Verslagen Century op datum van binnenkomst!

Verslag Century.

Cruise met Century route Oostelijke Caribbean. Cruise gemaakt tussen 19 en 26 Okt.2002

De route bestond uit 2 zeedagen en bezoeken  aan San Juan-St.Thomas-St.Maarten en Nassau op de Bahamas. Het vertrek was vanaf Fort Lauderdale.
Het weer was prima en de zee zeer rustig. We hadden een prachtige comfortabele buitenhut op de achtersteven en hadden een schitterend uitzicht op de zee en het spoor wat het schip achterliet, gedurende het varen. Bij achteruit binnen varen van een haven zaten we eerste rang. Ondanks dat onze hutten op het achterschip waren, boven de schroeven, was het schip zeer rustig, alleen bij achteruit varen trilde het schip behoorlijk.
De verzorging aan boord was geweldig en het heeft ons aan niets ontbroken. Wel vonden we de te betalen consumpties aan boord prijzig (4,50 USD voor een biertje). De shows aan boord waren zeer gevarieerd en van een hoge kwaliteit. De bemanning was afkomstig uit zeer veel landen en ze waren zeer vriendelijk en behulpzaam en uit alles bleek, dat ze het de passagiers zoveel mogelijk naar de zin wilde maken. De sfeer aan boord was zeer ongedwongen met 2 formal nights.
De bezoeken aan St.Thomas en St.Maarten vonden we het leukst. Ook de hoofdstad van Puerto Rico was interessant, doch het verblijf daar was aan de korte kant. Het minst interessante bezoek was Nassau op de Bahamas (hier waren we ook al eens geweest).
Het was onze 2e cruise de eerste was met de Norwegian Sky. De twee cruises waren min of meer van gelijk niveau, waarbij de Norwegian Sky iets luxer was, met name de entree met glazen liften, welke de Century niet heeft. Waarschijnlijk komt het ook omdat dat schip een stuk nieuwer is.
De cruise hebben we geboekt bij CruiseFactory, aangezien zij de beste aanbieding hebben gedaan. Het geheel was goed verzorgd en volgens de overeengekomen afspraken.
We zijn met United Airlines naar Miami gevlogen met 1 overstap heen te Washington en terug in Chicago. De verzorging was buitengewoon goed met personal video schermpjes en met moderne vliegtuigen. Het geheel zeker beter dan de vorige maal met KLM / Northwest.
De lokale transfers hebben we zelf ter plekke geregeld (ca. 80 USD voor transfer van Miami naar Fort Lauderdale met 4 volwassenen).


Astrid en Jan
 
Anita en Harm

Verslag Century 17 juli 2004(Fort Lauderdale-zeedag-Jamaica-Grand Cayman-Cozumel-zeedag-Key west-Fort Lauderdale) 

Na twee jaar geleden mijn vrouw ten huwelijk gevraagd te hebben op de Millenium van Celebrity Cruises, vorig jaar dus getrouwd te zijn, was het dit jaar weer bijzonder om met een ander schip nl. de Century van Celebrity op vakantie te gaan.
Ik heb zelf 8 jaar geleden al op de Century vakantie gevierd waar ook dezelfde route gevaren werd.Daarom was ik erg benieuwd hoe het nu zou gaan en of er veranderingen hadden plaatsgevonden.
Het schip is wat ouder geworden maar nog steeds in prima staat! Het wordt goed onderhouden en het kan nog jaren mee.Century is als schip hoog genoteerd in 2003 als het gaat om service in het algemeen en kwaliteit van het eten.Wij zijn het met het eerste zeker eens, de service van het personeel aan boord is van een ongekende klasse.Van cabin steward tot en met Maitre'd geweldig! Ze zijn pro actief in het signaleren van details en oplossingsgericht.Het eten aan boord vonden wij echter een tegenvaller. De kwaliteit is zeker niet gegroeid ten opzichte van 8 jaar geleden.Sterker nog hij is gedaald.Erg jammer als je weet dat chefkok Michel Roux de scepter zwaait over alle celebrityschepen.De uitvoerende koks waren niet voldoende bezig met het leveren van kwaliteit.
Jamaica
Prima excursie gehad met het paardrijden langs de kust en het in de zee paardrijden was een echt hoogtepunt.Goede organisatie ook van de begeleiders.

Grand cayman
Stingray City is en blijft het mooiste wat er is om te doen! Het zwemmen met en het aaien van Stingray's in hun natuurlijke omgeving op zee is een lifetime herinnering!

Cozumel
Ook hier voor dieren gekozen in de excursie.De dolpin encounter was fantastisch om te doen.Het met een klein groepje mensen kussen en aanraken van je eigen dolfijn maak je niet zo vaak meer mee.Deze excursie was alleen erg kort(35 minuten in het water met de dolfijn)en duur(99 dollar per persoon).

Key West
Blijft leuk winkelen met de prachtige oude gebouwen en de Hemingwaysfeer.Wat ons erg opviel was dat het in tegenstelling tot 8 jaar geleden wel heel erg een gay eiland is geworden.Alles en iedereen moet dit blijkbaar uitstralen.Jammer voor de neutrale bezoeker die daar geen boodschap aanheeft.

Wij hebben een positieve en prima vakantie gehad met Celebrity op de Century.Het feit dat ze in staat zijn twee verschillende sferen weg te zetten op de Millenium en de Century is in hele goede aarde gevallen Beide schepen goed en toch heel anders.

Christian en Marigje


CRUISE "CENTURY"  juli 2004

Beste Harm,

 
Ok, ben eind juli teruggekomen en ontzettend hard aan't werk gegaan, dus het is er nog niet van gekomen. Ik zal nu verslag doen van onze bevindingen.
Zoals ik wellicht al heb gemeld heeft mijn vriend eerder een cruise gemaakt, met de HAL, dus hij heeft een referentiekader. Hij vond de Century van Celebrity Cruises wat minder formeel, en het eten vond hij ook beter (hij is nogal een moeilijke eter).
Voor kinderen klein tot groot is er genoeg te doen, ze worden de hele dag bezig gehouden. Tieners zijn natuurlijk een verhaal apart, puberteit en zo. Als ze in een groepje komen, bijvoorbeeld een familie met kinderen van dezelfde leeftijd, wordt er wel geparticipeerd. Eenlingen, zoals mijn zoon, vinden het al gauw gek om deel te nemen aan de activiteiten, maar desondanks is er ook genoeg te doen voor deze doelgroep.
Er waren veel gezinnen en families die ' iets te vieren' hadden (bruiloften etc.), dat zorgt voor een ongedwongen sfeer.
Ik kan niet anders zeggen dan dat het ons uitstekend is bevallen; we gaan dit zeker nog eens doen. De prijs viel reuze mee, mede door het feit dat we zo laat geboekt hadden. Maar goed, we zaten wel in het hoogseizoen. We waren ca. 1700 Euro p.p. kwijt, voor een (grote) buitenhut, inclusief havengelden, vluchten + belastingen, hotel (met 2 extra overnachtingen, omdat we geen aansluitende vluchten meer hadden) en transfers. Exclusief fooien ($ 220,- p.p.) en excursies (ca. $ 180,- p.p. voor 3 excursies). De prijs voor dranken aan boord viel ook reuze mee, maar dat komt natuurlijk ook door de goedkope dollar.
Het personeel kwam overwegend uit India, Indonesie en Zuid-Afrika, heel goed en vriendelijk allemaal.
Al met al een regelrechte aanrader, voor mensen van alle leeftijden!
Wellicht heeft u nog vragen, stel ze dan gerust.
Tenslotte: we zijn nog op het vliegveld in Miami in gesprek geraakt met een Nederlandse familie, die met Royal Caribbean had gevaren; die waren niet zo tevreden over de gasten, die vaak met korte broek aan het diner verschenen. Erg luidruchtig ook. Was bij ons niet aan de orde: iedereen hield zich keurig aan de vooraf opgegeven dresscode.
 
met vriendelijke groeten,
 
Peggy Calicher

Cruise Noord-Europa met de Century juli 2006 na verbouwing eind 2005/begin2006    

Beste (Harm) Brink,

Wat een luxe dat wij in juli 2006 met ons gezin al weer de derde cruise mochten maken. Dit keer hebben wij gekozen voor de Century van Celebrity Cruises.
De route van deze 13 daagse cruise was van Amsterdam, Kopenhagen, Warnemünde, Helsinki, Stockholm, Tallinn, Oslo, Amsterdam.
In  Kopenhagen verbleven we twee dagen. De boot lag op loopafstand van het alom bekende standbeeld de Zeemeermin. Om een eerste impressie van de stad te krijgen hebben we een tour gemaakt met de hip on/ hip off bus, directe opstapplaats bij de boot. Vervolgens zijn we uitgestapt bij de bezienswaardigheden die ons het meeste aanspraken.
Warnemünde is een leuke havenplaats met een gezellige boulevard. Met 5 personen ga je voor nog geen € 10,00 met de trein naar Rostock.  De reistijd is ca. 20 minuten. Het geen zonder meer de moeite waard is.
In grote lijnen kwamen de Scandinavische steden over als nette schone plaatsen. Geen graffiti op muren en schone trottoirs. De tocht naar en van Stockholm is schitterend.. De boot laveerde langs allemaal kleine privé eilandjes en duurt ca. twee uur. 
Indrukwekkend was de stad Tallinn (Estland), sinds 1991 onafhankelijk geworden van de Sovjet Unie. Na de onafhankelijkheid heeft deze stad zich in een rap tempo ontwikkeld tot een Europese stad. De 1000 jaar oude Hanzestad ziet eruit als een middeleeuws openluchtmuseum met goed intact gebleven stadsmuren en een bijzonder sfeervolle binnenstad. Zondermeer de moeite waard hier een wandeling door heen te maken.
De Century is een schitterend schip voorzien van alle faciliteiten. De hutten waren praktisch ingedeeld met veel opberg mogelijkheden. Met de verbouwing die dit schip in december 2005  onderging zijn alle TV’s vervangen door flatscreens. Hier kon je niet alleen de informatie van het schip op bekijken maar ook o.a. de stand van je boord rekening.
Het eten was van uitstekende kwaliteit. Bij het 5 gangen menu had je de keuze uit 3 verschillende gerechten. Hierbij was een tournedos geen uitzondering. Rond middennacht werd er altijd nog een hapje geserveerd. Met uitzondering van de avonden als er een midnight buffet was. Dit hebben we twee keer mogen mee maken.. De eerste was een chocolade buffet opgemaakt en geserveerd  in het Islands café.(snelbuffet) Het tweede was in het Grand Restaurent. Zo mooi en uitgebreid hebben we nog niet eerder mee gemaakt.
Om klokslag twaalf uur s-middags deelde de kapitein mede via de geluidsinstallatie de weers-voorspelling, de snelheid waarmee we voeren en  wat er te bezichtigen was in de eerstvolgende havenplaat. Hij begon altijd met de teks “This is your captain speaking to you frommmm the bridge! Zo attendeerde hij de passagiers erop dat we ‘s avonds om tien uur onder de Sontbrug doorgingen. Dit is een verbinding tussen Denemarken en Zweden. Onvoorstelbaar om te zien hoe zo’n groot passagiersschip hier onderdoor ging.
Daar deze cruise voornamelijk wordt gemaakt door een wat ouder publiek, is het entertaiment daar ook op gericht. De shows ’s avonds waren niet van het niveau van het geen wij gewend zijn bij andere cruises.
Ondanks dat Celebrity van oorsprong een Griekse rederij was, is daar weinig meer van terug te vinden. De crew bestond uit wel meer dan 100 nationaliteiten. Verder was de instelling toch wel erg Amerikaans. Jammer dat de drankjes aan boord zo duur waren. Voor een glas wijn betaalde je, incl. 15 % bedieningsgeld al gauw $ 6,85. Hierdoor kwam er ‘s-avonds geen sfeer aan boord.
Het fooien systeem is in overeenstemming met de meeste Amerikaanse rederijen. Er wordt uit gegaan van $10.- per persoon per dag. Als je de voorwaarden goed leest dan is dit alleen van toepassing voor volwassenen, voor kinderen hoef je niet te betalen. In Nederland kennen wij dit systeem niet. Je hebt dan ook de mogelijkheid, mits je dit bij aankomst aan boord direct meld, je hier niet aan te houden. In plaats daarvan wordt er wel van je verwacht dat je aan het eind van de cruise een gevulde enveloppe overhandigd aan het bedienend  personeel en de hut stewards, die jou van dienst zijn geweest. 

Samen gevat hebben we een heerlijke vakantie gehad en is het niet uitgesloten om een volgende keer weer voor de Celebrity te kiezen. 

Met vriendelijke groet,              Cees Jungerius

                                         


CRUISE CENTURY – Baltisch Staten 15-27 juni 2007 

Het schip is in 2006 nog gerenoveerd,voornamelijk aan de buitenkant,heel veel balcons erbij,waar naar wij gezien hebben bijna geen gebruik van wordt gemaakt!

Varen doe je meestal in de avond of nacht en overdag gaat 98 % van boord. Het interieur is eerder vereenvoudigd en VEEL minder mooi dan b.v. op de VISION OF THE SEAS. De commercie wordt steeds erger,ik geloof 6 x schilderijen verkopen. Elke dag winkel verkopen van sierraden parfums,drank,te gek om op te noemen.

Personeel aan de DINERTAFEL perfect,we hadden als chef één uit India en als hulp iemand uit Peru,heel keurig en met een beetje humor echt fijn!!! Ook de schoonmakers van de hutten waren uitstekend. Aan de service-balie matig tot arrogant!!! Er waren 55 nationaliteiten onder de bemanning.

Er was GEEN Nederlandse informatie op papier,voor al het dagelijks gebeuren,vorige reizen wel!! Verkeerde informatie!!!! bij de excursie in St.Petersburg stond in de informatie, dat een COPIE van het paspoort voldoende was,nou mooi niet, wij werden door zo'n KGB vrouw teruggestuurd,weer naar boord, gelukkig waren we een beetje vroeg anders ga je mooi de boot in !!

De Diners waren goed,de buffetten groot, maar eenvoudiger en minder variatie dan vroeger !! Geen avondbuffetten om 12 uur en geen speciale avonden meer, alleen wat obers die met kleine hapjes liepen in b.v. het casino.

Uitvaren om 5 uur op 15 juni en terug om 3 uur s'nachts op 27 Juni heet een 13 daagse reis,maar je bent maar 11 dagen weg!!

10 dagen heel fijn weer gehad,22 graden gemiddeld en veel zon,maar niet te warm voor walbezoek,ideaal. De laatste dag op de Noord-zee windkracht 9 hadden wij gelukkig al vroeg een pil gepakt en in de loop van de dag nog twee, niet ziek geweest, maar ik denkt dat 30 % van de gasten niet op het Diner was!!!

Door de bijgebrachte HOGE gewichten, na de verbouwing, zal de stabiliteit ZEKER minder geworden zijn, want hij was knap beweeglijk hoor !!!

Estland is duur en onvriendelijk. Lithouwen goedkoper en vriendelijker met een meer dan fantastisch winkelcentrum met meer dan 200 luxe winkels, restaurants, casino, bowlingbanen, grote schaatsbaan, te veel om op te noemen AKROPOLIS was de naam, dus het zullen wel Grieken zijn die dat opgezet hebben,het was nog heel nieuw hoor en er reden gratis bussen vanaf de boot naar het winkelcentrum, dus dat was KAASJE voor de vrouwen!!!

In het algemeen geloof ik, dat door het grote aantal schepen wat er steeds maar bij komt, de concurentie erg hevig wordt en er op allerlei punten geknepen gaat worden!!! B.v. gelezen in de Blauwe Wimpel dat op het nieuwe schip AIDA diva 2500 gasten gaan bij een personeelsbestand van 646 !!!!! Vroeger was dat ongeveer 1 bemanningslid op 2 passagiers !!!

Om nog maar niet te spreken over de goedkope vluchtaanbieder, die nu ook gaat CRUISEN met easy-cruise op de Middellandse zee!! Ik zag een uitzending op TV,nou gewoon waardeloos, hetgeen daar geboden wordt.

Groeten Jan Boudewijns.

 

Terug naar ervaringen overzicht