wind of te veel zon dus na de 5e keer verhuizen bij het binnenbad onder dak gaan zitten.
Om 11.30 uur naar de brunch voor de repeaters wat toch een rustig gebeuren was de cruis director samen met de Kapitein en zijn eerste man waren aanwezig bij de ontvangst maar waren direct daarna vertrokken dus geen persoonlijk woordje.
In de hut gekomen zijn de papieren over het ontschepen gebracht met de kofferlabels dat gaat nu dus erg snel.
Vanavond de laatste  keer Gala dus gaan wij in het wit ook om 23.00 uur een zwart wit party maar dat zal voor ons wel te laat worden want om 23.00 uur is bij ons meestal het licht al uit.

Donderdag 10 December
2e Zeedag Dus weer een luie dag heerlijk van de warmte genieten want morgen een reisdag en dan zitten we weer in de koude.
Vandaag de dag om de koffers te pakken hetgeen makkelijk is want alles moet gewoon mee en de koffers moeten voor 23.00 uur buiten de hut staan.

Voordelen:
Gezellig schip
Mooie hut
Vriendelijke bemanning
Meerdere Nederlanders aan boord
Goede buffetten
Gezellig achterdek
Niet te veel kinderen
Prachtig weer gehad.

Nadelen:
Nog nooit zon slecht hut gehad vanwege het geluid, dat ze deze hut zonder blikken durven te gebruiken en dan doen of wij de eerste zijn die hierover klagen, dat is een hele slechte manier om met klanten om te gaan en dat gebeurd ons geen tweede keer, want overdag gaan wij ook wel eens naar onze hut en dan is er de hele dag herrie boven ons hoofd.
Hut onder de keuken altijd geluid boven ons.
Verschilde vervelende opstapjes aan boord o.a bij de dansvloer ook bij dek12
Vervelende indeling van stoelen op 12e verdieping
Te harde muziek op 12, lijkt wel een disco, en geen of weinig jongere aan boord
Aanleg havens veelal van de rederij verder niets in de buurt
Zodoende alle prijzen erg duur. Minimaal 2x duurder dan in de stad
Winkels aan boord worden niet alleen hier maar op alle schepen minder.
Bibliotheek weinig Nederlandse boeken aanwezig.
Vuile gebruikte servies en bestek blijven erg lang leggen vooral buiten je krijg het idee dat er te weinig personeel is.
De laatste dagen bijna geen druk op het water in de badkamer als je de douche gebruikt
Ik denk dat wij dit schip nooit meer nemen te veel min punten.

D.A.Spoel

                               Naschrift redactie: Jammer van de lokatie van de hut. Overigens over dit soort zaken wordt in Nuttige Tips het eea. geschreven

 

Terug naar ervaringen overzicht