Verslag Costa Mediterranea

Voor meer informatie en foto's van het schip zie: http://www.nedcruise.info/costa%20mediterranea.htm

 

Cruise met de Costa Mediterranea.

Route: 14 dagen van Savona naar Griekenland, Turkije, Roemenie, Oekraine, Italie , Savona.

Vertrek: 10 juni 2012

De vlucht gaat om 8.15 uur met de KLM naar Milaan,  aan boord veel mensen die ook gaan cruisen.Wij waren op tijd  in Milaan, na 1 uurtje wachten met de bus van de Costa, naar Savona, een mooie rit van 2 uur en 30 minuten met  stop, het weer bewolkt 23 graden. In de haven liggen 3 schepen , de Costa Serena, de Costa Atlantica en ons schip de Costa Mediterranea, dus elk schip 3000 passagiers en elk 1000 bemaning toch 9000 mensen die vandaag aan komen en net zoveel ook vertrekken, totaal 18000 mensen binnen verwerkt in korte tijd, zonder problemen. Om 15.30 uur waren wij aan boord een hele reis !! Na de sloepenrol onze koffers uit gepakt en het schip verkennen, een mooi schip met veel bling bling. Om 18.00 uur is ons dinner tijd wij hebben de eerste zitting, de tweede is om 21.00 uur wat wij te laat vinden, wij hebben een tafel van 8 personen, gezellig.

11 Juni  Maandag
Vandaag een  Zeedag.
Opgestaan om 7.30 uur, op het dek is het nog heel rusting. Prachtig weer warm , dus uit de zon blijven, genieten van het schip, luieren en lezen. Vannavond gala dinner en de kapiteins borrel, nog bij de show gebleven, erg goed. Er zijn 145 Nederlanders aan boord en meerdere mensen die wij eerder op andere cruises gezien hebben. Ook een koffie en dranken kaart genomen, dat is echt voordelig.

12 juni  Dinsdag
Weer om 7.30 op en heerlijk gaan ontbijten, achter buiten op het dek, een plekje gevonden uit de zon en tot 12.00 uur een kleurtje op gedaan. Veel mensen zijn alweer onrustig na een zeedag en trappelen om van boord te gaan. Om 14.00 uur komen wij aan in Katakolon Griekenland, wij mogen daar niet vroeger komen want er is een ander Costa schip aan de kade, nabij de haven varen wij de Costa Serena voorbij, dus onze plek is vrij, helemaal aan het einde van de haven, dus lopen, wij zijn hier 6 weken geleden geweest met de Nieuw Amsterdam, een leuk plaatsje waar je naar Olympia waar de eerste spelen begonnen, wij gaan even aan wal, koffie en een biertje drinken, en terug aan boord.

13 juni Woensdag
Om 13.00 uur aangekomen in Mykonos, Griekenland. Hier blijven wij tot 19.30 uur een mooie haven, wij liggen op anker en gaan met de tenders naar de wal, allemaal witte huizen een mooi gezicht. Vandaag is het erg warm wel 40 graden in de zon, te warm. In de haven nog meer schepen, de NCL Jade, nog 3 kleinere cruise schepen. Vanavond om 21.45 uur is er in het theater op het grote scherm de voetbal wetstrijd Nederland tegen Duitsland, dus veel Oranje en ook Duitsers, voor ons Nederlanders is de pret al snel afgelopen.

14 juni Donderdag
Aangekomen om 7.00 uur in Izmir Turkije. Alweer erg warm, in Nederland koud, dus niet klagen, een plekje uit de zon genomen, om 10.00 uur gaan wij even de kade op, wat souvenirs gekocht en terug aan boord. Wij zijn hier 6 weken geleden met de vorige cruise de stad in geweest. 13.00 uur vertrekken wij, op naar Istanbul.

15 juni Vrijdag
Istanbul , een geweldige stad waar je dagen kan genieten van al het mooie van de stad. 10.00 uur een taxi genomen naar de Grand Bazar, voor €10,- Binnen in de Bazar, door elke verkoper aangesproken met de beste, goedkoopste aanbiedingen, om je binnen te krijgen en iets te kopen, en ik ben geďnteresseerd in een leder jasje , dat zien ze aan je, al laat je het niet blijken, na 4 lederzaken toch gevonden wat ik mooi vond, dus afdingen,  en het eens over de prijs geworden, beide tevreden. Nog 1 uurtje rond gelopen, de lokale tram naar ons schip genomen voor €1.- , je moet wel met lokale munt betalen. Tram stopt bij het schip. Om 19.30 uur vertrek van de kade de Bosporus op naar Constantine Roemenie.

16 juni Zaterdag
Constantine Roemenie. Om 8.00 uur aangekomen in de haven met wel  20 oorlogsschepen, geen cruise schepen. Bijna geen werkzaamheden toch wel een mooie aankomsthal. Wij zijn met de shutlle bus naar de stad gegaan voor € 6.-.Nergens politie te zien weinig verkeer, veel mooie gebouwen waren slecht onderhouden.Wel schoon , geen rommel of zwerfvuil, wel bedelaars en veel honden Niet echt de moeite waard, en zeker niet na zo'n stad als Istanbul, dus wij zijn na 1 uurtje terug gegaan, het was weer erg warm vandaag. Het is bij winkels niet mogelijk met euro's te betalen, maar elke 50 meter is er een wisselkantoor, er word betaald met de Lei, waar er 4,2 van in 1 euro gaan. Mensen die terug van excursies komen zijn ook niet erg positief.

17 juni Zondag
Odessa Ukraine. Een  warme dag , wij liggen met ons schip voor de trappen van de stad 192 treden, tot de toegang van de stad ,een mooie ontvangst hal groot met helemaal niets te zien.  De stad mooie gebouwen, parken, winkelstraat, de moeite waard, het is mogelijk met euro's te betalen, in de haven zijn wij het enige cruise schip, maar het is Zondag dus veel mensen op de been.  Vanavond onze 2e gala dinner .                                                                                      

18 juni Maandag
Yalta Ukraine.
De haven is erg mooi , hier komen weinig cruise schepen, wij liggen aan de kade waar er aan oude schepen gewerkt word, een rommeltje , wel in de stad, dus met een taxi, 2 uur op excursies geweest, echt de moeite waard, onze chauffeur sprak goed Engels, was heel behulpzaam, ook in de stad zijn mooie winkels en gezellige terrassen, geniet om een dag door te brengen, ook vandaag erg warm, in Nederland is het nog steeds niet beter dus niet klagen en genieten.
Voor dinner zijn wij op dek 10 in het speciaal restaurant gaan eten , mooie lokatie en servies van Rosental, het bestek wat minder, de bediening aardig, tot onze verrassing komt de tafel naast ons een familie met 4 kinderen te zitten, dus de rust was voorbij.

19 juni Dinsdag
Weer een zeedag op naar Piraeus Griekenland Om 11.00 uur varen wij door de Bosporus deze is 33 km lang tot Istanbul Turkije een mooie doorgang, wat alleen verstoord is door de omroepen in alle talen, verschrikkelijk!!Weer een mooie dag niet te warm helemaal goed, ook veel dolfijnen gezien
Druk op het dek iedereen moet fotograferen en de beste plek hebben.Nogmaals de hele doorvaart verstoord  door niet verstaanbare uitleg, waar niemand iets van verstaat ,erg hinderlijk.

20 juni Woensdag
Piraeus Griekenland
Een drukke haven veel ferry schepen, ook de Aida en nog een 2e cruise schip, dus druk in de haven.Veel mensen gaan van hier naar Athene op excursies met taxi,s toeristen bus en met de Costa , ik ben de stad gaan verkennen ,omdat ik hier al meer ben  geweest, ook in de stad Piraeus ,en ik was alweer snel terug, vanwege de warmte, wel veel wind. Van de recessie is hier weinig te merken, de verdere dag in de schaduw gebleven, de tempratuur is boven de 30 graden.

21 juni donderdag
Onze laatste zeedag.
11.00 uur informatie over het ontscheppen, tevredenheids formulieren ingevuld, morgen gaat de eerste groep mensen van boord. Alle dekstoelen zijn bezet, tenminste is er door iemand iets op geleden , zeker de stoelen uit de zon, het is weer een warme dag, dus niet bewegen en uit de zon blijven. Vandaag weer dolfijnen gezien.

22 juni Vrijdag
Civitavecchia Italie
Weer een hele warme dag, in. Rome code rood afgegeven, uit de zon blijven veel water drinken oudere mensen oppassen voor een zonnesteek.
Veel mensen zijn niet van boord gegaan, of even aan wal geweest maar snel terug.
Vanmiddag de koffers pakken, het is onze laatste dag, over het weer niet te klagen, de hele cruise is het warm geweest, soms wel te warm .

23 juni Zaterdag
Savona Italie.
8.00 uur onze cabine verlaten, wachten op de afroep om van boord te gaan. Met de bus van de Costa naar Milaan, wij vliegen om 15.15 uur, met de KLM.

Algemeen:
Een mooie reis, een aanrader.
Voordelen:
De prijs
De route, vooral de Ukraine
Aardige bediening
Goede shows
Goede sport school
Gezellig op dekken 1 en 2.

Nadelen:
Italiaans, dus erg druk.
Omroepen in 6 talen, niemand luistert.
Weinig schaduw plaatsen.
Zit stoelen, houten zitting, houten achterwerk !
Veel drukke Italiaans kinderen.
Hygiëne geen aandacht punt.
Dranken pakket dus de mensen drinken te veel.
Geen sport instructie ,instructeur nooit aanwezig.
Eten buffet mager

Groetjes Sonja en Dick

 Terug naar ervaringen overzicht