Verslag AidaDiva

Cruise Middellandse Zee - 2007 met AidaDiva

Wij hebben met twee kleinkinderen een een reis gemaakt naar Rome, Livorno, Cannes, Barcelona en Palma de Mallorca.

Het schip is splinternieuw en zeer modern ingericht. De passagiers zijn overwegend duits. De voertaal is duits, maar met engels komt men ook goed terecht. Het personeel is ontzettend beleefd en doet er alles aan om het naar de zin te maken. Nieuw op dit schip is het buffet, dat heeft een chinees en een mexicaans gedeelte, wat bij de prijs is inbegrepen. En Sushi en pizzaria zijn ook aanboord. De kwaliteit van het eten is van het hoogste niveau. Wij hebben reeds 8 cruises gemaakt. Wat het eten en de variatie van de voeding betreft zetten wij AIDA bovenaan. De variatie is ongelooflijk.
Alle tropische vruchten zijn voorhanden. Ijs in overvloed en de puddingen zijn geweldig. De taarten zijn niet te zoet en gevarieerd. De excursies zijn goed georganiseerd met modern materieel. De ontspanning is op hoog niveau en verschillende shows op diverse tijden tot in de nacht. Dagelijks zijn er poolparties. De fitness en wellness zijn groot van omvang, maar niet voor kinderen toegankelijk.

Er waren 400 kinderen aan boord. Die zijn ingedeeld in groepen en worden alle dagen onderhouden door scauts. Ze eten apart als ze dat zelf willen. De meeste ouders hebben de kinderen de hele dag niet gezien. Het is geen verplichting om de kinderen aan te melden, maar de ouders hebben daardoor meer tijd voor zichzelf. Het was onze tweede reis met een AIDA schip, maar zeker niet de laatste. Jammer dat ze bij de AIDA geen clubmembers hebben, zoals bv bij Celebrity cruises.

De schepen zij meestal volgeboekt wij waren in februari nog net op tijd.

Fam. Koningstein

Terug naar ervaringen overzicht


Cruise Verslag AIDAdiva

 Datum: 23/02-01/03-2008

Bestemming: Kanarische Eilanden/Madeira

 

Santa Cruz de Tenerife

Teneriffa

-

20:00 Uhr

 

Funchal

Madeira

13:00 Uhr

-

 

Funchal

Madeira

-

17:00 Uhr

 

Santa Cruz de La Palma

La Palma

8:00 Uhr

18:00 Uhr

 

Puerto del Rosario

Fuerteventura

8:00 Uhr

20:00 Uhr

 

Arrecife

Lanzarote

0:01 Uhr

20:00 Uhr

 

Las Palmas

Gran Canaria

8:00 Uhr

20:00 Uhr

 

Santa Cruz de Tenerife

Teneriffa

1:00 Uhr

-

Na diverse cruises bij verschillende cruiserederijen te hebben gemaakt met een verscheidenheid in soort schepen, was het ditmaal de beurt aan een Duits avontuur. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen, dat het voor ons niet zo’n voor de hand liggende keuze betrof. Ook hadden we tot op dat moment nooit met een Duits schip gevaren. Het schip, de praktisch nieuwe AIDAdiva, de route in februari Kanarische Eilanden en Madeira en ‘das Clubschiff  concept’ gaven de doorslag. Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen, het is één van de beste en prettigste cruises geworden die we ooit hebben meegemaakt.

Bij het Clubschip concept bestaat de mogelijkheid om de heen- en retour vlucht door Aida te laten uitvoeren. Vanaf elk belangrijk Duits en soms Oostenrijks en Zwitsers vliegveld worden chartervluchten naar het schip uitgevoerd. In ons geval vanaf Dusseldorf naar Tenerife met Air Berlin dochter LTU. De prijs van de vlucht was praktisch niet duurder dan bij de gangbare  ‘prijsvechters’, maar dat kan ook hebben gelegen aan de vrij korte periode tussen boeken en vertrek. Overigens biedt het boeken van een Aida vlucht ook nog meerdere voordelen, zoals de inbegrepen transfers, de bagagebehandeling bij de terugvlucht en het inchecken op de kadeterminal. Na deze procedure kun je weer aan boord verblijven incl. gebruik van de voorzieningen, tot je bus naar de luchthaven vertrekt. Op de luchthaven direct naar het vliegtuig en geen verder gesleep met bagage.  De voorzieningen aan boord bij LTU waren uitstekend voor een charter, gratis kranten, verstrekking van niet alcoholische dranken, alcoholische tegen betaling en gratis warme maaltijden.

Wat houdt het  Clubschip concept nu nog meer in.
-Vrije keuze in restaurants, tafelzetting en tijden.
-Tijdens de maaltijden gratis verstrekking van frisdranken, mineraalwater, wijn en tapbier.
-Geen formele avonden, kledingcode is uiterst simpel, geen captainsdinner, geen overmatig  geleur met drankjes/cocktails bij vele andere rederijen tegenwoordig een gewoonte, hetzelfde geldt wat foto’s maken betreft. Ook zult u op de laatste avond geen ‘farewell’ show van het restaurantpersoneel te zien krijgen met de onvermijdelijke ijspudding en gezang met kaarsjes. Zeker wel leuk, om het eens mee te maken, maar na 5 maal ken je het wel en het wordt bij iedere rederij praktisch op dezelfde wijze uitgevoerd.
-Veel aandacht en het onderhouden van kinderen in de ‘Kids Club’.
- Eigen TV/Radio studio en uitzendingen aan boord.
- Veel sportvoorzieningen aan boord, en aan land tochten met de aan boord aanwezige mountain bikes.
- Geen fooien systeem.

Het schip, de AIDAdiva is het nieuwste en grootste schip van de rederij en de eerste van 6 schepen, waarvan de laatste 3 iets worden vergroot. Het voordeel van deze schepen is, dat het niet van die enorme ’kolossen’ zijn en met ca. 70.000 ton tot de kleinere hedendaagse schepen behoren. Het schip zag er prima onderhouden uit, maar het was dan ook nog amper 1 jaar oud.Wat opviel betrof het gebruik van kleurencombinaties aan boord, heel fris en modern, nergens ‘schreeuwerig’. Ook de indeling en inrichting van het schip is anders dan gebruikelijk. Er is geen Atrium en geen theater, maar een Theatrium geheel nieuw op cruiseschepen.  Een ovaal uit drie dekken bestaand soort arena. Het ontmoetingspunt en centraal gedeelte in het schip. Over de gehele dag vinden activiteiten plaats en waar de prima avondshows worden uitgevoerd. Een podium bestaande uit diverse delen en per deel afzonderlijk in hoogte verstelbaar. Er wordt gebruik gemaakt van de modernste digitale technieken voor lichteffecten en geluid.
De hutten zijn in moderne kleuren uitgevoerd en voorzien van fraai design sanitair en verlichting. Er is voldoende opbergruimte en een safe. Onze standaard buitenhut 17 m2 met balkon van 3 m2 was ruim genoeg en voorzien van voortreffelijke bedden. Een grootbeeld iTV met mogelijkheden van internetten vanuit de hut, het bekijken van de shows aan boord en overige aan boord opgenomen TV uitzendingen. Het bekijken van de opgenomen beelden van boeg-dek en hek cams.  Het bestellen en bekijken van speelfilms. Luisteren naar radio en CD muziek etc.
Aan boord zijn 11 bars en een 4 tal vrije restaurants, waaronder een pizza/pasta restaurant, het zijn allemaal buffet restaurants met een grote keuze aan gerechten van voortreffelijke kwaliteit. Voor de 3 restaurants met bediening moet een toeslag worden betaald.
Er is een casino van bescheiden omvang aan boord. De Aida Lounge en bar zijn aan de voorzijde gesitueerd met goed uitzicht en deels voorzien van sofa’s.
Dek 12 en 13 zijn de open sportdekkken met ligstoelen, 2 kleine zwembaden en 4 whirlpools. Uitgebreide Spa en sauna faciliteiten zijn eveneens op dek 12 te vinden. Men kan er  lichaamstherapieën en massages bestellen, bij onze Oosterburen zeer geliefd, vaak nog vergoed door het ziekenfonds ook.Voor de Wellness Oase kan een dagpas worden gekocht. Alle openbare ruimtes zijn voorzien van een WLAN aansluiting, waardoor de eigen laptop kan worden gebruikt.
Op onze reis waren praktisch alleen maar passagiers van Duits en Oostenrijkse nationaliteit aan boord. Overigens niets mis mee, heel wat rustiger dan bv. Italianen.
De standaard leeftijd bij Aida cruises ligt tussen de 35 en 50 jaar, maar ditmaal waren er redelijk veel oudere personen en weinig kinderen aan boord. Alle staf, zowel nautisch als in hotel bedrijf is Duits, het bedieningspersoneel Indonesisch, Filippijns en uit India.
Zijn er dan geen nadelen, ja natuurlijk die zijn er ook.
-Helaas ontkomt ook dit schip niet aan de trend, om zoveel mogelijk passagiers te vervoeren.
Gedurende onze reis waren alle beneden bedden bezet, wat wil zeggen 2050 passagiers aan boord. Dat gaat nog net, maar als in het hoogseizoen ook alle extra 3e en 4e bedden worden gebruikt en er zo’n 2500 passagiers aan boord zijn, is het schip te vol.
- Het Theatrium bezit te weinig zitplaatsen, iets wat men bij de volgende schepen hoopt op te lossen.
- De zwembaden zijn te klein. Ook dat onderkent Aida, maar is door de huidige constructie niet op te lossen. Het schip is nl. relatief erg hoog tov. haar afmetingen en de zwembaden liggen 35 m. boven de waterlijn. Het gewicht van de zwembaden bedraagt nu al ca. 100 ton bij grotere afmetingen komt de stabiliteit van het schip in gevaar.
- De capaciteit van de zelfbediening restaurants is op bepaalde momenten te klein. Voor een deel veroorzaakt door de gratis verstrekking van de dranken. Er zijn nogal wat passagiers die onder het genot van een extra drankje, blijven napraten.
- De loop in de restaurants is niet logisch, door gebruik te maken van één in- zowel uitgang. De opstelling van de diverse voedseleilanden is soms onlogisch hetgeen weer veel heen en weer geloop tot gevolg heeft.
De route is bovenstaand aangegeven en bestond uit een bezoek aan de belangrijkste eilanden. De verblijfsduur in de havens was voldoende en een nacht over op Madeira, als interessantste Eiland goed gekozen. Het schip lag dicht bij de centra’s van de betreffende havens, met uitzondering van Arrecife. Hier kon men aan boord een bustransfer kopen. Overal was, naast de aan boord te boeken prijzige uitstapjes, op de kade een ruim aanbod van lokale taxi’s etc. voorhanden.
De reis is geboekt bij het Duitse TravelShop dit bedrijf bezit een website waar direct is te zien hetgeen nog vrij is, zowel van de cruise als de vluchten. Binnen 24-uur was de uitgevoerde boeking bevestigd. Twee weken voor vertrek waren alle papieren en documenten in ons bezit.

Voor meer info over de AIDAdiva zie: http://www.nedcruise.info/aidadiva.htm

Webmaster   

Terug naar ervaringen overzicht