Verslagen Costa Atlantica

Voor technische gegevens en foto's van het schip zie svp: http://www.nedcruise.info/costa%20atlantica.htm

Hoi hoi
 
Ik heb de cruise gemaakt met de Costa Atlantica van Savona naar Amsterdam  Mei-2008
Vaarroute Savona-Malaga-Cadiz-Lissabon-Vigo-Le Havre-Amsterdam
De inscheping was heel rommelig en slecht
We moesten wachten tot ons nummer afgeroepen werd en daarna konden we de boot in lopen
En ja daar sta je dan zoek het verder maar uit waar je hut is en de boordingcard lag klaar in de hut
We hadden de eerste zitting voor het diner en dat kaartje met het tafel nummer lag  ook in de hut
Maar nu krijg je het de masterdcard zal eerst geregistreerd moeten worden en daarvoor zaten 2 personen die dit moesten doen dus in de rij staan en ieder was dus te laat voor het diner en dat is een slechte start
De maitre de hotel staan niet aan de deur om je goede avond en smakelijk eten te wensen wat ik normaal gewend was
Het eten over de hele dag was verder goed en de het avondprogramma was verder ook goed
Verder is deze boot net een doolhof met al die kleuren en bij de liften staat niet het dekplan 
Je hebt een overdekt zwembad en een open lucht zwembad aan boord en dat is wel fijn als het weer net wat minder is
Als je vaker gaat cruise ga je vergelijken maar al om al het waren 10 leuke dagen op de boot
 
groetjes Thera

Terug naar ervaringen overzicht


Cruise Duizend en een nachten Verenigde Arabische Emiraten,

Route: Dubai, Fujayrah, Abu Dhabi en Oman (Muscat en Khasab) 

Tijdvak:  december 2012

Na 5 cruises met onze Hollandse trots de HAL, een keer met AIDA, nu gekozen voor een cruise met Costa. Donderdagavond 20 december 2012 vertrek Schiphol en de volgende ochtend aankomst Dubai. De luchthaven ligt niet ver van de terminal, de taxi kost USD 14,- incl. fooi. Betalen met creditcard is niet mogelijk in taxi’s. De prijs ligt vast, instaptarief en iedere kilometer worden berekend. Iedere taxi heeft een meter, is snel en voordelig. De bagage kan worden afgeven in de terminal, het is 8.00 uur en vanaf 15.00 uur kan worden ingecheckt en aan boord gegaan. Bij het inchecken worden de paspoorten ingenomen en de dag voor vertrek kunnen deze weer worden opgehaald. Wel vreemd dat 20.00 uur de bagage nog niet in de hut staat. Dat betekent dus niet opfrissen en omkleden voor het diner.
De Bigbustours (hop-on hop-off)  staat op de parkeerplaats voor de terminal. Het is een leuke en praktische manier om een stad te verkennen, maar gezien de prijs € 50,- pp, is het, door de lage taxiprijs, aan te raden iedere keer een taxi te nemen.
Na terugkomst met de Bigbus rond 19.30 uur, aan boord. Het is een rommelige toestand. Veel mensen lopen rond of zitten verspreid over het schip met bagage. Het blijken gasten te zijn die de vakantie achter de rug hebben en wachten tot ze van boord kunnen gaan.
In het a la carte restaurant Tiziano vragen wij een tafel voor 2 en dat is mogelijk voor deze eerste avond. De overige avonden kan niet. De manager deelt mee dat een tafel voor 2 voor gasten is met een exclusieve hut en niet voor de goedkopere binnenhutten.
De Costa Atlantica is een prachtig schip, warme, sfeervolle uitstraling, met een inrichting geinspireerd op het leven en de dromen cq fantasie van de Italiaanse filmmaker Federico Fellini. De gebeurtenissen in zijn films zijn extravagant vormgegeven met decors, bijzondere kustuums, opvallende kleuren en schilderachtige locaties, die volop zijn terug te zien in de aankleding van het schip.
Er mag binnen op een beperkt aantal plaatsen worden gerookt. In het atrium met de gezellige La Dolca Vita Bar, een zijde wel en andere zijde niet, zodat de niet-roker toch in de rook zit. Ook moet door het rookdeel worden gelopen naar het restaurant Tiziano.
Costa heeft meer dan 60 nationaliteiten werkzaam. Op de naambordjes van het personeel staat onder de naam het land waar hij/zij vandaan komt. De voertaal is Italiaans. Er wordt vaak omgeroepen. Als eerste in het Italiaans, daarna Frans, Duits, Engels en Chinees. Af en toe in het Nederlands door een hostess, die dagelijks aan het eind van de dag ook spreekuur houdt.
Dagelijks komt de “Today” in de hut, waarop de informatie voor die dag. Een Nederlandse krant kan bij de hutsteward worden besteld voor € 3,= per dag
Over de vriendelijkheid en gastvrijheid van het personeel in het algemeen kunnen we kort zijn: bedroevend.
Het personeel in het buffetrestaurant hangt verveeld rond en er wordt erg veel samengeschoold.
De binnenhut is netjes en stijlvol ingericht en de hutsteward komt dagelijks twee keer. Iedere avond heeft hij een leuke handdoekcreatie gemaakt. Goed bed, twee maal schoon beddengoed en fijne douche. Jammer dat bij aankomst onze hut niet schoon genoeg was. Onze steward heeft, nadat wij hem hierover direct hebben aangesproken, zijn best gedaan en de rest van de week was het prima in orde
Naast het a la carte restaurant Tiziano is er het buffetrestaurant Botticelli en Ginger & Fred. Veel Italiaans georienteerd: pizza en pasta. Ondanks een dagelijks ander thema niet veel variatie. Er is niet te ontkomen aan de pizza en pasta. De smaak is redelijk tot goed. Het saladebuffet is dagelijks hetzelfde. Weinig fruit. Een ergernis is dat je vaak misgrijpt, op de pizza en pasta na, want dat is er volop en 24 uur per dag. Het opscheppen is heel erg lastig omdat de kap boven het buffet zo ver uitsteekt dat je arm eigenlijk wel een meter lang zou moeten zijn. Personeel is niet behulpzaam.
Dagelijks is het tussen 16.00-17.00 uur thee- en koffietijd met smakelijke zoete en hartige hapjes.
Tot 11.00 uur is speciaal een ontbijt voor uitslapers. Maak hiervan maar geen gebruik van, want het is restjes eten en zelfs dat is niet veel. Wacht maar tot 12.00 uur, dan staat de lunch namelijk klaar.
24 uur per dag selfservice koffie, thee en water. Als je ernaar vraagt is er chocoladepoeder.
Club Atlantica is een specialiteitenrestaurant waarvoor € 25,= per persoon moet worden betaald.
De menukaart in Tiziano is redelijk qua variatie, presentatie en kwaliteit. De ober is slecht op de hoogte van de menukaart (na twee dagen ook een Nederlandse kaart) en kan geen nadere uitleg geven of een voor ons onbekende vis zoet- of zoutwatervis is. De medium bestelde biefstuk blijkt bijna rauw te zijn. Volgens de ober is de biefstuk medium en het is niet mogelijk een andere te krijgen. Het dagelijkse kaasbordje stelt erg weinig voor, evenals de salade die uit grove andijvie bestaat en dressing ontbreekt. Er zijn geen bijgerechten, behalve worteltjes. Geen koffie of thee. Er wordt gratis ijswater geschonken. De eerste avond was het brood oud en de broodstengels waren muf. Gegrillde vis was vreselijk vet en de sla was uitgedroogd. Gelukkig werd het de dagen erna beter, hoewel je smakelijker kunt eten in het buffetrestaurant.
Er zijn meerdere gezellige bars met levende muziek van modern tot klassiek. Er wordt veel gedanst op de grote dansvloer van Piazza Madame Butterfly. Wel jammer voor de niet-roker. Ook hier is de helft van de zaal voor rokers en zit je als niet-roker toch in de rook.
In het theater Caruso zijn ’s avonds twee voorstellingen. Een dans/muziekshowballet met mooie kostuums geeft afwisselende shows, echter de zang zou beter moeten zijn.
Twee gala-avonden deze week en hiervoor hebben de meeste gasten hun best gedaan om er feestelijk uit te zien. Tijdens de 2e avond is er Italiaanse muziek en zang in restaurant Tiziano en maken de officieren een rondgang. Dit is de enige keer dat de kapitein zich laat zien en horen.
Aan het eind van de week werd een Arabische avond gehouden met dans en muziek bij het zwembad midscheeps. Wat niet vermeld was in de Today dat er een prachtig dessertbuffet was!
Een all inclusive drankenpakket voor volwassenen is te koop voor € 16,95 per dag. Hiervoor kan in het restaurant worden besteld: huiswijn, mineraalwater, frisdrank en bier. In de bar hetzelfde plus een selectie van alcoholische dranken en cocktails.
Voor jongeren van 4 tot 17 jaar is ook een all inclusive pakket verkrijgbaar voor € 8,70 per dag. Hiervoor kan worden besteld mineraalwater, frisdrank en alcoholvrije cocktails.
De inhoud van de minibar valt niet onder de pakketten.
Het is mogelijk het pakket na een aantal dagen aan boord te kopen, het moet worden gekocht door alle gasten in dezelfde hut en het loopt t/m de laatste dag. Wij vertrokken de laatste dag om 8.00 uur, dus die dag betaal je, ondanks dat je van boord bent.
Er zijn diverse drankenpakketten: 13 flesjes mineraalwater € 30,=, 20 alcoholvrije cocktails € 48,=, 6 verschillende flessen wijn € 119,=, 4 verschillende flessen wijn + 7 flesjes mineraalwater € 89,= en 6 verschillende flessen wijn + 7 flesjes mineraalwater € 149,=.
De koffie is goed en hiervoor kan ook een pakket worden gekocht. Espresso 22x + 3 speciale koffies voor € 27,50. Cappucino 22x + 3 specialie koffies voor € 42,50.
Een los glas huiswijn kost € 4,95, sterke drank € 7,=, frisdrank € 2,95, bier € 4,95, 1 liter mineraalwater in het restaurant € 2,95, ½ liter € 1,70 een een klein karafje huiswijn pinot bianco of merlot € 10,50.
Bovenop de prijs van de consumpties en pakketten wordt 15% servicecharge berekend.
Alle prijzen zijn in euro en voor de dagelijkse service charge wordt € 9,= per persoon in rekening gebracht.
De scheepskaart moet worden geactiveerd/geregistreerd in speciale automaten.
De excursies zijn divers, maar zoals bij alle cruisemaatschappijen behoorlijk aan de prijs.
Om te sporten is een goed aanbod van de meest moderne fitness apparatuur. Voor groepslessen, zoals bijvoorbeeld spinning en yoga, moet worden betaald. Op het bovendek kan een balspel worden gedaan.
Prachtige sauna met therapeutisch warm waterbad. Een dag- of weekkaart voor onbeperkt gebruik kan worden aangeschaft.
Er zijn drie zwembaden, waarvan er een niet toegankelijk is voor kinderen. Er zijn meer dan genoeg ligbedden en badlakens, ook tijdens de zeedagen. Wel jammer van roet uit de schoorsteen, kans op vlekken in de kleding.
Er zijn veel kinderen aan boord, geen idee wat daarvoor wordt georganiseerd, maar we hebben geen overlast van kinderen gehad.
De Costa Atlantica is een prachtig schip. Wij hadden zo onze bedenkingen vooraf, maar hebben genoten van deze cruise mede door het klimaat en de havenplaatsen en zullen zeker nogmaals met Costa varen!

Berrie en Susan Aalders

Terug naar ervaringen overzicht