Verslag COSTA LUMINOSA

Voor meer informatie en foto's van het schip zie; http://www.nedcruise.info/costa%20luminosa.htm

Cruise Costa Luminosa 19 dec t/m 26 dec 2009
Vaarroute Dubai-Fujairah-Abu Dhabi-Muscat-Bahrain-Dubai
Met de KLM vanuit Schiphol naar Dubai gevlogen alleen jammer dat we rond 23.15 uur pas landen in Dubai
Ondertussen aan boord van het toestel hebben wij andere Nederlanders leren kennen die ook deze cruise gingen maken
Dus samen een taxi genomen naar de Terminal waar we rond 00.30 uur aankwamen
We konden meteen aan boord en je kon zelfs nog volop eten van een buffet wat er klaar stond
Snel de koffers uitgepakt en nog even rondgelopen op de boot tja het was toch al laat
De boot was ook erg leuk versierd voor kerst
Dubai is tevens de enige haven waar je vrij kan rondlopen
We zijn overal van boord gegaan maar hebben geen excursies geboekt aan boord en ach overal waar je komt is het toch weer anders en zo kun je nog een beetje zien hoe de mensen in de andere Emiraten leven waar het nog niet zo toeristisch is
Bahrain en Muscat vallen niet onder de Emiraten dus daar hebben ze een andere munteenheid
We zijn de bank binnengelopen en gevraagd wat de munteenheid daar was en hoe die was tegenover de euro anders heb je geen idee wat je uitgeeft
Ook het paspoort moet je inleveren wanneer je aan boord komt en waarom werd ons duidelijk toen we van boord gingen er stonden inmiddels enkele stempels meer in ja de visum voor Muscat en de visum voor Bahrain
Met een temperatuur van rond de 25 graden was het iedere dag genieten van de zon
Toen we de laatste avond aan boord waren hebben we de taxi genomen naar de vieuw bar in Dubai en dit is zeker de moeite je kijkt dan mooi over dubai en tja je kijkt je ogen uit naar de dure auto's bij deze bar
De boot was erg mooi alleen even wennen weer tja ga normaal veel met de MSC en dat is even wat anders
Het eten was heel goed en ook iedere dag kon je bijna de hele dag eten er was altijd wel ergens een buffet open
Op dek 9 zit het buffet restaurant en als je dan naar de schterkant van de boot loopt kun je daar lekker buiten eten
De voorstellingen waren ook echt goed zeker de moeite om daar naar toe te gaan
Al om al was het een heel mooie cruise en met 170 nederlands sprekende mensen aan boord
Als je deze cruise gaat maken raad ik je zeker aan om langer in de Dubai te blijven want van Dubai heb je anders niet zoveel gezien
Dit hebben wij ook gedaan, na de cruise hebben we nog een week Lou Lou Beach resort bijgeboekt en de prijs viel ook heel erg mee terwijl het een mooi hotel is
Groetjes Thera

Terug naar ervaringen overzicht


Hallo Harm hier weer een verhaaltje over onze laatste cruise,

Cruise met de Luminosa van de Costa.

Route:  Amsterdam naar Kopenhagen- Stockholm- Helsinki - St. Petersburg en Tallinn.

Wij hebben gekozen voor een binnen hut, omdat wij altijd weinig in onze hut zijn, en van plan zijn om veel excursies te maken. Totaal 12 dagen en heerlijk niet vliegen hier in Amsterdam opstappen.
Dag 1 donderdag Hemelvaartdag 2010geen verkeer.
Aangekomen bij de vertrekhaven afgezet met hele zware koffers, want we vliegen niet, dus hoeven niet op een kilo te kijken en wij verwachten niet erg warm weer, dus warme  kleding  meegenomen.
Onze koffers waren wij zo kwijt en ook een nummer ontvangen voor het inschepen no 23, nu afwachten tot wij aan boord mogen dat heeft bijna 3 uur geduurd, voor ons werden weer eerdere nummers uitgegeven zodat wij later aan de beurt kwamen maar dan eindelijk ons nummer aan de beurt.
Wij in de rij eerst het gezondheid briefje 20 minuten daarna door de handbagage controle 20 minuten toen nog een paspoortcontrole door, om 4 uur waren wij aan boord, (slecht geregeld).
Onze koffers waren al in de cabine, maar wij zijn eerst wat gaan eten. Na een snelle hap was het sloepen rol ook weer 30 minuten, zo nu eerst de koffers uitpakken. Wij hebben een mooie binnen hut op de 5e verdieping voorin het schip, kennis gemaakt met Kedak onze hut bediende uit Indonesië aardige jongen.Nog even excursies geboekt voor Petersburg 1e dag ballet voorstelling 2e dag Zomerpaleis, een nieuw Costa kaartje wezen halen. Intussen leggen wij in de sluis van IJmuiden op dek 10 geweest buiten is het te koud, heerlijk blijven zitten tot wij de haven uit waren.Om 20,15 uur een voorlichting in het theater door Ada onze hostess , om 20,45 uur naar onze tafel 42 voor ons diner .Na 20 minuten kwamen onze andere tafel genoten 1 echtpaar uit Stolwijk en 1 echtpaar uit Friesland, heerlijk een Nederlandse tafel van 6 personen gezellig, en leuke gezellige mensen.
Na het eten naar de show geweest een mooie snelle kleurrijke show, dus we gingen over middernacht naar bed.

Dag 2 Zeedag Vrijdag 14 April
Om 8.00 uur opgestaan en gaan ontbijten , buiten zonnig weer wel  een koude wind, maar droog.
Na het eten op dek 9 gaan zitten bij het overdekte zwembad een heerlijk plaatsje, om 10.30 uur koffie gaan drinken op dek 2 en Sonja mijn vrouw is wezen hand arbeiden s ’ morgens papieren bloemen  maken, en s ‘middags kraaltjes rijgen voor een sieraad te maken ( geen  succes).
Om 20.00 uur welkoms borrel in het theater en vorstellen Kapitein en bemanning, daarna Gala avond, dus moeten in het pak.
Lekker gegeten gezellig gepraat.
Vandaag zaten wij met mensen te praten, die ineens hun buren van thuis voorbij zien lopen, waar ze niet van wisten dat ze ook aan boord waren, dan sta je toch echt gek te kijken.  (Goede buren???)
Dag 3 Zaterdag Denemarken Kopenhagen
Aankomst om 8.00 uur maar helaas het regent en het is koud, dus 9.00 uur opgestaan en lekker gaan eten, misschien word het beter. Om 11.00 uur nog steeds regen ik ben even naar buiten geweest maar het is echt niet te doen. Ik ben even op de kade in de winkeltjes geweest maar alles erg duur en weinig te koop.
Ik heb onze tafelgenoten verteld dat ze de Hop on Hop of bus moeten nemen, die rij langs alle belangrijke bezienswaardigheden en je kan op en af stappen waar je maar wil voor ongeveer 20 Euro, er lopen jongens met rode jasjes op de kade die verkopen de tickets. Even later zie ik onze kennissen in de bus zitten en het regen  pijpenstelen, de ramen aangeslagen nou die zullen niet veel zien. Na 2 uur waren ze terug verkleumt van de kou, weinig gezien en ook nog de verkeerde bus genomen, er is een nieuwe club begonnen onder haast dezelfde naam met dezelfde kleur bussen die veel minder doen als de eigenlijke Hop on Hop of, en nog duurder ook en met de regen was er nog geen bal aan ook. Mensen die een excursie van het schip hebben genomen voor 48 euro zijn in een bus gestapt, meer dan 1 uur moeten wachten, daarna de stad ingegaan waar heel veel was opgebroken, na 1 uur mochten ze er even uit voor te plassen en wat te kopen 30 minuten daarna in de bus en terug naar ons schip, na veel commentaar ook op de gids nauwelijks wat verteld hebben ze het rondje nogmaals gereden en na nog een uurtje werden zij afgezet bij ons schip.
In de cabine gekomen sta er een fruitmandje van de Costa club, ook leuk.
Vanavond naar de show geweest die was geweldig, wat een zangeres en ook de show was geweldig, daarna nog een bakkie koffie wezen doen en het was weer 12.30 uur dat wij in de hut waren.
Dag 4  Zondag   Zeedag.
Heerlijk geslapen om 8.00 uur opgestaan en gaan ontbijten, de temperatuur is ongeveer 10 graden niet echt lekker, dus op dek 9 gaan leggen bij het overdekte zwembad om 9.00 uur werd het ontzettend mistig, de misthoorn van het schip gaat bijna iedere minuut en totaal geen zicht van de 10e verdieping kan je het water niet zien zo dicht zit het.
 Dag 5 Maandag  Zweden Stockholm
Om 5.30 uur opgestaan en op dek 9 gezeten toen wij tussen de eilanden varen, een geweldige ervaring. Om 10.00 uur van boord gegaan en met de Hop of Hop on naar de stad gegaan waar wij de gele lijn hebben genomen. Onderweg niet afgestapt, dus na 1 uur waren wij weer op het vertrekpunt. Daarna gelijk terug naar het schip gegaan, wij waren hier 3 jaar geleden al geweest, terug op het schip heerlijk van de zon gaan genieten, inmiddels 22 graden en in de zon nog warmer na 1 uurtje zelfs te warm. S avonds naar de show gegaan weer een geweldige show, genoten. Van een geweldige Russische dansgroep een wervelend show. Nog even naar het Casino, maar daar hadden wij geen geluk.De klok 1 uur voor uitgezet dus we lagen heel laat in bed.
 Dag 6 Dinsdag Helsinki Finland
Om 8 uur opgestaan, veel  mist maar, toen de mist weg was getrokken werd het heerlijk weer met een aardig zonnetje. Lekker gaan ontbijten, het hele schip gaat of is met excursies weg, wij blijven lekker aan boord. Om 12.00 uur even beneden op de kade wezen winkelen een en leuke mantel met bontje voor het vrouwtje gekocht. Rest van de dag lekker geluierd voor het eten naar de show, en weer een geweldige show ,een zanger uit Zuid Afrika een topper 1e klas, genoten.
 Dag 7   Woensdag 1e dag St. Petersburg  Rusland
 Om 8 uur opgestaan het was mooi weer zeker 20 graden dus na ons ontbijt zijn wij heerlijk op het achterdek ons gaan vermaken. Om 13.00 uur heerlijk beneden gaan eten, en weer terug naar het achterdek, waar wij de hele middag hebben doorgebracht. Om 17. 00 uur ons gaan verkleden, boven een klein hapje gaan eten en om 19.00 uur zaten wij klaar om na het dansvoorstelling te gaan, 10 minuten later zaten wij in de bus, maar de bus (zonder airco) bleef wachten, waarop zullen wij nooit weten tot 19.40 uur. Zo gauw wij gingen rijden werd er gezegd dat de voorstelling om 20.00 uur begint, jullie begrijpen wel wij kwamen daar om 20.30 uur pas binnen, te gek om los te lopen. Het was een oud gebouw 9 trappen omhoog en daarna weer trappen naar beneden, en de zaal was wel leuk, een orkest van 35 man en vrouwen,en een heel mooie ballet voorstelling, hard werkende mensen zeker 50, die een prachtige show maakten, 2x een pauze van 15 minuten, ja het was echt de moeite waard. Om 22.45 werden wij weer opgehaald door de bus en om 23.15 uur waren wij weer terug bij ons schip met een tevreden gevoel.
 Dag 8 Donderdag 2e dag St. Petersburg
Om 6 uur opgestaan want wij moeten om 7.30 uur op Excursie. Om 7.30uur verzamelen op dek 2. Een heerlijk dag wel 20 graden om 9.00uur en later we 30 graden. Met de bus naar het zomerpaleis van Catherine de Grote, 1 uur rijden vanaf het schip.
Heel mooi een hele stad gebouwd om het paleis het paleis met veel grote zalen, van binnen en buiten overdadig met goud bekleed, voor iedere handeling een grote zaal de ene met goud de volgende met een ander iets belegd ook een helemaal bekleed met Amber het kan niet op.
Zeker 2 uur door het paleis gelopen, voor wij erin gingen moesten wij onze schoenen overtrekken met schoen hoesjes voor bescherming van de vloeren. Na het paleis 1 uurtje door de tuin gelopen, zeg wel tuin, geen tuintje. Daarna terug naar ons schip, waar wij om 13.00 uur aan zijn gekomen, moe maar voldaan een vermoeide heerlijk morgen.
Dag 9 Vrijdag Tallinn
Om 8.00 uur aankomst. Na het eten ongeveer 10.00 uur ben ik nog even op de kade wezen kijken, daar staan wat winkeltjes met lokaal handwerk, maar niets van mijn gading .De hele dag heerlijk op dek gezeten, een prachtige dag met veel zon.
Na de middag komen de mensen weer terug van de stad, 10 minuten lopen van de kade, en ook de excursies komen weer terug, iedereen heeft het goed naar zijn zin gehad, een heel gezellig stadje ,om 16.30 uur moet iedereen aan boord zijn wij varen om 17.00 uur weg. s, Avonds heerlijk gegeten daarna weer een geweldige show, en na de show nog om 24.00 uur naar het overdekte dek voor een fruit feest, met veel fruit en veel  muziek het was weer een hele fijne dag .
Dag 10 Zaterdag  zeedag
Wat later opgestaan om 9.00 uur, na het ontbijt heerlijk op dek, het weer is minder en er is een dichte mist, vanaf dek 9 is het water niet te zien en iedere minuut gaat de misthoorn bij het overdekte zwembad gezeten, genieten van alles om ons heel zoals spelletjes  en alles wat het animatie team maar mee bezig was, om 19.00 uur afscheidsborrel  met de bemanning, daarna laatste gala avond en nog even naar de show, wij hebben het gewoon druk het is bijna werken. Weer na middennacht naar bed.
Dag 11 Zondag 1e Pinksterdag zeedag
Weer om 9.00 uur opgestaan en het is weer erg mistig, ook de misthoorn gaat weer regelmatig, maar op het dek  is weer genoeg te doen. Na de middag gaat iedereen z’n koffer pakken, ja het is tenslotte de laatste dag en vannacht om 24.00 uur moeten de koffers buitenstaan. De hele dag is het animatie team en de bemanning bezig met afscheid nemen op vele feestelijke manieren ook tijdens het laatste diner en laatste show, helemaal  geweldig  iedereen doet zijn best om een goede indruk achter te laten.
Dag 12 Maandag 2e Pinksterdag
Aankomst in Amsterdam. Om 6.30 uur wakker geworden, wij zijn de sluis in IJmuiden al voorbij Lekker gaan ontbijten, onze hand bagage om 8.00 uur van de cabine gehaald, want de cabine moet weer klaar gemaakt worden voor de volgende gasten ,na afscheid genomen van onze tafelgenoten en nog andere reisgenoten om 10.30 uur van het schip gegaan, waar onze vriend Wim op ons staat te wachten om ons terug naar huis te rijden, wij brengen ook nog aardig weer ook mee naar huis. Het was weer een gezellige fijne cruise.

 Groetjes Sonja en Dick Spoel.

 Voordelen
Vertrek en aankomst in Amsterdam niet vliegen.
Overdekt zwembad.
Gezellige dekkenindeling.
Goede binnen cabine.
Goede en genoeg bediening.
Geweldige shows.
Heerlijk betaalde koffie.
Goed theater.
Goed eten.
  Nadelen
Inschepen slecht geregeld.
Excursies te duur, en veelal slecht geregeld.
Te laat komen bij de ballet voorstelling, 30 minuten !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Omroepen in 6 verschillende talen.
Zitplaatsen in de bussen erg krap.

 Groetjes Sonja en Dick Spoel  

 Costa Luminosa Vertrek Zondag 1 Augustus 2010

ROUTE:van de 21 daagse cruise Amsterdam-Zeedag-Bergen-Zeedag-Akureyri(IJsland)-3xZeedag-Nuuk(Groenland)-Zeedag-Ililussat(Groenland)-3xZeedag-Reykjavik(IJsland-Zeedag-Faroe Eilanden-Invergordon(Schotland) Zeedag-Amsterdam

Dag 1 Vertrek uit Amsterdam
Om 13.00 uur opgehaald en door onze vriend Wim naar Amsterdam gebracht.
Aangekomen om 14.00 uur bij ons schip, Wim bedankt en goedendag gezegd,  koffers ingeleverd en Een nummer gehaald om in te schepen.Inmiddels zijn wij al "parel" geworden dus voorrang bij het inschepen. Wij hebben een mooie cabine no 6215 buiten met balkon niet verkeerd, kennis gemaakt met onze kamerjongen Bagus. Hij komt van Bali Indonesië.
Inmiddels moeten wij naar de sloepen rol van 17.45 uur tot 18.30 uur, slecht geregeld geen leiding aanwezig ze liepen allemaal maar te vervelen.
Inmiddels varen wij gelukkig hebben we de 2e zitting bij het diner dus wij hebben nog even de tijd.
Nog even naar de Costa club om mijn kaartje veranderd te krijgen in "parel" Van 17.00 uur ben ik bezig geweest tot 20.15 uur, maar het is geregeld.
2e Dag Zeedag Maandag 2 Augustus
Om 8 uur opgestaan en lekker vroeg gaan ontbijten
Om 13.00 uur beneden in het restaurant wezen eten alleen Italianen aan tafel, niet zo gezellig.
De rest van de dag lekker lui gedaan, vanavond de eerste gala avond met vooraf een borrel met de kapitein.
Na de borrel gaan eten, nog maar 6 personen aan tafel de 2 uit Tiel schijnbaar naar een andere tafel gegaan.
Lekker gegeten, om 23.15 uur naar de show onderwerp was circus en hij was weer geweldig goed een wervelende show, om 24.00 uur afgelopen, daarna direct naar onze Cabine en naar bed, een mooie dag. 

Dag 3 Bergen Noorwegen. Dinsdag 3 Augustus
Om 7.00 uur wakker geworden en wij zijn al dichtbij onze aanlegplaats.Om 8.00 uur lagen wij aan de kade dicht bij de stad.
Direct op de kade de City Sightseeing bus van Bergen genomen.Alle belangrijke punten van de stad gezien het was wel wat fris maar met een jasje aan goed te doen.Om 21.00 uur gaan eten we zaten nog maar met z’n vieren aan tafel, maar toch wel gezellig.Na het eten naar de Piano bar geweest geweldige ouderwetse muziek, maar om 23.15 uur naar de show gegaan , een zangeres waar wij na 10 minuten zijn weggelopen en gelijk naar bed gegaan, nog even de klok 1 uur terug gezet.

Dag 4 zeedag Woensdag 4 Augustus
Om 8 uur opgestaan en gaan ontbijten en heerlijk op dek gaan liggen lezen en van de mensen genieten.Om 11.00 uur Neptunus aan boord voor de oversteek van Oost naar West een rommelig gedoe met veel herrie en speelse pret voor een paar mensen de rest van de dag rustig aan gedaan, wel opeens springende orka’s gezien zeker wel 10 stuks wat een prachtig gezicht.

Dag 5 Donderdag 5 Augustus Akureyri IJsland
Om 8.00 uur opgestaan na de drukte van de excursies dan is de rust weer een beetje terug aan boord, om 11.00 uur even aan wal gegaan de stad bekeken, en wat foto’s gemaakt.Iedereen die van de excursie terug komt is heel  positief , een mooi eiland veel groen en wilde natuur.Om 20.00 uur naar de show geweest Arthur Petersen een zanger uit Zuid Afrika, geweldig met een stem die iedereen pakt. Om 23.00 uur naar bed gegaan, het blijft vannacht gewoon licht, want de zon gaat hier niet meer onder.

Dag 6 Zeedag Vrijdag 6 Augustus
Om 8.00 uur opgestaan, en gaan ontbijten, in de eetzaal was het al aardig druk ondanks dat het een zeedag is.De hele dag veel actie op het dek om de mensen bezig te houden, de gekste spelletjes, waar niemand thuis aan mee zou doen. De zee is heel rustig zo nu en dan worden er dolfijnen gezien, dan gaat ook direct iedereen naar de ramen om niets te missen, de tempratuur is ongeveer 12 graden met een heerlijk zonnetje.Nog wat zitten kletsen met mede cruismensen ,in het zwembad een heleboel herrie door de kinderen die het zwembad hebben ingenomen (leuk hoor) Lekker gegeten veel verschillende buffetten, vandaag Aziatische gegeten,heerlijk en maar 2 toetjes genomen.

Dag 7 Zeedag Zaterdag 7 Augustus
Weer vroeg opgestaan en een goed plekje gezocht voor een luie dag,Weer een mooie dag zonnig ik denk zo’n 15 graden, lekker achter het glas.Om 14.00 uur spuiters van walvissen gezien op grote afstand van het schip, om 15.00 uur de eerste ijsbergen in de verte, een hele rij en ook hoge bergen, ik denk het begin van Groenland, om 18.00 uur vanuit de cabine weer spuiters gezien de walvissen nog niet zien springen, wel hun rug gezien zeker een stuk of 10 als je de spuiters telt.Nog even naar onze tafel ober vertellen dat wij vanavond niet komen eten bij hem, anders denkt die jongen dat hij wat verkeerd heeft gedaan.Wezen eten op dek 10 het is wel iets anders maar niet de moeite waard, als je er extra voor moet betalen. Drankjes moet je wel altijd betalen.Het was wel gezellig, om 22.00 uur werd er omgeroepen dat we langs de eerste ijsberg zouden varen, foto’s gemaakt maar het was erg koud buiten.
De klok 1 uur terug gezet, inmiddels 4 uur terug, De laatste keer dat de klok terug gaat.

Dag 8 Zeedag Zondag 8 Augustus
Weer een nieuwe dag, alleen mistig en koud en regen, zonder dikke jas kan je niet naar buiten.Om 15.00 uur weer een ijsberg gespot, maar vandaag geen walvissen of dolfijnen gezien.

Dag 9 Nuuk Godthaab Groenland Maandag 9 Augustus
Aankomst 8.00 uur.Wakker geworden om 6.00 uur met het idee dat wij tussen de ijsbergen doorvaren, maar nee hoor glad water mistig niets te zien en de misthoorn blaast iedere minuut zijn toontje.Maar weer gaan slapen, en inderdaad om 8.00 uur gaat het anker uit want wij gaan met tenders aan wal, van de wal is nog weinig of niets te zien door de mist maar de tenders gaan al varen voor de mensen die een excursie hebben geboekt.Om 10.00 uur trek de mist wat op en zien wij het stadje Nuuk, houten gekleurde huisjes en 7 verschrikkelijke flat gebouwen.Wij de tender van 10.30 uur genomen wat erg goed geregeld was.Na een paar minuten varen waren wij dus op Nuuk Groenland koud maar niet veel wind dus goed te doen en de zon liet zich ook van de goede kant zien, maar jasje dicht houden, aan wal even bij het VVV kantoor geweest, maar het is allemaal zo klein opgezet en niet op 2500 man berekend, er zijn geen winkels wel een kerkje een standbeeld een klein museum binnen 1 uurtje heb je lopende alles wel gezien.Toen wij terug wilden stonden er zeker 300 personen te wachten, er was maar 1 loopbrug voor aankomende en teruggaande mensen, en inmiddels was het laag water geworden dus 4 meter omlaag en dat op een gammele loopbrug ook voor rolstoelen heen en terug, wij hebben 50 minuten moeten wachten, gelukkig was het droog, we waren weer blij dat wij aan boord waren, dit is geen haven voor een cruise schip met zoveel mensen je kan er ook geen kopje koffie kopen en nergens ijs te zien daar hoef je niet helemaal hier naar toe.
Hier zullen wel veel klachten over binnenkomen.

Dag 10 Zeedag Dinsdag 10 Augustus
Een hele rustige dag Sonja samen met Hub aan het borduren geweest, verder niets meegemaakt.

Dag 11 Woensdag 11 Augustus Ililussat
Vanmorgen om 6.00 uur tussen de ijsbergen aangekomen, een prachtig gezicht alleen veel  bewolking.Na het ontbijt om 10.30 uur met de tender naar de wal om de stad  te verkennen, een echte Groenlanden stad veel gekleurde huizen aardig wat winkels, weinig bijzondere dingen te koop en heel erg duur.Na 1 uurtje terug gegaan naar het schip.Na de lunch weer aan wal gegaan en naar de gletsjers gaan lopen, iet meer dan 1 uur een hele wandeling maar daar aangekomen was het echt de moeite waard ijsbergen zover je kon kijken de mooiste vreemdste figuren het ene moment in de wolken en 2 minuten later weer geen wolkje te zien het was geweldig dat eind lopen dubbel waard, onderweg allemaal slede honden honderden , maakten een herrie als een troep wolven geweldig.Na de grote wandeling geheel tevreden terug naar het schip, en tot laat in de avond foto’s gemaakt van de ijsbergen en de ondergaande zon.

Dag 12 Donderdag 12 Augustus 2e dag Ililussat
Opgestaan om 8.00 uur ,alles in de mist je kan vanaf dek 9 het water niet zien, dus weinig te beleven. Wij zouden om 14.00 uur vertrekken, maar van andere Cruiser hoorden wij, dat het 17.00 uur zou worden, daar er nog excursies gedaan werden die gisteren niet waren doorgegaan.Om 14.00 uur verdween de hele mist en was het kraak  helder, gelukkig voor de mensen die nog op excursie moesten alleen erg voor de mensen die weg waren geweest die moesten allemaal 13.00 uur aan boord zijn dus voor niets, want het schip ging pas om 17.00 uur weg.Heel veel  mensen hebben vanaf 14.00 uur staan wachten of het schip wel zou vertrekken maar er werd helemaal niets doorgegeven, pas om 16.00 uur werd er omgeroepen dat er nog mensen van de excursies terug moesten komen, met dank voor het begrip.Om 16.00 uur zijn wij dus vertrokken, het was kraakhelder weer zo’n 8 graden en in het zonnetje nog wat warmer. Een geweldig gezicht zo tussen de ijsbergen door te varen onvergetelijk mooi wij hebben tot 19.00 uur zitten genieten toen kwam de mist weer opzetten en was het afgelopen.

Dag 13 Vrijdag  13  Augustus Zeedag.
Een heerlijke dag op zee, uitverkoop allerlei rommel, maar niets gekocht.Sonja heeft ontzettende rugpijn dus is naar de Spa geweest voor massage wat heel goed heeft geholpen, de hele behandeling zelfs met hot Stone behandeling,en ja hoor, of het nou door de pillen, massage of de rekening kwam ze komt er al een heel stuk beter uit gelukkig maar. Om 18.00 uur komt er nog even een ijsberg voorbij met op de achtergrond de kust van Groenland, verder een prachtige zee en een heerlijke temperatuur wel 12 graden in de zon ja een hele mooie dag.

Dag 14 Zaterdag 14 Augustus Zeedag .
Varen langs Prins Christiaan Groenland Om 7.45 uur opgestaan een beetje mistig en wij zien de eerste eilanden van de onderkant van Groenland ofwel de ingang van fjord langs Prins Christiaan Sun. De temperatuur 6 graden en een stevige wind, koud!!! Al tijdens het ontbijt ademloze plaatjes van bergen met ijs mooi van natuurlijkheid kil en warm gelijk, geen leven te bekennen geen vis vogel zeehond, helemaal niets een beetje groene mos totaal geen begroeiing van struiken of bomen, ieder minuut veranderd het panorama steeds weer mooi van eenvoud.
Het schip kan maar heel langzaam varen want er zitten heel veel bochten in de fjord langs zij gaan de gletsjers sneeuwtoppen en kleine ijsbergen voorbij alles steeds weer anders van vorm het lichtval.Toch in het midden van de fjord komen wij wat huisjes tegen ofwel een klein dorpje met prachtig gekleurde huisjes, ik denk een vakantieoord voor mensen die alles willen ontvluchten, ik zou hier echt niet willen wonen. Weer wat verder komen wij kleiner Cruisschip tegen de Mona Lisa met veel getoeter passeren wij elkaar even later nog een zeilbootje, die zal nog wel even onderweg zijn.Iedereen is overal aan het filmen en foto’s maken een geweldige dag. Om15.00 uur komen wij aan het eind weer op volle zee op weg naar Reykjavik, de zee word gelijk iets ruwer.

Dag 15  15e Augustus Zondag  Zeedag
Om 8.30 uur wakker geworden, zeker doordat wij de klok vannacht 1 uur vooruit moesten zetten, bij het ontbijt was het heel erg rustig dus ons plekje op dek klaar gemaakt voor vandaag.De tempratuur is ongeveer 12 graden en weinig wind en droog.Om 15.30 uur naar de voorlichting voor de volgende havens geweest.

Dag 16  16e Augustus Maandag Reykjavik
Om 7.30 uur komen wij aan in de haven van Reykjavik, de zon is al op en het is al heerlijk weer ik denk 15 graden.Om 8.30 uur naar boven voor ons ontbijt, het is heerlijk rustig in de eetzaal want de meeste mensen zijn of gaan met excursie.Om 10.00 uur van boord en een taxi geregeld dat wij de grote ronde zouden doen, over het hele eiland, hij sprak een beetje Engels.Wij op rit, nou wat hebben wij genoten eerst naar een slapende vulkaan dan de kleine waterval de grote waterval de Geisers geweldig en naar de aardbreuk, de ene zijde is Europa de andere VS prachtig en gereden door prachtig landschappen toen naar het Ecco gebouw dat de stad verwarmd en als laatste de grote kerk midden in de stad alles even mooi, daarna naar ons schip terug waar wij om 17.00 uur waren, om 18.00 uur vaart het schip weg, een geweldige dag, en IJsland is erg mooi om te zien.

Dag 17  17e  Augustus dinsdag Zeedag.
Een luie dag weinig ofwel niets gedaan. Na het eten om 22.30 uur lekker naar bed gegaan.

Dag 18  18e  Augustus Woensdag  Faroe  Eilanden.
Om 8.00 uur opgestaan, we zijn net aan de kade afgemeerd, van een afstand zie het er niet verkeerd uit, alleen het regent aan een stuk door.Aan de wal staan leuke gekleurde huisjes met gras op de daken.Afspraak om 11.30 uur op dek 9 met andere mensen wij proberen samen een taxi te nemen, met een shuttle bus naar de ingang van de haven daar moeten wij het zelf regelen, maar het regende verschrikkelijk. Er zijn wel wat aardige winkels beter dan wat wij tot nu toe gezien hebben, en de mensen zijn vriendelijk en verstaan en praten goed Engels.Na 10 minuten in de stad gaan de meeste terug..Om 16.00 uur nog 2 Orka’s gezien die net naast het schip omhoog kwamen, in de haven dicht bij ons schip , het is de hele dag niet meer droog geweest.Om 17.00 uur zijn wij met veel regen uitgevaren op weg naar Schotland.

Dag 19 19e   Augustus Donderdag Invergordon Schotland
8.15 uur opgestaan het schip is al aan de kade afgemeerd, maar eerst gaan ontbijten.Buiten weinig of geen taxi’s te zien, na even rondkijken toch een gevonden, afspraak toer van 4 uur met Lochness, de stad Invergordon en een whisky stokerij.Een gezellige chauffeur moeilijk te verstaan maar begrijpbaar Peter doe het woord en zo nodig het vertaalwerk.
Een hele mooie rit door Schotland mooie ver gezichten huizen landerijen alles even mooi en het is ook heerlijk weer zonnig en wel 20 graden zonder wind, na de verplichte souvenirs winkel door hele mooie wijken naar het meer van Lochness toch wel 65 km rijden. Vanaf een uitzicht punt heel mooi bij het meer aangekomen, zeker de moeite waard, naar het museum van Nesse gereden wat foto’s gemaakt ook van de Nesse, de enige echte zijn wij via een mooie wegen  naar een whisky fabriek geweest, wat gedronken, Peter nog wat gekocht en weer terug naar ons schip 4 uur weg geweest helemaal tevreden een hele mooie rit.

Dag 20 20e Augustus Vrijdag Zeedag
Opgestaan met slecht weer regen en de zee was onrustig.Op de laatste dag altijd de ontscheping uitleg en de kleuren van de koffer labels. Nog even 2 flessen Bacardi rum gekocht voor 7 euro kan ik ze niet laten staan.Om 14.00 uur was het droog en zonnig, wel veel wind en een onrustig zee.De volgende dag in Amsterdam aangekomen op de Containerhaven, daar was alles goed geregeld, om 10.00 uur konden wij van boord mijn vriend Wim stond al te wachten,na ontvangst van de koffers terug naar huis gebracht, einde van een voor ons bijzondere unieke cruise.

Voordelen
De prijs voor een balkon cabine met 70% korting
Vertrekken vanaf Amsterdam.
Fijne Cabine met balkon.
Prachtig schip met overdekt zwembad.
Goede bediening door het personeel.
Nederlands hostess aan boord, voor problemen.
Goed eten de hele reis voldoende keus.
Mooie landen lieve mensen.
Veel goede shows niet te lang en flitsend.
Voldoende ligstoelen aan dek met heerlijke dekens voor de koude.
Veel dagen prachtige buffetten aan dek.
Gezellig winkels
Voldoende en mooie liften.
Nadelen
1e Slecht contact  met Costa Club via de Mail, op het schip goed geregeld.
2e Slechte en veel onjuiste informatie over de te maken  Cruise.
3e Excursies waren na twee dagen al uitverkocht, er waren mensen bij die 2 dagen in de rij hebben gestaan, iedereen moet toch de mogelijkheid hebben om een of meerder excursies te boeken, en de prijzen zijn niet gering.
4e Volgens mijn is er totaal geen vooronderzoek geweest, of ze wel zoveel mensen gelijk konden verwerken op de plaatsen waar wij aan land kunnen, een slechte organisatie door Costa
5e Zeer slecht organisatie bij het aan wal en op het schip gaan met de tenders.
6e Gevaarlijke toestanden door te smalle en maar 1 loopbrug, duurde het soms een uur voor je weer op de tender was, en met rolstoelen waar er verschillende van waren was het een ware stunt, met soms 6 man werden de stoelen aan wal gebracht ,gelukkig hadden wij goed  weer.
7e In Nuuk Groenland totaal niets te beleven niet klaar voor zoveel  mensen
En dat er walvissen robben zeehonden vogels zien, volgens de reisbeschrijving, nog geen kip gezien.
8e In Ililussat was wel wat te beleven aardig wat winkels, ook hier waren de excursies uitverkocht, slechte organisatie wat  kan je anders op plaatsen waar weinig of niets te doen is, zelfs een wandeltocht van 3 uur was uitverkocht en kostte toch bijna 54 euro p.p.,wandelen achter een vlaggetje.
9e Als je naar dit soort plaatsen gaat moeten er toch mogelijk heden zijn iets te boeken, je komt hier maar 1 keer van je leven en dit is een taak van de Costa om dit goed te regelen, maar niet op het schip te vertellen dat je geen excursies meer kan boeken omdat ze vol zijn ,zeer slecht geregeld.
10e Het varen tussen de ijsbergen wat toch het hoogte punt is was niet meer te boeken toch 94 euro, terwijl het van 0.7.00 uur tot 23.00 uur licht is en er genoeg lokale bootje aanwezig waren, zo nodig neem je toch de tenderboten, ze kunnen je wel naar de wal brengen, maar niet tussen de ijsbergen, ik denk dat er dan heel wat tevreden mensen waren geweest.
11e Het is makkelijk de schuld te geven aan de lokale reis organisatie de Costa is hoofd verantwoordelijke die geen of zeer weinig voor onderzoek gedaan hebben en zomaar met 2000 gasten daar aan te komen, onverantwoordelijk.
12e Om 14.00 uur zouden wij vertrekken en de laatste tender om 13.00 uur vanaf de wal dus iedereen was om 13.00 uur aan boord. Zonder informatie gaan er no. 2 excursies 1e 14.00 uur 2e 16.00 uur iedereen zit te wachten op het vertrekken van het schip, en om 17.00 uur werd er omgeroepen dat we later vertrokken door problemen met de lokale diensten, met dank voor ons begrip, om 19.00 uur zijn wij weg gevaren, en daar moeten wij dan begrip voor hebben!!!!!!!.
13eVeelal dezelfde films op het grote doek op dek.
14e Italiaanse kinderen zonder begeleiding schreeuwend en gillend op vele plaatsen aanwezig,in de liften gangen en mogen alles van hun ouders.
15e Plaatsen alleen voor volwassenen bezet door kinderen (ouders kijken toe)en vinden alles goed.
16e Kinderen in bubbelbaden, lopen iedereen in de weg ,totaal geen manieren.
17e De laatste nacht om 2.30 uur wakker geworden van schreeuwende en gillende wel 30 jongelui, die op de gang bezig waren.
Afsluitend: Een mooie cruise bijzonder plaatsen, wij hebben toch liever iets warmere gebieden, maar blij dat wij het gezien hebben.

Groetjes Sonja en Dick

 Terug naar ervaringen overzicht


Costa Luminosa van 10 januari tot 1 februari 2011 22 dagen.

Route: Dubai - Fujairah - Zeedag - Zeedag - Mumbai - Zeedag - Goa - Cochin - Zeedag - Zeedag - Malediven - HIER IS DE CRUISE VAN DE SCHRIJVER HELAAS ONDERBROKEN VANWEGE MEDISCHE PROBLEMEN.

Waar blijven mijn reispapieren?
Eerst Stipreizen gebeld, omdat ik de vliegtickets nog steeds niet had ontvangen, en na 3 telefoontjes eindelijk via de mail mijn papieren ontvangen.
Daarna voor de 4 e keer gebeld voor de visumpapieren voor India die ik 20 januari aangevraagd heb en nog steeds niet heb, na weer een belletje is mijn beloofd dat het visum op tijd komt, maar morgen moeten wij ze toch hebben, dus morgen weer bellen.

10 januari 2011
Om 5.00 uur opgestaan,want om 6.00 uur worden wij opgehaald om ons naar Schiphol te brengen.
Onze vlucht is 2. Uur vertraagd, dus alle tijd.
Het inchecken was snel gebeurd.
11.45 vertrek met de Garuda goede plaats goed eten en geweldige service.
Na 6 uur vliegen aangekomen in Dubai waar de Costa mensen ons naar de bus gebracht hebben.
Inschepen was een makkie, eerst even wat gaan eten,
Inmiddels 22.30 uur geworden, bij de hut staan onze koffer.

11 januari 2011
Vandaag Dubai
Het weer 26 graden, wel wat wind.
m
et Eve en Ad met een busje naar een winkelcentrum
Hele mooie winkels van alles te koop zowel duur als goedkoop, na 1 uurtje een taxi genomen naar een ander deel, voor € 10,-  taxi,'s zijn hier niet duur in dit winkelcentrum is zelfs een ski piste met kabellift bobslee sneeuwhutten de mensen huren hier kleding en betalen om in de sneeuw te lopen, binnen -10 graden buiten van 20 graden tot buiten 50 graden.
Vandaar weer een taxi eerst het Palmeiland bekeken daarna terug naar ons schip alweer 14.00 uur.
De rest van de dag van alles op dek genoten.
Wij hebben de eerste zitting met eten en tafel 85 wel erg vroeg maar even afwachten.
We hebben een aardige tafel met 1 stel uit Egmond die hun eerste cruise maken maar wel veel gereisd hebben,
Het 2 e stel uit Almere ook mensen die overal geweest zijn, we hebben een leuke ober met hulp, lekker gegeten.
Na het eten wat zitten praten en de show vergeten, jammer want de shows zijn hier meestal erg goed.

12 januari 2011
Vandaag in Fujairah de Arabische Emiraten
Om 10.00 uur een busje genomen naar een winkelcentrum, hier zij wij al meer geweest hier is weinig te beleven, Sonja heeft nog even een sarong gepast voor de foto, geholpen door een winkel bediende daarna zijn wij terug naar het schip gegaan.
Ons plekje op dek opgezocht, genieten.
18.00 uur vertrokken eerst nog naar de informatie over India.

13 januari 2011
Vandaag een Zeedag
De temperatuur is heerlijk 30 graden en bewolkt.
Na het ontbijt eerste een andere tafel geregeld voor vanavond, 2 zitting bij de Metre , hij stuur de gegevens naar onze cabine.
Om 12.00 uur passeren wij de keerkring dan komt Neptunus aan dek met veel herrie en rommel maken.
Vandaag moeten de mensen van dekken1 2 3 en 4 hun visum voor India ophalen van 9.00 uur tot 12.00 uur om 10.00 uur staat er een rij van zeker 1000 mensen te wachten dit is niet leuk meer, wij zijn morgen aan de beurt dus !!!!!!!!!
Op het dek is het nu echt druk veel willen de zon andere weer niet dus er word veel verhuisd.
Vanavond gala avond dus Sonja ,mijn vrouw gaat even naar de kapper om 15.00 uur.
In de cabine gekomen leg daar een nieuwe kaart voor de 2 e zitting tafel 57 dus dat is ook geregeld, fijn en wij hebben alle tijd.

14 januari 2011
Vrijdag Zeedag mooi weer warm 30 graden 's,middags te warm om in de zon te zijn.
Na het eten eerst ons visa gaan regelen om 8.45 uur en dat was in 15 minuten geregeld, waar de mensen gisteren 4 uur in de rij hebben gestaan, wij gaan luieren op dek op onze vaste stek.
Om 10.00 uur is er T shirts schilderen, dus Sonja gaat dat natuurlijk weer doen.
Tussen de middag Mexicaanse lunch en muziek op dek.

15/16 januari 2011
Vandaag in Mumbai mooi weer 35 graden
7.30 uur aan wal boven de stad een mistige laag van smok een stad met 14 miljoen inwoners.
Om 10.00 uur zijn wij van boord gegaan samen met Viviane en Aad om de stad te bekijken.
Buiten het schip komt er een taxi chauffeur naar ons en vraag waar wij heen willen, wij gezegd dat wij voor 4 of 5 uur de stad in willen naar mooie en leuke plaatsen.
Natuurlijk kan dat en wij spreken af dat hij ons voor €50- rond zal rijden, geen geld rijden met die kar.
Hij sprak goed Engels en wij als een kamikaze door het verkeer, want wij zijn in Mumbai en daar heeft de brutaalste voorrang , geweldig.
De hele stad is een druk mierennest met toeterende auto,'s en motoren en lopende mensen in prachtige gekleurde kleding die hun weg zoeken.
Overal waar wij stoppen proberen mensen ons wat te verkopen en zijn er bedelende kinderen die zo in het leven proberen te blijven.
O
ok nog een tempel wezen bekijken, natuurlijk ook in wat kledingzaken en schoenenwinkels geweest, ja hij heeft echt zijn best gedaan om ons alles te laten zien.
Om 14.30 uur zijn wij terug naar ons schip gegaan, tevreden met ons inkopen en alles wat wij gezien hebben en zeker 300 mooie foto,s als herinnering.
16e Wij hebben geen zin om weer de stad in te gaan, wij hebben iedereen gevraagd of er nog bijzondere dingen kunnen bekijken , maar dan moeten wij buiten de stad op 2 uur rijden en daar hebben wij geen zin in, dus lekker op dek blijven zitten.
Om 11.30 uur ben ik nog even naar de wal geweest en een leuk (antiek????) klokje gekocht
Om 11.45 uur weer aan boord, en ik zit net of ik voel mijn niet wel worden, een tinteling aan de linker zijde, water gedronken maar het ging niet beter direct de dokter gebeld en binnen 5 minuten was ik in een rolstoel want ik kon echt niet meer lopen in de ziekenboeg, volgens de dokter een Atak, dat was even schrikken, na 30 minuten knap ik gelukkig weer aardig op maar mijn bloeddruk is veel te hoog dus blijven tot het beter gaat, na wat medicijnen zakt het toch wat, maar nog niet goed, tot 21.00 uur moeten blijven dan na da cabine gebracht nog wel in een rolstoel.
Complimenten aan iedereen in de ziekenboeg voor alles wat er voor mijn gedaan is morgenochtend moet ik terug komen voor controle bloeddruk.
Inmiddels zijn wij alweer gaan varen richting Goa onze volgende stop.

17 januari 2011
Aangekomen in Goa mooi weer zeker al 30 graden om 8 uur 's,morgens, na het ontbijt eerst mijn bloeddruk gaan controleren, gelukkig weer helemaal ok ,en ik voel mijn ook weer het mannetje ,aan dek gekomen direct door onze bekenden benaderd hoe het met mijn was gesteld.
Vandaag moet ik mijn rustig houden en niet in de zon.
Goa kan ik niet gaan bekijken jammer.
Sonja's gaat met Viviane en Aad wel de stad in en neemt gelukkig wat foto 's ,en aan boord blijven is geen straf mijn gezondheid gaat natuurlijk voor alles.

18 januari 2011

Vandaag in Cochin. Om 13,00 aangekomen ,vanaf de vroege morgen heel erg warm ik denk meer dan 40 graden. Ik ben opgestaan een beetje dissi om 8.00 uur naar de dokter geweest voor mijn bloeddruk te meten, maar het was nog niet helemaal goed, dus rustig blijven, niet aan wal uit de zon, een goed plaatsje genomen en genieten. Nog wel wat foto 's  vanaf het schip gemaakt, het is hier een mooie haven en het rijkste deel van India, dat kan je goed zien aan de bebouwing.

19 januari 2011

Vandaag Zeedag. Een hele warme dag, direct een plekje uit de zon gevonden al om 8.00 uur want iedereen wil uit de zon en op een Zeedag is er veel te doen op het dek. Ook is het weer boven de 30 graden.
Tijdens  de lunch voel ik mijn weer niet lekker worden dus zijn wij gelijk naar de ziekenboeg gegaan, waar ik gelijk weer aan het infuus en bloeddrukmeter werd gedaan  medicijnen in moeten nemen weer de hele dag onder controle gebleven tot 20.00 uur , in overleg met de Doktor besloten om op de Malediven van boord te gaan en naar huis te vliegen niet prettig maar wel de de beste keus zo kan het ook niet doorgaan en ik moet thuis helemaal gecontroleerd worden in het ziekenhuis, na dit besluit naar onze cabine in een rolstoel.
Binnen 20 minuten was de Nederlandse host Jako bij ons voor de papieren voor het ontschepen gereed te maken. Hij heeft gelijk in orde gemaakt dat wij wat te eten kregen, dus goed geregeld.

20 januari 2011

Weer een zeedag en een hele warme dag.
Om 9.00 uur weer naar de dokter geweest voor controle bloeddruk, helemaal goed, wel weer nieuwe medicijnen gekregen, vooruit maar deze dag komen wij ook wel weer door, ik mag ook niet meer in de warmte op dek, dus blijven wij maar in de cabine. Jaco is nog geweest voor het tekenen van papieren en gevraagd of wij nog iets nodig hebben.  We zijn toch wel ongerust over alles wat er gaat gebeuren met mijn gezondheid, de reis naar huis word  wel geregeld door de mensen van het schip. Om 17.00 uur nog bij Jaco geweest, de of alles geregeld was, de papieren zijn naar Nederland, en daar beslist een dokter of wij mogen vliegen in deze toestand.

21 januari 2011

Om 8.00 uur aangekomen op de Malediven.Weer erg warm, eerst ontbeten, om 9.00 uur weer naar de dokter en weer bloeddruk opgenomen. Ook een valium injectie gekregen want vandaag ga ik naar het ziekenhuis in Malé voor een onderzoek en een scan, onder begeleiding van Jaco de host van de Costa een fijne kerel die alles regelt.Hij moet ons overgeven aan een agent ter plaatse, die verder alles moet regelen. Om 10.00 uur van boord gegaan met een rolstoel, door die valium ben ik een half mens, gelijk naar het ziekenhuis waar ik gelijk werd geholpen, alles goed, maar morgen kan ik pas onder de scan om 13.00 uur. Daarna naar een hotel gebracht Holliday In op 300 meter van het ziekenhuis, een prachtig hotel, geboekt voor 3 dagen, wel eerst even betalen, met op dak een mooi zwembad en uitzicht op de haven en ons schip. Om 15.00 uur werden wij gebeld door de ANWB verzekering, hoe het met mijn gezondheid was en dat ik ze 24 uur per dag kon bereiken op het door hun opgegeven nummer een hele geruststelling Ik had niet zo,n vertrouwen in de lokale agent, en morgen om 16.00 uur na de Scan bellen ze weer voor verdere stappen.

22 januari 2011

Goed geslapen, wakker om 7.00 uur, rustig aan gedaan en om 8.30 uur gaan ontbijten. Het ontbijt was geweldig, zelden zo luxe meegemaakt.
Om 15.00 uur uur is Jaco nog even op visite geweest om te vragen of alles goed gaat, deze op de hoogte gebracht over alles, om12.45 kwam de plaatselijke agent ons ophalen wij waren nog maar net op tijd, daar aangekomen eerst weer betalen voor de scan dat duurt het langst en om 16.00 uur terug komen voor de uitslag.
Volgens de dokter is alles in orde ik heb allemaal nieuwe pillen gehad voor de komende 7 dagen alle andere niet meer innemen alleen moet er nog een hartonderzoek gebeuren en dat kan pas vanavond om 21.00 uur.
In het hotel aangekomen belden de ANWB hoe het ging, alles verteld, die bellen om 23.00 uur lokale tijd terug.
Inmiddels ons schip zien vertrekken om 18.00 uur met traantjes in onze ogen, toch einde van onze cruise.
Inmiddels voor het hart onderzoek weer bij de dokter geweest, alles was goed, van hem mag ik naar huis dus toestemming om te vliegen, ik voel mijn inmiddels ook een stuk beter, maar wel dat er iets met mijn gebeurd is, toch op de goede afloop een cappuccino genomen.
Om 23.00 uur belden de ANWB ,ik alles verteld en die vragen om de dokters gegevens door te sturen morgen vroeg, zodat hun dokter nog even mee kan kijken en dat ze dan de reis terug naar huis kunnen regelen op de voor ons beste manier.
Iedere dokter geeft mijn maar pillen, ik zal toch eerst in Nederland nagekeken moeten worden, van al die pillen word ik ook niet beter morgen gaan we verder.

23 januari 2011

Wakker om 7.00 uur een mooie dag. Nederland gebeld met veel emotie, maar wij moeten erover praten, dus blij dat wij dat gedaan hebben. Ook verschillende sms  gekregen van vrienden van het schip, iedereen leeft mee. Alle gevraagde papieren naar Nederland gestuurd per fax om ongeveer 9.00 uur, onze man hier ter plaatse heeft ook al gebeld of hij nog iets voor ons kan doen, afgesproken dat hij om 14.00 uur nog eens zal bellen misschien weten wij dan meer. Alweer 14.30 uur van onze man ter plaatse pas om 15.00 uur wat gehoord, maar niets nieuws kunnen vertellen.
Een half uurtje later belde de ANWB persoon ,dat de papieren die wij moesten sturen erg weinig informatie geven, terwijl wij gestuurd hebben wat er gevraagd is, nu al 5 dokters gehad ,door allemaal pillen en spuiten voorgeschreven,steeds weer moet ik de vorige niet meer innemen,de laatste dokter hier heeft een hersenen scan en een hart scan gemaakt wat geen van de andere heeft kunnen doen, deze dokter heeft gezegd dat alles goed was en toestemming gegeven om te vliegen omdat deze dokter wel de meeste informatie over mijn gezondheid heeft.Nu moet een dokter uit Nederland met de opgestuurde gegevens beslissen of ik mag vliegen. Bij de ANWB de 4 e persoon waar ik mee bel, waarvoor geen vast aanspreek persoon en misschien ook wel steeds een andere dokter, zoveel mensen zoveel wensen, waar de woordvoerder van de ANWB op reageerde of wij het wij het zonder hun wilden regelen, wat geen antwoord is voor iemand die daar zit om mijn te helpen, wij moeten hier al zelf alles regelen ,zelfs de gevraagde onderzoeken moeten wij in het ziekenhuis gedaan krijgen. Wat in dit land niet eenvoudig is maar iedereen heeft het beste met mijn voor.

24 januari 2011 

Eerst even 4 pillen slikken. Vannacht aardig geslapen wel veel leggen denken. De hele dag zitten wachten op telefoon van de ANWB, Weer contact met een ander persoon dus weer de hele story verteld. En om 15.00 uur eindelijk contact, de dokter in Nederland eist een Doppler ultra of een Carotids onderzoek eerder mag ik niet vliegen.
Wij weer naar het ziekenhuis de dokter die ons al had geholpen werd een beetje pissig want hij vond het niet nodig, en 3 weken wachttijd.
Na wat aandringen mag ik vrijdag morgen om 9.00 uur komen nog wat oefeningen moeten doen dit moet ik blijven doen.
Gelijk terug naar het hotel de kamer vastgelegd tot en met zaterdag en gelijk weer de ANWB gebeld, weer een ander persoon onze ervaring in het ziekenhuis verteld dus wachten tot wij de uitslag van vrijdag hebben opgestuurd en ze daar goedkeuring op kunnen geven, dan word de terugvlucht geregeld.

Wij hebben wel even zitten huilen maar hier komen wij ook wel weer overheen en proberen te genieten.
Na het eten zijn wij een eindje gaan lopen en dat gaat goed. In het hotel aangekomen op mijn i pad mail van Martin en Margo An en Wim en Carla en Roos, ook krijgen wij veel sms van de mensen op het schip, dat vandaag naar Goa is gevaren om daar een ziek persoon aan wal te zetten, ook voor het ziekenhuis, dan zitten wij toch liever hier.

 25 januari 2011
 Abdullah onze lokaal contact belden om 10.00 uur of hij nog wat moest regelen, alles doorgenomen voor vrijdag.
Na het eten zijn wij een stukje gaan lopen, wat steeds beter gaat toen belden Stip reizen op, die waren door de Costa gebeld, daar ook alles tegen verteld.
We merken wel dat de mobiele telefoon heel belangrijk is bij deze problemen.

26 januari 2011
Een nieuwe dag, heerlijk geslapen natuurlijk wel leggen denken, gisteren zijn wij zoveel keer gebeld, we hadden het bijna druk.
We zitten hier alweer een paar dagen,gek dat er nog helemaal geen cruise schepen zijn geweest.
Ook is er op het hele eiland geen alcohol te krijgen, alleen op de hotels op de andere eilanden, vanaf het dak hier zien wij er zeker 15 en heel veel bootjes. Wil je met een bootje mee is het net Venetië  het lokale vervoer kost weinig 2dollar ,de toeristen betalen de hoofdprijs voor een tochtje naar een eilandje vragen ze tussen de 100 en 200 dollar, en ze zijn veelal niet te vertrouwen. Het eiland Male is helemaal islamitisch bijna alle vrouwen hebben een hoofddoek en veel zijn geheel gesluierd helemaal in het zwart.
Om 10.00 uur belden de ANWB op hoe de toestand hier was, meer kunnen ze ook niet doen, eerst vrijdag het onderzoek, dan verdere stappen.
Om 19.00 uur belden Jaco van de Costa nog van het schip of alles goed ging, ook alles verteld.
H
et schip heeft doordat er een zieke in Goa van boord moest 1 dag vertraging, nu gaan ze niet naar Bahrein  dan Abu Dhabi en Dubai, gelijk de groeten aan iedereen aan boord gedaan en gezegd dat wij hopen zaterdag naar huis te gaan.

27 januari 2011
Opgestaan met zware regen, de lucht zit helemaal dicht zelfs onweer met gedonder en bliksem. Goed geslapen en ik voel mijn heel goed.
Als je naar buiten kijk zie je dat de mensen er wel op voorbereid zijn, ze hebben paraplu's zowel lopende als op de motor. Het water loop ook goed weg via de afvoeren en de goten, er blijven weinig plassen staan, volgens de jongens hier komt het door een orkaan bij India zit.
Even wat over Malé.
Er zijn hier helemaal geen honden, die zijn onrein. In de hotels zie je bij het personeel geen hoofddoeken. Al het vrouwelijke personeel is niet van het eiland. Veel toeristen zijn hier op doortocht naar de resorts. Op het eiland is heel weinig te doen voor vakantie.

28 januari 2011
Na het ontbijt wachten op Didie onze lokale gids. Vandaag hier vrije dag bij Moslims is de vrijdag wat voor ons de zondag is, in het hotel is een zwerm Chinezen gekomen met kinderen, horen en zien vergaat als die binnen komen.
Onze afspraak met ons lokale man om 8.30 uur ging niet goed om 9.00 uur was hij er nog niet, wij een taxi genomen naar het ziekenhuis, waar je alleen maar afspraken kan maken, er werd niet gewerkt, vrijdag is voor de moslim de zondag, dus afspraak gemaakt voor 1 februari om 16.15 uur eerder niet mogelijk.
Extra medicijnen meegenomen, om 10.00 uur komt onze lokale man, vooral niet boos worden, maar ik kan hem wel killen, rustig blijven, denk aan mijn bloeddruk, alles wat in het ziekenhuis afgesproken is nogmaals doorgenomen.
Terug naar ons hotel, daar het hotel langer geregeld.
ANWB gebeld, die belden direct terug, het hele verhaal verteld, die willen ons in een ander hotel hebben omdat dit te duur is, ze gaan ook Abdul onze plaatselijke contact bellen, ik weet niet waarvoor.
De manager van het hotel gebeld dat ze volgeboekt zijn vanaf 30 januari, dat kan problemen geven, maar zien wij dan wel weer we kunnen het hotel ook niet voor langere tijd vastleggen, zolang wij niets weten.

29 januari 2011

Wakker om 8.00 uur na een goede nacht. Eerst alle mails gelezen,wij worden er wel emotioneel van en zitten elkaar met traantjes in ons ogen sterk te houden. In de ontbijtzaal een hele delegatie uit Indonesië aan de tafel naast ons zit de hoofd persoon met een Nederlandse inslag, vriendelijk naar ons groeten, verder zeker 40 personen zowel Indonesia 's als lokaal.
 Ester een van het management van het hotel gesproken, leuke meid, ze zou regelen dat wij in het hotel kunnen blijven, leuk met haar zitten praten over Sonja 's borduurwerk mijn I pad en ook onze problemen.

30 januari 2011

Om 13.00 uur werden we gebeld door de receptie, de kamer is geregeld tot 4 februari en of ik maar even wil komen om de betaling te regelen, dus Sonja gerustgesteld.
De Costa mensen vliegen vanavond naar huis, de cruise is weer voorbij, die zijn morgen allemaal thuis.

 31 januari 2011

Bij het ontbijt Ester de manager van het hotel gesproken, bedankt dat ze de kamer geregeld heeft.
Ze regelt ook voor morgen transport en contact onze dokter, makkelijk zo,n contact heel gesprek met haar gehad een leuke vrouw met een top baan ik denk dat ze tussen de 45 en de 50 is.
Om 14.00 uur werd er op de kamer deur geklopt, 2 meisjes van de receptie kwamen vragen wanneer ik in het ziekenhuis moet wezen, verteld dat het morgen is.

1 februari 2011

Om 8.30 uur in de ontbijt zaal Ester gezien, die zoek ons nog op na de scan, daarna naar het dak terras gegaan tot 11.00 uur daar gezeten.
Om 15.45 uur met Shilia van het hotel naar het ziekenhuis zij heeft daar eerder gewerkt, dus weet de weg.
Weer van het ene loket naar het volgend gestuurd goed dat wij haar erbij hadden, om over 17.00 uur werd de scan gedaan, zeker 20 minuten en dan wachten.
Na 30 minuten kregen wij de papieren, opgelucht naar het hotel.
Gelijk doorgestuurd naar de ANWB en gebeld dat ze verstuurd zijn en wij op antwoord wachten, ze zouden terug bellen.
Om 20.30 uur de ANWB we, mogen vliegen en ze gaan kijken wanneer de vluchten gaan. 30 minuten later, we kunnen vanavond om 23.50 uur of morgen, vanavond halen wij niet meer, dus morgen. ANWB gebeld dat Sonja d,r achternaam met 2x à is een bevestiging gevraagd en gekregen alleen een ander boeking nummer
Nederland gebeld dat  we komen en gelijk een mail gestuurd met het goede bericht.

2 februari 2011

Om 8.15 uur afspraak bij de dokter in het ziekenhuis. Dus wij om 7,30 uur naar beneden, Shylia heeft gebeld en wij hebben nr 17 dus voor 11.00 uur hoeven wij niet te gaan, ze vertel wel wanneer wij daar heen moeten gaan.
Beneden Ester gezien die was heel blij voor ons. En vertelden dat wij 2 uur voor vertrek op het vliegveld moeten wezen, dus ik denk dat wij om 20.30 uur van het hotel vertrekken, alles loopt hier anders dan je denk.
Nu eerst wachten wanneer wij bij de dokter moeten zijn.
Om 10.00 uur belden ze dat wij naar het ziekenhuis moesten een taxi genomen we werden gelijk ontvangen door de dokter, even betalen bloeddruk en hartslag na gekeken medicijnen briefje gekregen weer betalen en terug naar het hotel inmiddels 12.00 uur.
Eerst even gaan rusten daarna koffers gepakt , we mogen op de kamer blijven tot 20.00 uur vanavond.
Eerst nog wezen eten, rekening betaald, was een heel gebeuren, om 20.30 uur werden wij met vervoer van het hotel naar de haven gebracht, daar met een speed boot naar het vliegveld 10 minuten bij de douane een beetje moeilijk, maar toch doorgelaten, ons vliegtuig vertrok op tijd 23.50 uur. Via Dubai naar Nederland waar wij om 12.45 uur de volgende dag aan moeten komen.

Naschrift van de redactie Nedcruise.

Wij danken de Hr. Spoel dat hij dit verslag heeft gezonden voor plaatsing.
Gelukkig kunnen we melden dat het weer goed met hem gaat!
De Hr. Spoel had een Reis/ongevallen/annuleringsverzekering (het luxe pakket) bij de ANWB afgesloten. Wij verbazen ons met de Hr.Spoel over het feit, dat er zoveel verschillende personen bij de ANWB met deze zaak bezig zijn geweest. Wat zou het handig zijn geweest, indien één bepaalde contactpersoon de zaak had begeleid. Wij verbazen ons er eveneens over, dat niet van te voren duidelijke instructies zijn gegeven, welke medische zaken men had willen ontvangen. Nu is de zaak nodeloos vertraagd en zijn de doktoren ter plekke, die alreeds toestemming voor de vlucht hadden gegeven, min of meer niet geloofd. Dat een vlucht vanuit de Malediven niet eenvoudig is, begrijpen we maar 6 uur wachten in Dubai op een aansluitende vlucht, is voor iemand in deze conditie wel lang. Verder was de luchtvaart mij. niet op de hoogte gesteld van de conditie van de Hr. Spoel en ook in Dubai waren geen doeltreffende maatregelen genomen, om hem adequaat op te vangen. Op Schiphol was eveneens niets geregeld bv. geen opvang, om hem naar de aankomst hal te vervoeren met bv. een elektrisch karretje. Je zou toch op zijn minst mogen verwachten, dat de ANWB (de verzekeraar) zelf, of via de luchtvaart maatschappij voor een goede opvang had gezorgd. Tot op heden is alleen de vlucht geregeld en betaald door de ANWB. Alle overige kosten van de medische begeleiding aan boord, hotels, vervoer en medische onderzoeken, telefoonkosten etc. zijn door de Hr. Spoel zelf voorgeschoten. Tot slot de begeleiding en zorg aan boord van de Costa Luminosa is als zeer goed ervaren.

Resumé: Lezers van deze site kunnen wellicht lering trekken uit het relaas. Het kan u ook overkomen!  Kijk voor informatie op de Pag. Nuttige tips van deze site mbt.

Vandaag 5 april 2011 van de Hr. Spoel de volgende mail ontvangen:
Nadat hij zijn klachten schriftelijk bij de ANWB had ingediend zijn de ontstane problemen als volgt opgelost! Unigarant de verzekeraar van de ANWB heeft inmiddels alle gemaakte kosten betaald, waaronder kosten op het schip-ziekenhuis-hotel en telefoon kosten,
alles keurig betaald, zelfs de totale cruise voor mijn en mijn vrouw.
Dit wil ik je toch even mailen, dat is gelukkig prima geregeld na alle negatieve dingen.
Ook van ANWB een prachtige bos bloemen ontvangen met excuus voor wat er is gebeurd.
 
Groetjes Sonja en Dick Spoel.

Terug naar ervaringen overzicht