Verslag Zaandam.

Voor meer informatie en foto's van het schip zie: http://www.nedcruise.info/zaandam.htm

Cruise ZAANDAM Dec.2004

Gegevens van het schip:  60.906 ton &  237.00 mtr lang &  32.28 breed &  7.80 diep  &  58.731 pk  &  23 knots  
  heeft 10 passagiers dekken & 12 liften & 1.842 bedden  &  720 cabins  & heeft $300 million gekost & gebouwd   
                     in May 2000 in Italy &  Lifestyle: is Premium dat is 5 stars & crew van 561

Route:
                                                                                  Aankomst    Vertrek      

di    28 dec. Port Canaveral Florida                                                         17.00  
wo  29 dec. At Sea
do   30 dec. Cozumel, Mexico                                            6.30             14.30
vr    31 dec. George Town, Grand Cayman                           8.30             16.30
za     1 jan.  At Sea                                                            
zo     2 jan.  La Romana, Dominican Republic                      8.00             17.00
ma    3 jan.  Road Town, Tortula, British Virgin Islands          8.00             22.00
di      4 jan.  Philipsburg, St. Maarten                                  7.00             18.00
wo     5 jan.  St.Tomas, US Virgin Islands                            7.00             18.00
do     6 jan.  At Sea
vr      7 jan.  Half Moon Cay, Bahamas                                 7.00             15.00

za     8 jan.  Port Canaveral, Florida.                                    8.00

Dit was onze twee nieuw's jaars cruise op de "ZAANDAM" net als vorig jaar is ook deze cruise ons weer prima bevallen. Er was één nadeel, het schip moest op Zaterdag, de dag dat wij eraf gingen naar de scheepswerf te Freeport, Bahamas, om aldaar te worden omgebouwd naar de nieuwe HAL stijl, voor meer jongere mensen aan boord te krijgen.
De laatste vier dagen van onze cruise waren al diversen mensen van de scheepswerf aan boord, om zo aan het einde van onze cruise het schip bijna ontmanteld te hebben. De gehele reis is prima verlopen, vooral de oudejaars avond was heel gezellig, er waren 28 Nederlanders aan boord, vorig jaar maar vier, onze familie. We kregen oudejaars dag in alle Nederlandse cabin's een schaal oliebollen en appelflappen aangeboden.
Het weer was bijzonder goed tussen de 25 en 30 graden. Onder de goede leiding van Kapt. Olav v.d.Waard en Hotel Manager Paul Muller verliep de gehele cruise naar wens. Voor ons was alleen St.Maarten een nieuw eiland, en kan u zeggen het is zeer aan te bevelen.
Na 3.309 nautical miles ( 6.121 km ) te hebben afgevaren met een brandstof verbruik van 1.060 ton is onze 14e HAL cruise geheel naar wens verlopen.
Als u vragen hebt over welke HAL cruise ook, laat het de webmaster weten, of misschien kan ik u ergens mee helpen.  

 Henk & Hanneke v.d.Linden    e.mail: Henk@abclimo.demon.nl

Terug naar ervaringen overzicht


Verslag Zaandam.

"ZAANDAM" de Cirle Hawaii Holiday van 22 Dec. '08 t/m 6 Jan. '09

 Route:

Onze 21 HAL cruise is niet zo'n leuke cruise geworden als we er van verwacht hadden,lekker Hawaii even de kou ontvluchten hier, mis lees verder.Na een lange vliegreis, met één overstap in Washington, s'avonds in San Diego Cal.aangekomen voor één overnachting in het Holiday Inn recht tegenover de cruise terminal. s'Morgens zagen we uit ons hotelraam de "ZAANDAM" al liggen in volle glorie.
Hier begon alle ellende eigenlijk al, het regende de hele dag, zodat we niet eens konden
lopen van het hotel naar het schip (100mtr)
De hotel shuttle bus bracht de hotel gasten naar het schip (gratis)
Vertrek uit San Diego, om 17.00 maar we misten op dit tijdstip nog zo'n 160 passagiers,reden was dat in de USA veel vliegvelden gesloten waren vanwegen sneeuw.
Om 21.15 eindelijk vertrek uit San Diego, maar nog steeds met veel passagiers tekort.
Naar de eerste aanloop haven in Hawaii is vier dagen varen, wij dachten die vier uur van te laat vertrek halen ze wel in, dat was dus niet het geval.
Op 27 Dec kwamen we om 11.45 aan in Hilo, met vier dagen slecht weer achter de rug.Het was dagelijks windkracht 7á 8 en koud, als je niet naar buiten kan op een cruise schip is er weinig te beleven alles wat gedaan wordt aan boord is meestal gericht op de Amerikaan.
Na bezoeken aan Honolulu, Kauai, Nawiliwili en Maui (alle Hawaii) met nog steeds koud 15 graden en toch iedere dag regen, weer gaan varen nu bijna vijf dagen op zee voor de boeg.
Deze vijf dagen nog slechter weer als op de heen reis, veel regen en wind, kwamen we op 5 Jan om 20.00 in Ensenada, Mexico.
Hier gingen we na vier uur liggen en weer vertrekken naar de laatste haven San Diego.
Deze stop is alleen maar daarvoor, dat je vanaf Hawaii niet rechtstreeks naar de USA mag varen, dus nu hadden we Mexico aangedaan.( volgens de Jones Act)
We zien de HAL in de tien jaar dat we nu met hun varen heel langzaam afzakken naar een bedenkelijk niveau, als je zag hoe mensen met een kerstdiner (niet gekleed) binnen kwamen in de dinning room, je zou haast denken dat je bij McDonald zat.
Het entertainment aan boord was van een bedenkelijk peil, net als het eten we hebben het al eens beter gehad, ook Oud en Nieuw was ook een droevige (stille) avond vonden wij.
De show's voor de late zitting (20.00) waren altijd om 22.00 is nu verplaatst naar 19.00. Dat had als gevolg als wij terug kwamen van het eten zo rond 21.15 je in een leeg schip terecht kwam, echt heel erg saai.
Na 9.873 kilometer te hebben gevaren kwam er gelukkig een einde aan deze saaie cruise.
We gaan het op 18 July '09 toch maar weer proberen op de "ROTTERDAM" wie weet ???

Note: onze vorige 20 HAL cruise waren goed tot zeer goed.

                                                                        Henk & Hanneke v.d.Linden

Terug naar ervaringen overzicht


Verslag Zaandam.

Cruise van San Diego naar San Diego via Hawaii.   Vertrek:  7 Nov. 2009  --  Aankomst  22 Nov. 2009

1e Dag Vrijdag.
Vrijdag 6 November, om 1030 uur door Wim naar Schiphol gebracht, voor de vlucht van Amsterdam naar San Diego via Detroit, vertrek uit Amsterdam 14.20 uur.Prachtig op tijd vertrokken, met een nieuw vliegtuig en samen hadden wij 5 plaatsen Vliegtuig van NW Airlines , goede bediening en goed eten. Tijd verschil 6 uur vroeger.In Detroit aangekomen om 14.00 uur, en 3 uur wachten op de aansluiting, ingestapt, en moesten wij om 17.20 uur vertrekken maar problemen met het vliegtuig, iedereen uitstappen en naar een ander vliegtuig overgestapt, inmiddels 3 uur later.Na een vlucht van 4.30uur aangekomen. San Diego tijd is daar weer 3 uur vroeger,dus 9 uur vroeger dan Nederland. Daar een taxi genomen naar ons hotel.Totaal 22 uur onderweg geweest, maar wij zijn er, om 24.00 uur in ons hotel,wel een lange reis.

Dag 2    Zaterdag 7 november San Diego
Klaar voor vertrek naar het schip.
Om 7.00 uur aardig geslapen opgestaan, rustig aan gedaan en lekker gaan ontbijten. Daarna met de bus een rondje door San Diego gemaakt en nog even gaan winkelen. Ook om de weg een beetje te leren. Om 11.30 uur terug bij het hotel, uitgeboekt en met een taxi naar het schip gegaan. Aangekomen in de haven bij ons schip de Zaandam, heerlijk om de blauwe kleur van de HAL te zien. Het inschepen was heel snel gebeurd, dus naar dek 8 om even wat te eten, en te wachten op de koffers. We hebben gekozen voor een buitenhut met beperkt uitzicht,een mooie hut en inderdaad wij kijken deels tegen een metalen scherm op, en zitten op het Lower Promenade dek op dek 3. Om 16.00 uur sloepenrol gehad en om 17.00 uur uitgevaren voor 4 zeedagen. Nog bezig geweest, met de cruiseadministratie Iris,omdat er niet bekend was dat wij Repeaters zijn, dit doorgegeven, erg leuk geholpen het wordt uitgezocht, en ze contact ons later. Avonds bij het diner staat er een jonge man Jelhmer,ook een Hollander lid van de bemanning, aan hem gevraagd of er nog Nederlanders aan boord zijn. Volgens hem zijn wij de enige Nederlandse passagiers. Heerlijk gegeten, we hadden een tafel voor 2 personen, al hadden wij liever met meer personen aan tafel gezeten maar wij hebben gekozen voor Free stijl en omdat wij nog geen contact hebben met andere passagiers, blijft dit zolang het duurt.Na het eten naar  de cabine gegaan, het was een fijne, drukke dag.

Dag 3 Zondag 8   1e Zeedag
Vannacht vrij zwaar weer gehad het schip ging flink tekeer. Om 7 uur opgestaan en heerlijk boven bij het buffet gaan ontbijten,daarna 1 uurtje naar de spotschool geweest voor de nodige beweging, dan lekker bij het zwembad onder de overkapping gaan zitten, want buiten is het te koud en teveel wind niet echt aangenaam. De hele dag zwaar weer geweest, je moet echt zeebenen hebben er zijn veel mensen ziek.Vandaag contact gehad met Iris, zij werk aan de  desk en heeft alles uitgezocht over ons als repeaters, wij hebben een dubbel nummer zodoende ging het allemaal fout en dat zal ze allemaal in orde brengen,dus dat word ook opgelost. In onze hut lag ook weer het bekende Holland Amerika tasje, voordien kregen wij er 2 maar, nu maar 1 per koppel.
Om 16.00 uur naar de hut, het word al een beetje donker, we gaan ons gereed maken voor de avond.
Om 19.00 uur naar het theater voor de show, het was een buikspreker met 2 poppen  geweldig goed, alleen jammer dat het in het Engels is, dan missen wij toch te veel, maar geweldige show.
Het was weer een fijne dag, wel was de zee wat wild.

Maandag 9 November 2009 2e Zeedag
Vannacht is Sonja niet lekker geworden en is er wel 10 keer uitgeweest. Om 8.00 uur opgestaan en gaan ontbijten, Sonja wat droog brood om even bij te komen,het zal de 9 uur tijdverschil wel wezen.
De zee is inmiddels wat kalmer geworden, maar er is te veel wind ze hebben het schuifdak bij het zwembad open gedaan daar tocht het heel erg de tempratuur  is maar 19 graden niet echt warm, dus zijn wij nog even terug naar de hut gegaan. Om 10.00 uur ben ik naar een lezing gegaan over Hawaii ,het was een goede presentatie met dia beelden.
Teruggekomen in de hut, was Sonja toch niet lekker, Iris gebeld of zij voor een dokter wil zorgen, binnen 3 minuten was er een assistent dokter bij ons in de hut, na wat vragen is zij wat medicijnen Ze denken dat het reizigers diaree is en ze moet wel in de hut blijven tot een telefoontje morgen om 11.00 uur van de dokter.En ze moet aangepast eten nemen. Ik mag wel de hut uit, dus vandaag geen Gala diner. Inmiddels wat te eten besteld speciaal bij Roomservice, en ik ga zo boven wat eten.Voor Sonja is er speciaal Bouillon gekomen met droge toast. Iris,van de bemanning heeft nog gebeld hoe het met de zieke was, Ik ben boven bij het buffet wezen eten,dat was helemaal niet verkeerd. Vannacht gaat de klok weer 1 uur terug, nu al 10 uur verschil met Nederland,vroeg naar bed gegaan,dit wordt een lange nacht.

Dinsdag 10 November 3e zeedag.
Om 7.00 uur wat foto’s gemaakt van de zonsopkomst.
Om 8.00 uur ontbijt gekomen, prima verzorgd.
Met Sonja gaat het gelukkig weer helemaal goed,maar ze mag de hut niet uit zonder toestemming van de medische dienst. Om 9.00 uur Iris weer gebeld, leuk die belangstelling
Om 9.30 uur wordt er op de deur geklopt en staan er 4 man voor de deur om de kamer te doen, en helemaal te desinfecteren, dit hebben wij nog nooit meegemaakt, weer een ervaring rijker.
Om 10,00 uur wordt er gebeld door de medische dienst, hoe het ging,en dat ze om 11.00 uur nog eens zouden terugbellen. Om 11.00 uur gebeld weer hoe het ging, nou alles was goed dus we mochten weer uit de cabine echt 24 uur in quarantaine geweest.Nog even naar de show geweest maar dat viel tegen. Om 11,00 uur naar de show van het personeel de Indonesische,dat is op elk schip van de H.A.L. En altijd weer even verrassend en leuk, ook het personeel geniet er altijd van en praten er de hele volgende dag over.

Woensdag 11 November 4e Zeedag
Om 6.00 uur opgestaan voor foto’s van zonsopkomst, tot 7.00 uur nog geen zon gezien, dus lekker gaan ontbijten. Na ontbijt plekje gezocht op dek 9, de zon laat zich steeds even zien en de tempratuur is ongeveer 25 graden dus prima weer. Wat mijn opvalt is dat de ligstoelen allemaal aan vervanging toe zijn, ze zijn allemaal doorgezakt en zien er goor uit, ook boven  bij het Oase dek zijn de stoelen en de kussen oud en nog vies ook. Ik ben zelf een natte handdoek gaan halen om de armleuningen schoon te maken,en je zie er de hele dag niemand van het personeel of de Staf. Het is jammer want het is een mooi en gezellig schip.

Donderdag 12 november
Aangekomen op Hawaii het eiland Hilo.
Om 10.00 uur van het schip gegaan en een rondtrip over het eiland genomen, met nog 6 personen in een luxe busje, voor 4.30 uur langs diverse bezienswaardigheden.Als eerste naar het zwarte  een mooie strand, dan naar de Japanse tuin,dan naar een waterval,dan naar een Maccadamia notenfarm, noten kopen,dan een mooie rit door de bergen naar het vulkanisch deel waar ik nog een paar foto's heb kunnen nemen van de krater. Daarna ging het erg hard regenen, dus zijn wij niet bij de lava rivier geweest, wel nog naar een orchideeën winkel geweest en terug naar ons schip. Het was een hele leuke dag,en we hebben veel gezien het is een heel mooi eiland prima temperatuur vriendelijke mensen erg schoon een hele mooie fauna mooie wegen, een prachtig land om met vakantie te gaan jammer dat het zover weg voor ons is.

Vrijdag 13 November
Aankomst in Honolulu Oahu. Inmiddels lag het schip aan de kade midden in de stad, het zie er gezellig uit. Om 9.30 van boord voor excursie naar Pearle Harbor.Erg interessant  maar druk maar blij dat wij het gezien hebben,daarna nog een uurtje over het eiland getoerd, langs monumenten Paleizen China Town, ook een heel mooi groen eiland met heel veel mensen met overgewicht, maar mooie wegen en mooie auto’s.Om 3 uur waren we terug bij ons schip weer een leuke dag gehad, en ook wat gezien.

Zaterdag 14 November
Nawiliwili, Kauai het weer is zwaar bewolkt en wij hebben geen zin om een excursie te maken.Voor het schip staan veel vrije shutlle bussen die je bij winkels of centrums in de buurt brengen wij zijn om 10.00 uur even naar K Markt geweest en het winkelcentrum ernaast daarna koffie gaan drinken aan boord. Vanavond om 19.00 uur hebben wij een uitnodiging in het kraaien nest borrel met de kapitein en Staf ook gezellig. Om 17.00 uur vertrok het schip.

Zondag 15 November.
Lahaina Maui Om 7.00 uur aangekomen, op gestaan en wat rondjes gelopen, vandaag erg mooi weer, volop zon, na ontbijt nog even op het dek gelegen.Om 9.30 uur aan land gegaan met de tender, echt een toeristen stadje, met de shuttle naar een winkel centrum geweest 2x niks. Daarna naar de Whaler Village mall gegaan en het museum bezocht..

Maandag 16 November
Kailua-Kona, laatste eiland van Hawaii. Aangekomen om 8.00 uur, en om 10.00 uur weer aan wal gegaan, de tempratuur is zeker 30 graden, shuttlebus naar winkels genomen dat was maar 300 m van het schip. Om 16.30 uur een party op dek voor het vertrek uit Hawaii, en dat was erg gezellig, daarna heerlijk gegeten tot 21.00 uur. Om 22.30 uur varen wij langs de zuidkant van het eiland waar wij de lavastroom kunnen zien, dus wakker blijven. Iris ons contact aan boord is nog even onze papierenachtergrond van   onze cruises met de H.A.L. komen brengen met nog wat speldjes erg aardig van haar. Om 22.30 uur buiten gaan kijken, iedereen is nog op en aan bakboord is geen plaatsje vrij aan de reling, eerst boven wezen kijken, daar was het erg druk, toen naar dek 3, daar was het goed te zien, wat foto’s genomen maar te ver weg, en niet  duidelijk.

Dinsdag 17 november
1e zeedag op de terugweg naar Mexico. Het weer is wat bewolkt en wat wind maar lekker om te zonnen. Vanavond gala avond.

Woensdag 18 November
2e Zeedag terug naar Mexico. Het weer is aardig licht bewolkt maar wel veel deining. Hetzelfde patroon als gisteren na het ontbijt even rustig aan. Om 10.00 uur ons gereed maken voor de brunch. 11.00 naar de brunch verwelkomt door de kapitein en staf was wel aardig, met leuke mensen aan tafel. Om 14.00 uur gaan wij 1 uur vooruit dus wij lopen nu 10uur achter op Nederland.

Donderdag 19 November
3e Zeedag naar San Diego. Rustig aan gedaan vandaag, het weer was niet zo heel goed ik denk 20 graden en veel wind en een flinke zwel, dus onder dak gebleven Om 14.00 uur weer een uurtje vooruit, Sonja weer naar de creatieve club ik ben heerlijk blijven lezen. Om 16.00 uur kwam er een helikopter over vliegen met veel geraas, samen met een marine schip.Vanavond bij het diner hadden wij Nasi Goreng besteld alleen voor ons tweeën’, en ja hoor heerlijk met saté en kroepoek.Toen wij in onze hut waren was daar nog een verrassing, een kaartje en bonbons van Iris.

Vrijdag 20 November
4e Zeedag naar San Diego. De papieren en kofferlabels voor ontschepen zijn alweer gebracht. We moeten eerst nog naar Mexico, daar zijn ze altijd vroeg mee. Vandaag hetzelfde weer als gisteren, dus niet verkeerd. Om 11.00 uur nog even naar Iris geweest en gevraagd of ze wil informeren welke hut wij op de Statendam hebben, wij hebben daar hut nr 370 dus dat is ook geregeld. Vanavond de laatste avond Gala kleding want morgen is het koffers pakken en om 23.00 uur buiten de hut zetten, al komen wij pas om 20.00 uur aan in Mexico.

Zaterdag 21 November.
5e Zeedag en 20.00 uur aankomst in Mexico Ensenada

Zondag 22 November
Aankomst om 7.00 uur in San Diego. Eerst om 6.30 uur naar de douane daarna ontschepen en met een taxi naar ons hotel. 
Einde van een fijne cruise. 

Groetjes

Sonja en Dick Spoel.

Terug naar ervaringen overzicht


Verslag ZAANDAM

Cruise: Zaandam   -  Zuid Amerika en Antarctica

Periode: 11 – 30 januari 2015

Route: Buenos Aires, Montevideo, Port Stanley, Antarctica, Ushuaia, Punta Arenas, Puerto Chacabuco, Puerto Montt, Valparaiso.

Fantastische reis, de mooiste die we tot nog toe gemaakt hebben en ook zonder meer het beste schip (8e), dat we ooit meegemaakt hebben.

Naast de natuurlijk overweldigende bestemming, heeft en het schip met haar bemanning deze reis onvergetelijk gemaakt. 

Het schip, wat toch al niet meer de jongste is, ziet er nagenoeg onberispelijk uit en dat terwijl op deze bestemming het plegen van onderhoud aan de buitenkant, toch niet heel erg eenvoudig zal zijn.

De bemanning is hard werkend en aller hartelijkst en we hebben ons nog nooit zo gewaardeerd gevoeld als op dit schip.

Prachtige havens, waar we begonnen in het drukke Buenos Aires, waar we zelf een Nederlandstalige fiets excursie gemaakt hebben en in de avond via de HAL een tango uitvoering hebben bijgewoond. Hierna volgde Montevideo, wat na Buenos Aires een oase van rust leek. We hebben hier op eigen houtje de prachtige stad verkend.

Port Stanley op de Falklands had een van de hoogte punten moeten worden, maar helaas was het weer hier te slecht om met de tenders aan land te gaan. Deze hele reis had trouwens buiten de vertrek en aankomst haven, maar 1 andere haven waar niet getenderd hoefde te worden, iets waar je wel rekening mee moet houden, als je iets aan de wal wilt doen, anders dan een scheeps excursie! 

Hierna volgden 3 schitterende dagen in het Antarctisch gebied. Langzaam gleed het schip overal langs en door, rondom allerhande walvissen, pinguïns en zeeleeuwen, alsmede vele soorten bijzondere vogels. Lange dagen aan dek gemaakt, vrijwel de gehele reis was de boeg open om al het schouwspel zo goed mogelijk te zien. Wat het geheel extra bijzonder maakte, was het professionele commentaar van leden van een speciaal team van Antarctica specialisten, die naast vele lezingen, vrijwel continue aanwezig waren om al wat te zien was, van deskundig commentaar te voorzien. 

Na Antarctica nog bezoeken gebracht (met uitzonderlijk zeldzaam mooi weer) aan Ushuaia, waar we een scheeps kano excursie door een natuurpark gemaakt hebben, aan Punta Arenas, waar we zelf een excursie naar een pinguïn kolonie hebben gemaakt.

Al deze haven liggen aan of in de Chileense Fjorden, wat ook nog eens een schitterend gebied is oom door te cruisen. De volgende haven, Puerto Chacabuco, was helaas een grote teleurstelling. Als gevolg van een staking van personeel van een lokale visfabriek, was een toegangsweg naar de havenplaats geblokkeerd, waardoor er geen enkele excursie plaats kon vinden. Het dorpje zelf had vrijwel niets te bieden, dus dit was wel een dieptepunt van de cruise, al kon daar buiten de stakers, niemand wat aan doen.

In Puerto Montt een scheeps rafting excursie gemaakt, wat een schitterende ervaring was, in een prachtig stuk natuur, met grote vulkanen op de achtergrond. 

In Valparaiso moesten we helaas dit fantastische schip weer verlaten. We hadden hier zelf een tour naar Santiago georganiseerd, waar we onderweg nog konden genieten van een aantal bezienswaardigheden, voordat we voor een hotel overnachting in Santiago werden afgezet.

Tijdens de gehele reis, stond het entertainment op een zeer hoog niveau, met name de zangers en danser voerden prima shows op, maar ook de extra entertainers waren zeer de moeite waard.

Naast dit entertainment, was er een scala aan lezingen en daarboven op nog diverse quizes en shows, iets wat we de laatste tijd niet veel meer op schepen gezien hebben.

De bemanning was de beste die we tot nog toe hebben gehad en ook het schip was dat. Prima onderhouden, bloemrijk aangekleed en alles tot de puntjes verzorgd.

Mvgr

Jeroen

Terug naar ervaringen overzicht