Verslag  Nieuw  -  Amsterdam

Voor meer informatie en foto's van het schip zie; http://www.nedcruise.info/nieuw%20amsterdam.htm

Cruise Nieuw-Amsterdam  -  Augustus 2010
Route: VenetiŽ naar Split, Athene, Istanbul, Kusadasi, Mykonos, Santorini, Katakolon, VenetiŽ.

Bouwjaar 2010 . Het schip is een museum over het ontstaan van Nieuw Amsterdam tot New York. Je moet er van houden om in alle gangen die je door kunt lopen om een cabine te bereiken, allen maar zwart/wit fotoís aan de wanden aan te treffen van oude stoomschepen en de  tijd dat het cruise bedrijf nog in Nederlandse handen was. Ik vond het een beetje triest aan doen. De HAL is niet op de goede weg om in Europa te gaan varen met een complete Amerikaanse inslag. Het Holland  van de naam  Holland ĖAmerika Line, kan men beter weg laten.
Het schip is voor 100% Amerikaans. Daar helpen de poffertje en de haring  niets aan. Het bier komt nog steeds uit een blikje wat ver onder de temperatuur ligt van onze biercultuur. Schuim zit er niet op. Je kunt ook zeer ordinair een emmer kopen met vijf blikjes overspoeld met eis, zodat het er uit ziet als een grabbelton. Totaal geen Europese cultuur.

Het Lido restaurant is niet overzichtelijk. Je moet eerst je koffie halen en een tafel zoeken. Dan ga je terug voor een glas orange. Dan naar het volgende buffet voor bv. twee gebakken eieren. Dan op zoek naar een sneetje wit brood. Het bestek is in een servet gerold. Als je een voorgerecht neemt en daarna een hoofdgerecht en nog wat na ,dan heb je opeens drie servetten en bestek over. Zeker niet efficiŽnt. Een dienblad  zou wel handiger zijn.

Er mag bijna nergens meer worden gerookt, uitzondering is natuurlijk het Casino. Daar zit voor 90% Amerikaans publiek. Veder bezoeken ze dan nog een show. In de meeste bars van het schip is niets te beleven muv. de pianobar waar wordt meegezongen op Amerikaanse oude evergreens.  Ik,  Europeer, heb niet genoten van de reis. De avonden zijn te stil en kooklessen zijn bij ons elke dag op de TV. Bovendien zijn de films op de TV in de cabine een aanfluiting. Oorlogsfilms waar in de Amerikanen het steeds weer winnen van de Duitsers. Ik geloof, de Amerikanen hebben maar ťťn oorlog gewonnen en dan nog niet alleen. Korea niet, Indo China niet, Irak niet, en Afghanistan waarschijnlijk ook niet.

Over de bediening kan ik kort zijn. Bijna overal correct. Op het achterdeck een beetje te  amicaal.
De landtouren zijn net als op ander schepen duur.
Het eten is Amerikaans gericht maar van goede kwaliteit. In het Lido restaurant niet altijd op de juiste temperatuur.
Het meubilair in het Lido restaurant heeft in de rugleuning kleine vierkante gaatjes die op mijn reis vol stof zaten en de armleuningen en de bovenzijde van de rugleuning waren hier en daar met een vette hand aangepakt.

Ik heb na negen cruises ťťn favoriet, AIDA cruises. Voor de cruiser die een betaalbaar drankje, uitstekend eten en een gezellige bar zoekt en een heel goede show is AIDA een aanrader.

Gustaaf Koningstein

Terug naar ervaringen overzicht 


Cruise met de Nieuw Amsterdam Vanaf VenetiŽ 13 dagen Middellandse zee. Juni 2011

Route: Venetie-Dubrovnik-Corfu-Kefalonia-Santorini-Zeedag-Catania-Napels-Civitacchia-Livorno-Barcelona

Vertrokken om 9.55 uur. 12.00 uur geland in VenetiŽ. Mensen van de Holland Amerika Lijn staan daar voor transport naar het schip, kosten
Ä79.- per persoon dus niet genomen. Het is hier heerlijk weer zeker 28 graden.
Met een taxi gegaan kosten Ä35,- en binnen 20 minuten bij het schip.
Bij ons schip koffers afgegeven en voor 13.00 uur waren wij aan boord, even naar onze hut no 6100 VA helemaal voorin op dek 6 een invalide hut met balkon en ruim zo,n hut hebben wij nog nooit gehad prachtig.
Eerst even gaan eten op dek 9 ziet er allemaal geweldig uit niets zelf pakken alles word aangegeven.
Na de koffers te hebben uitgepakt naar het kraaiennest gegaan heerlijk in luie stoelen gezeten met uitzicht over VenetiŽ.
Wij hebben gekozen voor open zitting bij het eten dus kunnen van 18.00 uur tot 21.30 uur dineren.
Om 20.00 uur naar dek 2 voor Diner bij de tafel bespreken stond Bagus die de tafels toe wijst Bagus is voor ons een bekende van een vorige cruise en hij herkende ons ook. Een tafel gekregen voor 4 personen waar nog 2 Nederlanders bij ons kwamen zitten.
Dinsdag 28 juni VenetiŽ
7.00 uur op en heerlijk gaan ontbijten, alles word geserveerd niets zelf pakken alles keurig geregeld.
Vanmorgen blijven wij aan boord, geen zin om de stad in te gaan, wij zijn hier al meer geweest. Ik ben naar de cursus foto bewerking gegaan erg leuk.
Bij het binnen zwembad gaan zitten, heerlijke stoelen. Om 13.30 uur vertrokken uit de haven van VenetiŽ, dat is altijd weer een hele leuke ervaring een mooie haven langs al die prachtig kerken en gebouwen, San Marco plein en om ons heel veel bootjes. Vanavond gala avond dus in pak gezellig en heerlijk gegeten gewoon top klasse en de mensen zagen er ook prachtig uit, weer een dag met een gouden randje. Woensdag 29 juni Dubrovnik
Aankomst 10.00 uur. Wij gaan hier alleen op de wal kijken omdat wij hier al eerder geweest zijn, een leuke plaats met een heel oud centrum.
Wij liggen aan de kade met de Voyager off the Seas van Royal Caribean dus toeristen genoeg hier. Wij heerlijk rustig op dek het hele schip voor ons om 6.00 uur vertrekken wij weer naar Corfu.
Donderdag 30 juni Corfu
Aankomst 10.00 uur. Vandaag mooi weer 30 graden. Wij zijn hier nooit geweest, maar blijven toch aan boord.Geen zin om in de warmte te lopen en wij liggen een aardig eind van de stad, dus een plekje uit de zon bij het zwembad genomen daar houden wij het vandaag wel uit. Om 13.00 uur komt de Costa Victoria naast ons liggen en op anker de Zenith van Pullman.
Onze vrienden zijn nog de stad in geweest en naar het fort en vonden het een mooi eiland. Om 20.00 uur varen wij weg van Corfu naar Argostoli op het eiland Kefalonia.
Vrijdag 1 juli Argostoli op Kefalonia Griekenland
Aankomst 7.00 uur en het is al warm ! Hier in Griekenland gaan de winkels pas om 10.00 uur open en sluiten alle winkels van 13.00 uur tot 16.00 uur. De stad is helemaal nieuw gebouwd na de aardbeving van 1953 en vanaf ons schip zie alles er ook schoon en nieuw uit.
De pier is 10 minuten lopen naar het centrum met leuke winkeltjes gezellige straatjes en heel rustig. Voor de lunch IndiŽ's gegeten heerlijk en wat een keuze. Om 15.30 uur vertrokken naar Satorini.Om 20.00 uur gaan dineren en het was weer geweldig, ja het eten is top kwaliteit, en de bediening helemaal top.
Zaterdag 2 juli Santorini Griekenland
Om 9.30 uur aankomst voor ons al 2 schepen de Zenith en de Briliant off the Seas. Deze met ons schip goed voor zeker 6000 passagiers. Wij om 10.00 uur met de tender naar de wal, waar zeker 1000 mensen stonden om naar boven te gaan met de lift of met de ezeltjes. Dit was niets voor ons wij zijn met de eerste tender terug gegaan naar ons schip.Het was ook nog erg warm en op het schip heerlijk rustig de mensen die terug kwamen waren over verhit van de drukte en de warmte, en overal wachten. Het is een mooi eiland maar om het op deze manier te bezoeken is niet goed.
Zondag 3 juli Vandaag een zeedag.
Om 11.30 uur een lunch voor de mensen die meer met de HAL gevaren hebben, verwelkomt door de kapitein en zijn staf een paar woordjes van dank voor het cruisen met de HAL het traditionele tegeltje ontvangen en weer terug naar ons plekje op dek. Vanavond is er weer een Gala diner dus in pak, wat wel steeds minder gebeurd. Om 22.30 uur chocolade buffet op dek 9 een hele drukte en veel mensen alweer eten.
Maandag 4 juli Catania ItaliŽ Sicilie
Een hele warme dag, om 9.00 uurs en de stad in geweest, maar, het was niet echt gezellig na een half uurtje terug op het schip op ons vaste plekje. Het schip lijk bijna verlaten wij zijn weer de enige op dek iedereen moet aan wal.
Dinsdag 5 juli Napels ItaliŽ
Om 7 uur aan de kade en zwaar bewolkt. Om 9.00 uur is het gaan regenen tot 13.30 uur, ik ben nog even de stad in geweest waar het erg druk was maar met de regen niet echt gezellig. In de middag zijn nog veel mensen de stad in gegaan.
Woensdag 6 juli Civitavecchia Rome
Het is erg warm. Om 6 uur aangekomen in de haven, achter ons 6 schepen x gem. 2000 passagiers toch 12000 mensen die bijna allen naar Rome gaan wij liggen met 5 cruise schepen achter elkaar een prachtig gezicht en rijen bussen die de mensen naar Rome brengen.Wij zijn er al geweest en gaan hier even 1 uurtje de stad in even naar de markt, shuttle bussen rijden van alle schepen naar het einde van de haven. Om 12.00 uur waren wij weer terug een koel rustig en plekje op dek gevonden. Onze vrienden zijn terug van excursie Rome het was er erg druk en warm. Wij gaan vanavond in Tamarind restaurant India,'s eten boven op dek 11.(betaal restaurant) Heel bijzonder gegeten met de geweldige Aziatie,s bediening heerlijk echt de moeite waard.
Donderdag 7 juli Livorno ItaliŽ
Weer een hele warme dag, er rijden shuttle bussen naar de stad voor Ä 5,- heen en terug maar wij hebben het hier ook al gezien dus blijven aan boord. In de haven hier is het echt rustig geen andere cruis schepen. Wel zijn er veel mensen op excursie naar Pisa en Florence dus rustig aan boord. Vanavond de laatste Gala avond.
Vrijdag 8 juli 2011 Barcelona
Om 17.00 uur aankomst. Weer heel veel cruise schepen in de haven, wij zijn het 5 e schip op rij aan de kade.Veel mensen gaan aan wal want wij hoeven morgen pas van boord, dus alle tijd. Aan bood heerlijk rustig en de haven veel drukte van vertrekkende en komende schepen. Vanavond samen gegeten onze tafel genoten zijn aan de wal, wij van onze vriend Bagus een mooie tafel aan het raam gekregen en weer heerlijk gegeten. Na het eten onze koffers gepakt want deze moeten om 1.00 uur op de gang staan, nog even alle kasten en laden nagekeken koffers dicht en op de gang gezet.
Zaterdag 9 juli vertrek
Om 6.00 uur op voor ons laatste ontbijt van deze cruise wij moeten tussen 7.15uur en 8.00 uur van boord want hebben rosť labels aan de koffers en vliegen om 11.05 uur met de KLM. Na een goed ontbijt afscheid genomen en met een taxi naar het vliegveld gegaan, waar wij direct konden inchecken nog even rond kijken in de winkels en mooi op tijd vertrokken naar Amsterdam waar wij om 13.20 uur geland zijn. Zoals gewoonlijk staat onze vriend Wim al te wachten en waren wij om 14.30 uur weer thuis.
Conclusie:
Het was een heerlijke cruise
Fijn en mooi schip
Een geweldige grote hut
Heerlijk eten, het beste van de laatste jaren !!
Weinig kinderen
Leuke mensen aan boord
Geweldige verzorging en bediening
3 barbecue,'s 3 gala,'s 1 IndonesiŽrs lunch
Hollands feestje
Mooi weer
Een cruise met een dikke 10.

Groetjes
Sonja en Dick Spoel.

Terug naar ervaringen overzicht 


19 april 2012

Onze Cruise.

Met de Nieuw Amsterdam. Bij mijn speurtocht op internet naar een leuke cruise, vind ik de 30 dagen cruise van Fort Lauderdale naar Venetie.Van 1 april tot 30 april deel 1 van Fort Lauderdale naar Barcelona deel 2 van Barcelona naar Venetie. Voor Ä 998,- wel komt daar de vluchten ,naar Fort Lauderdale en vanaf Venetie , en een hotelovernachting in Fort Lauderdale bij. Dus voor minder dan Ä 1500,- p.p.Direct geboekt, want thuisblijven is duurder.Deze aanbieding heeft er een paar dagen op internet gestaan. Daarna voor Ä 700,- duurder.Op de rekening aan boord ook nog Ä 50,- p.p. tegoed.
De Cruise:
Vanuit een koud Nederland naar een warmer Florida. Een nachtje hotel met de hotel shuttle naar de haven en om 12.00 uur waren wij aan boord.Wij hebben vorig jaar al met dit schip op de middellandse zee gevaren, een heerlijk schip. Ook hier hebben wij weer een binnen hut geboekt, wij zitten voorin op het veranda dek. Na de verplichte reddingoefening vertrokken vanuit een bewolkt Florida, voor 7 zee dagen naar de Azores
Na 2 dagen werd het prachtig weer, wel veel wind, maar volop zon, genieten. Het eten was weer geweldig aan boord, en de service helemaal top. Ook nog bij het speciaal restaurant Tamarinde gegeten ook geweldig. Wij nemen veelal diner de open zitting, en gaan dan om 20.00 uur aan tafel, en vragen wij dezelfde tafel. Voor ons leuk en ook voor de jongens die ons bedienen. Ook hebben wij een Nederlands stel ontmoet waar wij iedere avond mee dineren. Tot onze verrassing ontmoeten wij ook bekenden van 40 jaar terug toen wij op CuraÁao woonden, die nog steeds op het eiland wonen,dus heel wat bij te praten, alle oude bekenden zijn weer besproken, daar was alle tijd voor.
Tot de Azores was het weer prachtig ,daarna bewolkt. Op de Azores zijn wij nog niet geweest, en na 7 dagen gaat iedereen wel even van boord, met de tenders, Horta op het eiland Fatal, een leuk plaatsje waar weinig toeristen komen, smalle straatje met kleurrijke winkeltjes en mooie kerken oude forten en heel veel kroegen. De volgende dag het 2 e eiland, een mooie haven van Porta Delgada een moderne mooie stad, op de wal even bij een internet cafť wat mails naar het thuisfront gestuurd. Op het schip de H.W.T.K. ontmoet, die mijn en mijn tafelgenoot morgen een rondleiding in het technische deel van het schip wil geven. Wij de volgende dag met hem via de controle kamer, zijn kantoor de machine ruimte en heel veel plaatsen bezocht waar alleen de crew mag komen, alles prachtig onderhouden. Ook de bakkerij, timmerfabriek, bankwerkerij, koelruimte, ja op alle dekken hebben wij mogen kijken, veel trappen van de ene naar de andere ruimte, de motoren, generatoren ,stabilisatoren, en bijna geen mens gezien, alles vanuit de controle kamer geregeld, alles wordt geregistreerd, vanwege de veiligheid en kwaliteit. Vuilverwerking, waterzuivering ,wij zijn zeker 2 uur met hem beneden geweest, voor mijn de eerste keer heel interessant , geweldige ervaring ,hij heeft ons een onvergetelijke dag bezorgt.
De volgende dag Lissabon, samen de sightseeing bus genomen, in het centrum nog even gewandeld, een Telegraaf gekocht voor Bram,(bemanningslid aan boord) en dan gevlucht voor de regen terug in de bus naar ons schip.
Volgende dagen:
Cadiz ,MŠlaga ,Barcelona.
Het einde van het eerste deel van de cruise. Hier gaan 1500 mensen van boord en komen de nieuwe aan boord voor het 2 e deel, er blijven er 500 aan boord. De hele dag zie je mensen gaan en komen, toch gaat het heel gesmeerd je heb er geen last van. Van Barcelona een zeedag s'morgens regen en vanaf 11.00 uur de zon en 25 graden heerlijk om een beetje bij te bruinen. Nog even gebeld voor mijn zus 60 e verjaardag,het is toch knap dat dit mogelijk is midden op zee.
Livorno
Vroeg van boord, met onze tafelgenoten naar Pisa. Met de shuttle naar het centrum. Overstappen op de bus naar het station. De trein naar Pisa, en weer met de bus naar de toren van Pisa, precies 1 uur reizen, en weinig gelopen. Heel interessant mooie gebouwen, maar wat een drukte gewoon niet leuk, na wat foto's ,op dezelfde manier terug naar Livorno.
Civitavecchia ( Rome)
Altijd gezellig vooral op Zaterdag. Ook in de haven de Azura de Queen Elizabeth en nog een Klipper, dus toeristen genoeg. Veel mensen gaan van hier naar Rome, wij zijn de stad en de markt gaan bekijken.
Napels.
Een stad met een rijke geschiedenis kerken en ruÔnes en mooie gebouwen, aan de haven het fort. Jammer dat het zondag is de meeste winkels zijn dicht.Er was ook nog een marathon door de stad, en ze zijn al jaren bezig met de metro, het was niet te doen in de stad, ik ben terug gegaan naar ons schip. Gelukkig was het lekker weer, dus genieten van het schip. Vannacht varen wij door de Straat van Messina naar Catania ,op het eiland SiciliŽ. 8.00 uur aankomst met vanuit de haven uitzicht op de vulkaan de Etna, deze is nog met sneeuw bedekt, het weer is goed zeker 22 graden, om 9.00 uur de stad ingelopen, de eerste indruk alle huizen slecht onderhouden nabij de haven, maar het centrum was heel mooi de gebouwen, kerken, ook nog op de vis en vlees markt geweest wat iets speciaals is, een warboel van mensen en schreeuwende verkopers.
Na een zeedag aangekomen in:
Navplion Griekenland, de eerste hoofdstad van Griekenland (1830-1834) Met tenders naar de kade, een gezellige plaats om aan te meren, smalle straatjes ,schoon, mooi en veel forten op de bergen, van hier kan je gemakkelijk met de trein naar Athene en vele bekende bezienswaardigheden, hier waren wij nooit geweest, een aanrader, en het weer was helemaal heerlijk de hele dag zon.
Katakolon ( Olympia Griekenland.)
Hier zijn wij meer geweest, het schip komt met zijn boeg bijna in de stad, 1 winkelstraat en fijne terrasjes aan de wal, met uitzicht op ons schip van hier gaan veel mensen naar de overblijfsels van de Olympia waar de eerste spelen werden gehouden.Gelukkig weer een mooie dag veel zon alleen te veel wind, in de stad nog een schilderij gekocht (Grieks) een blauwe hemel met witte huizen, ook hier geen andere schepen, het seizoen met nog beginnen.
Corfu Griekenland
Hier zijn wij eerder geweest, wij liggen aan de kade, maar gaan later op het anker liggen in een prachtige baai. Met uitzicht op de besneeuwde bergen. Wij hebben mooi weer met een strak blauwe hemel. Om 10.00 uur zijn er nog 2 schepen aangekomen, de Costa Favolosa en de MSC Musica. Nog even naar de stad met de shuttle, het is een universiteit stad dus heel veel jonge mensen, mooie gebouwen en een gezellig centrum, een fort met museum, en kerken waar je nog kaarsjes aan kan steken. Ook veel mensen die overwinteren, nog een telegraaf gekocht en weer terug aan boord.
Dubrovnik  KroatiŽ.
Onze laatste haven voor Venetie. Bij aankomst in de haven was daar het schip van de Sultan van Oman met helicopter op dek, ook even later de MSC Musica en de Princess, met de Nieuw - Amsterdam 3 grote schepen. Met een taxi naar de stad gegaan , de ouden stad waar het heel erg druk was, aan de andere haven waren ook nog 3 schepen, zoveel mensen,niet echt gezellig. Wel een mooie stad echt oud van de 7 e eeuw geheel in een fort, naar door de vele mensen niet leuk meer, na 1 uurtje ben ik terug naar ons schip gegaan. De rest van de dag heerlijk aan dek.
Laaste dag Venetie.
Aankomst 14.00 uur, morgen  vliegen wij terug naar Amsterdam, einde van onze 30 daagse cruise, op naar de volgende!

Sonja en Dick.

Terug naar ervaringen overzicht