VERSLAG MIDNATSOL

 

Voor foto's en gegevens van het schip zie svp.   http://www.nedcruise.info/midnatsol.htm

Hurtigruten reis  MS Midnatsol van Bergen > Kirkenes > Bergen van 29 januari t/m 9 februari 2014

In 12 dagen, de tijdsduur van de totale route, 2.660 zeemijl = 5.290 km varen. Langs 30.000 eilanden en met tussenstops in 34 havens, heen en terug, zowel overdag als ’s nachts. Dag in, dag uit, op en neer, weer of geen weer. De route wordt internationaal beschouwd als de mooiste zeereis van de wereld. Nergens ter wereld vind je iets wat erop lijkt.
De Hurtigruten wat “snelle route” betekent, is een maatschappij opgericht in 1893 door Richard With. De maatschappij luidde een revolutie in op communicatiegebied voor de Noorse kustbevolking. Deze beschikte sindsdien over een geheel nieuwe manier van contact houden met elkaar. In die tijd duurde het in de zomer drie weken en in de winter vijf maanden om een brief van Trondheim naar Hammerfest te versturen. Dankzij de Hurtigruten werd deze reistijd nu tot enkele dagen teruggebracht. De route werd steeds meer uitgebreid en sinds 1936 is Bergen het vertrekpunt voor de dagelijkse afvaarten. De enige onderbreking is de oorlog geweest. De Hurtigruten vervoert naast toeristen, goederen en de lokale bevolking gebruikt de schepen als veerboot/openbaar vervoer. In iedere haven wordt gelost en geladen.
Dankzij de Hurtigruten werden plaatsen als de Lofoten, Trollfjorden, Hammerfest en de Noordkaap toegankelijk gemaakt voor een internationaal publiek. Men wilde het land van de middernachtszon ontdekken. Vanwege de prachtige route werd de vraag groter en werden de schepen meer en meer ingezet als cruiseschip. De schepen werden luxer en de Midnatsol, het 1 na jongste (2003) schip van de vloot is meer een cruiseschip dan een veerboot. Het nieuwste schip, de Fram, vaart in  de winter in het Zuidpoolgebied.
Vlucht van Amsterdam naar Bergen (de vroegere hoofdstad van Noorwegen), stad op de Unesco werelderfgoedlijst vanwege de wijk Bryggen.
Buiten de luchthaven de lokale bus naar de stad genomen, 20 kilometer verderop. Een retourticket kost 140 NOK (100 NOK ca. € 12.07) per persoon en kan in de bus worden gekocht, cash of met creditcard.
De bus heeft diverse haltes in de stad, echter niet bij de Hurtigruten terminal. De dichtstbijzijnde halte is 5 minuten lopen.
De bagage kan worden afgegeven in de terminal. Het inchecken is vanaf 16.00 uur. Er zijn kleine kluisjes te gebruiken voor 3x muntstuk van 10 NOK. Op de bovenverdieping, via een roltrap te bereiken, een grote hal/wachtruimte waar je iets kunt eten/drinken. In deze ruimte kom je na het inchecken ook terecht en hier wordt ieder half uur een film getoond met veiligheidsinstructies voordat je het schip op gaat. Er is aan boord geen safety drill.
Bij het inchecken ontvang je een key-card voor het aan en van boord gaan, voor de toegang van de hut en als betaalmiddel aan boord. Hiervoor moet eerst de creditcard worden geregistreerd aan boord
Tijdens registratie creditcard wordt gevraagd of je een koffiemok wilt kopen voor 349 NOK. Hiermee kan onbeperkt normale koffie en thee worden getapt. Koffie en thee kun je zelf pakken na het diner in de bar op dek 8. Hiervoor heb je de betaalde koffiemok niet nodig. De mok is voor diegenen die echt de hele dag door koffie en thee willen drinken.
Er is ook een wijnarrangement. Dagelijks 1 fles wijn (iedere dag een andere, men zegt afgestemd op het diner) en 1 fles water voor de prijs van 3.700 NOK.
Los van dit arrangement, is er een wijnkaart. Wijnprijzen per fles tussen 400 en 1000 NOK. Een glas tussen 80 en 100 NOK. Aardig kostbare zaak als je van een glaasje wijn houdt! Aan boord meegenomen drank mag in de hut worden gedronken.
Barprijzen (in NOK): grote tapbier 54, corona 82, baco 130, sherry en martini 70, likeur 80, mineraalwater 35,  frisdrank 40, cocktails rond de 100, whiskey van 88 tot 140 voor een Ballantine 17O.
Tijdens de lunch en diner is een kan koolzuurvrij  “scheepswater” gratis. Een kan water met koolzuur kost 20 NOK.
Twee zittingen voor het diner: aanvang 18.30 en 20.30. Als je een bepaalde tijd wilt, meld dit dan bij boeking. Je hebt een vaste tafel gedurende de reis. Als je de keuze hebt gemaakt voor 1 van de 2 zittingen, dan blijft dit ook zo. De eerste avond begint met een buffet. Salades, koude en warme vis, aardappel, groenten, brood, desserts, vers gesneden fruit en diverse soorten kaas. Het ziet er goed verzorgd uit en wat wij hebben gegeten was erg smakelijk.
Halverwege de reis, na Honningsvag (Noordkaap), voor de tweede maal een dinerbuffet met veel vis: diverse soorten garnalen, krab, kreeft, mossels, tarbot, zalm enz. Ook (rendier) vlees, groenten, salades en een overheerlijk en gevarieerd dessertbuffet.
Alle overige avonden wordt een 3-gangen menu geserveerd. Geen keuze, hoewel als je aangeeft geen vis, vlees of wat dan ook te eten, dan wordt er direct op ingespeeld. Aan te raden dit bij de boeking te melden (zeker bij een dieet) en aan boord te verifieren. De porties zijn niet groot. Wij gaan niet met gevulde magen weg. Hoewel het wel gezonder is, niet zo veel eten. Het serviesgoed is van kunststof, het eten is hierdoor lauw.
Het ontbijtbuffet is van 7.00-10.00. Diverse broodsoorten, vis, kaas, ei, vlees- en zoet beleg, worstjes enz., vers gesneden fruit, yoghurt, muesli, kellogs.
Het lunchbuffet is van 12.00-14.30. Als het schip om 12.00 in een haven aankomt, dan is het buffet om 11.30 geopend zodat je ruim de tijd hebt als je de wal op wilt gaan.
Het is ook mogelijk een aantal dagen in plaats van de 12-daagse reis te boeken. In plaats van een boeking met vol pension, kan ook in het restaurant worden gegeten. De prijzen zijn 150 NOK voor het ontbijt, 330 NOK voor de lunch en 425 NOK voor het diner. Voor het diner is het alleen waard als er een buffet is.
Grote keuze in excursies, maar flink aan de prijs. Ga er zelf op uit, de tijd in de havens is beperkt, dus een wandeling met misschien een museum, kerk of wat winkelen is al voldoende. Voor een stadswandeling betaal je zo 300 NOK.
Alle aankondigingen (aankomst- en vertrektijd, excursies, bezienswaardigheden onderweg, passerende zusterschepen, Noorderlicht (dit zelfs midden in de nacht) worden gedaan in het Noors, Engels en Duits. De beschrijving van het dagprogramma in dezelfde talen en kan worden gehaald bij het excursiebureau. Van vrijwel iedere plaats is een plattegrond te verkrijgen bij de receptie op dek 4, waar ook de in-/uitgang van het schip is.
Er is geen arts en/of verpleegkundige aan boord. Mocht je hulp nodig hebben, dan zul je dit aan de wal moeten zoeken.
Er is een winkel met kleding en souvenirs en een luxe snackbar met heerlijke gerechten, koffie met gebak en een zak chips of iets dergelijks.
De hut is eenvoudig, hoewel er ook suites zijn. Kleine dikke compacte kussens en dun dekbedje. Er is geen kluisje en geen TV. Normaal 220V geschikt voor Nederlandse stekkers. Erg weinig kastruimte, Douche, wc en wastafel. Doucheschuim/shampoo en handzeep via automaten. Kleine en grote handdoek per persoon. Dagelijks wordt het bed opgemaakt tussen 8.00-15.00 uur en indien gewenst dagelijks schone handdoeken.
Aan boord vanaf 16.00 uur en de hut is beschikbaar vanaf 18.00 uur. Tip: hang geen kaart aan de deurgreep met verzoek de hut te doen, want dan wordt het juist niet gedaan.
In ieder geval is op dek 7 niets te horen van motoren of andere hinderlijke geluiden die je uit je slaap kunnen houden.
Het schip is mooi klassiek ingericht, veel verschillende ruimtes, heerlijke luxe stoelen. Twee panorama salons op dek 8 en 9. Internet/wifi is gratis. Er staan 5 computers gratis ter beschikking op dek 8. Mobiele telefoon gedurende de reis goed bereik, evenals G3 internet. Op dek 8 speelt dagelijks van 21.00-00.00 een pianist. Heerlijke muziek en er is een dansvloer. Dit is ook het enige muziekje aan boord.  De nadruk ligt op natuur en niet op vertier. Geen casino, geen entertainment (shows).  Niets voor kinderen (dat is dan wel weer erg prettig, die zijn er dus ook niet) en veel verschillende nationaliteiten. Gemiddelde leeftijd op deze trip is 65-70 jaar. Geen kledingvoorschrift, over het algemeen is men ’s avonds ook informeel gekleed.
Overeenkomstig de Noorse wet is roken alleen toegestaan in daarvoor aangewezen ruimtes. Aan boord is dit alleen buiten op de dekken. Echter, als het schip in een haven aan de kade ligt, geldt een algemeen rookverbod. Binnen is alles rookvrij. Kleine fitnessruimte, twee sauna’s, buiten twee stoombaden.
Fooien zijn inbegrepen, echter bij de ingang van het restaurant staat een fooienpot.
Compact schip, geen grote afstanden te lopen en er zijn liften. Van boord en aan boord gaat razendsnel. De schepen meren over het algemeen dichtbij of in het centrum van een plaats aan. Het schip ligt er variërend van een kwartier tot 4-5 uur.
Hierna enige algemene informatie en waar wij van boord zijn gegaan. Tijden wijzigen per seizoen. Heel veel informatie is te lezen in het boekje “Hurtrigruten, de mooiste zeereis ter wereld”, wat in de hut ligt bij aankomst.
Dag 1 Bergen Vertrek 22.30. Vanaf de terminal tien minuten lopen naar het centrum en iets langer naar Bryggen en de kabelbaan Flohbaan. Een wandeling door het bos naar het plateau met uitzicht over stad en zee.
Dag 2 Alesund 12.00-15.00. 45.000 inwoners. Het schip meert aan in het centrum van deze Jugendstil-stijl stad. Machtig mooi uitzicht na 400 traptreden de Aksla op. Vanaf 15.30 in het amfi theater op dek 5 een film over AURORA BOREALIS, in Engels, Duits en Noors.
Dag 3 Trondheim 06.00-12.00. Vroeger startten hier de Viking tochten. 180.000 inwoners. Kwartier lopen naar het centrum. Route is goed aangegeven. Veel winkels, de Nidaros kathedraal al jaren in restauratie, modern muziekgebouw, houten brug. VVV op het plein van de kathedraal. De kathedraal is alleen te bezoeken met een excursie van de Hurtigruten. Rond 14.45 varen we langs de mooiste vuurtoren van Noorwegen: Kjeungskjaer Fyr.
Dag 4 Bodo 12.30-15.00. 47.000 inwoners en hoofdstad van Nordland. Kleine stad met leuk winkelcentrum. Haven met visserijschepen. Afgelopen nacht tussen 6.30-8.00 passeren we de Poolcirkel, de denkbeeldige lijn rond de wereldbol waarlangs de zon 1 dag per jaar niet opkomt en 1 dag per jaar niet ondergaat! Er staat een stalen globe op een onbewoond eilandje.  Rond 7.00 buiten op dek 9 een glas sekt voor 55 NOK om dit te vieren. 10.30 komt zeegod NEPTUN. Als je zin hebt kun je een poolcirkeldoop ondergaan. Alleen vandaag is er een poolcirkelpostzegel te koop, die op een ansichtkaart door de kapitein wordt voorzien van een poolcirkelpoststempel.
Dag 4 Svolvaer 21.00-22.00. Hoofdstad van de Lofoten. Direct links na de poort aan wal is een museum met ijssculpturen. 95 NOK per persoon. Het hoogste hotel biedt een prachtig uitzicht. Vanavond het Noorderlicht voor de eerste maal gezien. In de buitenbar dek 9 wordt een drankje, heel klein beetje bruine rum met zoete thee voor 85 NOK verkocht in een trollenmok. De mok mag je houden als souvenir.
Dag 5 Tromso 14.30-18.30. Studentenstad. 20 minuten wandeling over de brug naar de IJszeekathedraal met mozaïeken en Polaris museum. Entree 100 NOK. De VVV vertelt ons dat de Hurtigruten het alleenrecht heeft voor een Middernachtconcert met koor 23.50-01.15 voor 480 NOK per persoon. Vanaf 10.00 film over Tromso in het amfi theater. Voor de tweede maal het Noorderlicht. Tromso is de beste plek om het poollicht te zien.
Dag 6 Honningsvag 11.15-14.45. N070 58,7, E025 56,8. Hier de excursie naar de Noordkaap. Het is ook mogelijk een (voordelige) lokale bus te nemen. Wij hebben hier heerlijk gewandeld, prachtige zonsondergang 13.30 uur! Ontbijt/brunch van 7.00-13.30. Om 15.00 kan bij de bar dek 8 appeltaart met chocolademelk worden gekocht voor 55 NOK. Vanaf 15.00 in het amfi theater korte film over de SAMI bevolking. Rond 16.30 passeren we een verlichte rotsformatie die de vorm heeft van een kerk.
Even later op dek 9 wordt de grote king crab getoond. Vanavond fantastisch buffet! Rond 19.15 op het meest Noorderlijke punt van Europa: Nordkyn 71 gr 08’00 N. Voor de derde maal het Noorderlicht!
Dag 7 Kirkenes 9.00-12.30. 5.000 inwoners. Ook hier een afspraak tussen Hurtigruten en het ijshotel voor een excursie, 530 NOK. Echt een prachtige ervaring: busrit door fantastisch sneeuwlandschap, bezichtiging ijshotel, drankje en hapje. Het is mogelijk ter plaatse een hondensleerit te maken. Gehoord dat de prijs € 160,00 per persoon is. Staan nog een paar rendieren achter een hek, die weglopen zodra ze in de gaten hebben dat er niets te eten is. Een houten huisje met haardvuur, een heel gezellige plek waar je iets kunt drinken en waar ook souvenirs worden verkocht.
Ga je weer naar huis vanaf de luchthaven Kirkenes, dan is het mogelijk aan boord een busticket te kopen voor 85 NOK. Naar het centrum/hotels 25 NOK.
Dag 7 Vardo 15.45-16.45. Op het eiland Vardoya en aardedonker. Een kerk en het Pomor museum voor 50 NOK.
Dag 8 Hammerfest 10.45-12.45. De meest Noordelijke stad van de wereld, met dus de meest Noordelijke kerk enz. enz. Werd in 1789 gesticht om de handel met de Russen te optimaliseren. Hier kun je lid worden van de ijsberenclub.
Tromso 23.45-01.30. Wij blijven aan boord, Op de heenweg uitvoerig beschreven.
Dag 9 Stokmarknes 14.15-15.15. Hier komen we een kwartier later aan, omdat er in de vorige haven oponthoud was. Het schip vertrekt hierdoor ook een kwartier later. Hier is het Hurtigruten museum gratis te bezoeken. Erg de moeite waard en goed in 1 uur te doen.
Svolvaer 18.30-20.30 Op de heenweg uitvoerig beschreven.
Vandaag 1 dinerzitting om 19.30 uur. Het deel van de reis van en naar Bergen zijn er weinig gasten aan boord.
Dag 10 Rond 9.30 passeren we de Poolcirkel en de zogenaamde Horseman Mountain, 568 meter hoog.
Bronnoysund 15.45-17.00 van boord te voor een wandeling
Dag 11 Te korte aanlegtijden om aan wal te gaan. Wel mogelijk in Trondheim van 6.30-10.00. Excursie mogelijk naar de Nidaros kathedraal. Busticket naar de luchthaven Trondheim kost aan boord 100 NOK en naar het treinstation 60 NOK.
20.45-21.30 in Molde van boord gegaan voor wandeling. Mooi stadje, modern theater, prachtige verlichting en helaas zijn de winkels gesloten.
Dag 12 aankomst 15.00 in Bergen. De bagage uiterlijk 12.00 bij de dichtsbijzijnde lift plaatsen en kan worden opgehaald in de terminal. Er kan een stadstour worden geboekt met transfer naar een hotel voor 340 NOK. Transfer naar treinstation of hotel 90 NOK en naar de luchthaven 170 NOK.

Deze reis was inderdaad een fantastisch mooie zeereis. In de zomertijd zal het ongetwijfeld ook een geweldige belevenis zijn met de lange dagen.

Wij hebben, met uitzondering van Bergen, de hele reis zonnige dagen met helderblauwe hemel gehad en niet te vergeten drie maal AURORA BOREALIS.

Dank aan Berrie en Susan Aalders voor hun prachtig en uitvoerig verslag  - webmaster