Wat brengt 2018-2019

Ook in 2018/9 kunt u praktisch de gehele wereld met een cruise bereiken

Algemeen:

Over 2018 zijn weer ettelijke persberichten verschenen over bestemmingen, nieuwe schepen, noviteiten aan boord, prijsacties etc.etc. De hele website zou er zonder moeite mee kunnen worden gevuld. In het kader van deze rubriek zullen we trachten een interessante keuze te maken van de te verwachten trends in 2018, mede aan de hand van door CLIA de wereldwijde organisatie van cruise rederijen verstrekte gegevens.Het geen opvalt is de geweldige toename van luxe expeditie cruiseschepen. Voor het eerst in vele jaren is er een toename aan nieuwe rederijen. Er zijn vele gegadigen die een "graantje"van de lucratieve cruisemarkt willen meepikken.

Wat brengt ons 2018/19

Indien we de Cruise Lines International Association (CLIA), de wereldwijde overkoepelende organisatie van cruise rederijen, moeten geloven, alleen maar voorspoed! Wereldwijde cruise industrie blijft in een hoog tempo groeien en evalueren. Men verwacht in de periode 2018-2019 tussen de 27 en 29 miljoen passagiers een cruise zullen maken. In 2017 waren het nog 25,3 miljoen passagiers. Een dramatische toename van 15 miljoen, zo'n 10 jaar geleden. In de periode 2018 -2026 zijn door de bij het CLIA aangesloten bedrijven op dit moment 98 nieuwe zee, en expeditie schepen besteld, dit aantal zal zeker nog groter worden. Een aantal wordt speciaal ontworpen voor de Chinese markt. Helaas wordt nog maar beperkt gebruik gemaakt van minder vervuilende brandstoffen, zoals LNG en hybride aandrijvingen. U moet zich realiseren, dat de cruise industrie en de scheepvaart in het algemeen, tot de meest vervuilende industrie behoort. Onder de momenteel in opdracht zijnde schepen zijn 25 luxe kleinere schepen veelal expeditie schepen genaamd. Opvallend zijn hieronder een aantal nieuwe rederijen, zoals Scenic Cruises, Ritz Carlton Yacht collection, Mystic cruises en Nordic cruises. Veel van deze schepen zijn bestemd voor pool cruises en voorzien van ijsversterking en voldoen aan strenge milieu regels.  Bij de grotere schepen is een interssante nieuwkomer Virgin Cruises uit de stal van Richard Branson er zijn drie schepen besteld van 110.000 ton geschikt voor 2860 - 18+ passagiers. De eerste wordt in 2020 opgeleverd. Dit jaar worden er 15 nieuwe schepen opgeleverd met 34.022 beneden bedden. In 2019 komen er 24 schepen met 42.564 beneden bedden. Tel daar nog eens 8 á 10% bovenop voor alle extra bedden, komen we op een gigantisch toename. Zelfs de cruise industrie begint zich af te vragen, of het niet een beetje teveel van het goede wordt!
In april komt het grootste cruiseschip van de wereld in de vaart met 228.081 bruto tonnage de Symphony of the Seas. Het is het vierde schip uit de Oasis klas die verder nog bestaat uit Allure of the Seas en de Harmony of the Seas. Ze bezitten allemaal hetzelfde platform maar door enkele aanpassingen in het interieur ziet Royal Caribbean steeds weer kans de tonnage enigszins te verhogen. De Symphony of the Seas is daarmee, in tonnage, de grootste van de serie, 2800 ton groter dan de Oasis of the Seas. Het maximale aantal passagiers bedraagt 6600 personen.
Eind 2018 komt het eerste LNG schip in de vaart de AIDAnova. Ook komt de MSC Seaview in de vaart een zusterschip van de in 2017 in dienst gestelde MSC Seaside. Deze lay-out van deze schepen zijn nogal afwijkend aan de gangbare cruiseschepen. Men heeft getracht de passagiers meer bij de zee te betrekken, vandaar de vele open dekken en het gezicht op de zee vanaf diverse posities.


MSC Seaside innovatief ontwerp

Bij de rivier cruiseschepen komen weer een aantal fraaie schepen in de vaart meestal gebouwd in Nederland of Duitsland.  De ultra luxe schepen van Crystal River Cruises. In totaal zal de serie uit vier schepen bestaan. Een aantal riviercruise rederijen slaan de vleugels uit naar de zee cruisevaart.  De Nederlandse scheepswerf  de Hoop-Lobith bouwer van vele fraaie rivier cruiseschepen gaat het eerste zee cruisevaart schip bouwen de Celebrity Flora bestemd voor cruises in de Galapagos.
De meeste CLIA reisagenten verwachten in 2018 een hogere omzet ten opzichte van het afgelopen jaar. Toch is de onderlinge concurrentie heftig. Cruisetravel behorende tot de ANWB groep staat te koop. Zeetours één van de oudste reisbureau's is in handen van het Duitse
E-Domizil gekomen.

- Vertrek/Aankomst vanuit Nederland

In 2018/9 zijn er weer vele cruises die vertrekken/aankomen in Amsterdam/Rotterdam. Een prachtige gelegenheid voor reizigers die een hekel aan vliegen hebben. Helaas jammer dat het vaargebied vanuit deze havens beperkt is en bestaat meestal uit Noorse Fjorden-Baltische Staten/Rusland een enkele cruise rond England en naar IJsland. Soms de VS/Canada of het Middellandse Zee gebied, maar dan zult u terug toch op het vliegtuig zijn aangewezen.
Keus tussen diverse rederijen Holland-America Line -Celebrity-Royal Caribbean- Oceania-Aida - Costa  zelfs Cunard doet met de Queen Elizabeth diverse malen Rotterdam aan. De meerderheid van de cruises wordt door de HAL uitgevoerd.

Hieronder worden een aantal trends beschreven, getransformeerd naar stijlen en voorkeuren van de moderne cruise reiziger.

- Milieu aspecten

 Na vele kritieken over de vervuiling door de cruise schepen, is men bezig met een inhaalslag, om de vervuiling te verminderen en verdere imago schade te voorkomen. Nieuwe technieken die de uitstoot van schadelijke zwaveldioxide - stikstofoxiden en roetdeeltjes moet verminderen wordt steeds vaker toegepast.  Steeds meer nieuwbouw schepen, maar ook bestaande, worden uitgerust met uitlaatgassen reinigers (scrubber technologie) in diverse uitvoeringen. Verder wordt in diverse havens, meestal verplicht, op gasolie gevaren, aanzienlijk minder vervuilend, dan zware stookolie. Een andere maatregel is de ontwikkeling van LNG als brandstof voor de schepen. Een aantal veerschepen varen al uitsluitend op LNG. Het eerste cruiseschip, die volledig op LNG vaart, zal rond 2018 in de vaart komen de AIDAnova. Gelukkig zijn wereldwijd steeds meer havens zich bewust van hun verantwoordelijkheid en verzorgen ze walstroom aansluitingen direct vanaf het stroomnet, of opgewekt door speciale installaties aangedreven door LNG motoren. Het voorkomt dat tijdens haven bezoek de eigen scheepsmotoren moeten blijven draaien. Ook het reinigen van "vuilwater" systemen, voordat het in open zee geloosd mag worden, voldoen aan steeds strengere eisen. Al deze maatregelen zijn niet alleen voor het totale milieu belangrijk, maar ook voor de leefomstandigheden van de cruisereiziger/bemanning aan boord. Vergis u niet, opvarende van een cruiseschip ademen zestig keer hogere concentraties van luchtvervuiling in dan in normale omstandigheden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de natuurorganisatie Naturschutzbund Deutschland (Nabu).


Het wordt tijd dat dit beeld snel tot het verleden behoord

- Groei moet de cruisereiziger "gelukkig" worden van de "ongebreidelde" groei van de cruise industrie? Door het verminderen van bruikbare havens vanwege "onrust" in de wereld, worden nu al interessante havens/gebieden "overlopen" door passagiers van cruiseschepen. Sommige populaire bestemmingen, zoals Dubrovnik-Venetie-Santorini-Noorse Fjorden etc., zijn genoodzaakt om een limiet te stellen aan het aantal te bezoeken schepen/passagiers. Het noopt de rederijen tot het creëren van nieuwe bestemmingen. Zo worden onder auspiciën van rederijen prachtige locaties ontwikkeld, zoals bv. Harvest Caya - Half Moon Cay - Amber Cove etc. u zult deze locaties vooral in de Caribbean tegen komen.

China en het Verre Oosten zijn sterk in opkomst en er worden steeds meer cruises in het gebied uitgevoerd.. Deels om nieuwe markten aan te boren, maar ook voor cruise reizigers uit Europa en United States/Canada. De langere toe- en afvoer routes is vaak een nadeel van deze cruises. China wordt gezien als een grote groei markt. Er worden diverse schepen volledig voor deze markt ingericht. Tot op heden blijkt het door de cruise industrie geschetste beeld te optimisties.
South China Morning Post meldde al op 20 oktober 2015. "Cruise Toerisme in China op een kruispunt". Prijzen voor een cruise zijn drastisch gedaald.
Ook Costa’s  CEO Neil Palomba, moest toegeven in een interview met Seatrade: "De volumes zijn niet zo groot als we hadden gewild”. Indien de verwachting van de Chinese markt achterblijft bij de optimistische prognoses, heeft de cruise industrie een probleem. De gigantische uitbreiding van de vloot is mede op deze prognoses gebaseerd. Voor de gangbare 8-daagse cruises is het route netwerk voor in China gestationeerde schepen erg beperkt. Interessante bestemmingen, zoals Singapore-Australie en Nieuw-Zeeland vergen langere cruises.

 
Mogelijkheden voor China cruises.

- Vloot Cruiseschepen. In 2019 zullen er 536 cruise schepen in de vaart zijn. Naast de hedendaagse trend van alsmaar grotere schepen, met soms meer dan 6000 passagiers, is er een kentering zichtbaar naar schepen met een meer “menselijke” maat. Hiervan profiteert eveneens een groeiende vloot van expeditie cruiseschepen. In 2018/9 zal er een groot aantal expeditie cruiseschepen in de vaart komen, waaronder de Hondius van de enige Nederlandse cruise rederij Oceanwide. Alle nieuwe expeditie schepen zullen aan de nieuwste verscherpte milieu en veiligheid eisen voor Poolgebieden voldoen. Dit moet tot gevolg hebben, dat de kwetsbare Zuid-en Noordpool gebieden zoveel mogelijk worden ontzien. De huidige expeditieschepen, meestal van Russisch fabricaat, zullen langzaam verdwijnen. Ook bij expeditieschepen is de trend naar meer luxe ingetreden. Zo zal in 2019 de eerste van twee Hurtigruten schepen de Roald Amudsen in de vaart komen. Hybride voortstuwing gebruik makend van batterijen en zeer milieu vriendelijk. Ponant zal de eerste van een viertal 10.000 tons schepen in gebruik nemen. De Scenic Eclipse hyper modern en zeer luxe, van de zeer succesvolle rivier cruise rederij. Genting kan niet achterblijven en komt met de Crystal Endeavour van 25.000 ton van dochter Crystal Yacht Cruises. Er volgen nog een drietal. Het Duitse Hapag-Lloyd komt voor het eerst met nieuwbouw schepen voor haar expeditie cruises. Ze komen in 2019 in de vaart en zijn 16.000 ton groot. Eén is voor de Duitse markt, de andere, voor de internationale markt. De rederij die niet meedoet aan allerlei, soms Idiote" attracties op een cruiseschip, is Viking Ocean Cruises. Deze rederij beoefend cruises zoals in het verleden ontstaan.  Comfortabele handzame relaxe schepen, leuke interessante routes, geen massa schepen, geen allerlei extra te betalen activiteiten etc. De vloot bezit in 2019 over 6 identieke schepen met nog 4 in opdracht. Zojuist werd bekend gemaakt dat er nog 6 schepen bij Fincantieri in opdracht zijn gegeven met oplevering tot en met 2027. De Viking River Cruise rederij is inmiddels met 70 schepen de grootste rederij. De grote man achter dit imperium is de Noor Torstein Hagen een begrip in de cruisewereld.
In 2018 komt nog een opmerkelijk schip in de vaart de Flying Clipper de grootste zeilclipper van Star Clippers. Ze meet 5050 ton gschikt voor 312 passagiers en een zeiloppervlak van meer dan 6.000 m2.


Een Viking standaard cruiseschip.

-Voor de vooruitzichten voor Australië/Nieuw Zeeland is door de cruise industrie een aanzienlijk realistischer beeld geschapen. De groei voldoet zeker aan de verwachtingen. De cruise-industrie in Australië bereikte in 2014 een belangrijke mijlpaal met meer dan één miljoen passagiers. In tien jaar is de Australische cruise markt ruim zeven keer gegroeid, van 158.000 in 2004 tot ca.1,3 miljoen in 2017.

-De cruise-industrie heeft de wens van de passagier, om gedurende de cruise verbonden te blijven met het thuisfront, ter harte genomen. De meeste cruise schepen van vandaag zijn uitgerust met Wi-Fi en snel internet meestal tegen extra betaling.

-Ook in 2018 zal op vele schepen het concept van “schip in een schip” toenemen. Een apart gedeelte op het schip, waar de meer betalende passagier extra privacy en verzorging geniet. Vooral bij NCL (Haven) en MSC (Yacht) is dit systeem prominent aanwezig, MSC overweegt zelfs schepen voor de luxe markt te gaan bestellen.

-Het concept van één nacht overblijven in een haven, hetgeen de passagier de mogelijkheid geeft, zich in het avondleven van de bestemming onder te “dompelen” zal ook in 2018 toenemen. Costa is met haar "Neo collection" schepen een goede representant van deze wijze van cruisen. Costa heeft drie oudere schepen tot de "Neo"-class" getransformeerd. De eerste betrof de Costa Romantica die overigens veel meer is aangepast dan de overige twee.

-Meer en meer schepen zullen faciliteiten krijgen, om complete families een aantrekkelijke cruise te laten maken. Waaronder zoveel mogelijk activiteiten toegespitst op kinderen. Hutten met meerdere bedden, of meerdere hutten die door deuren met elkaar zijn verbonden. Naast complete families zullen ook voor alleen reizende meer specifieke faciliteiten komen in de vorm van een toename van één persoonshutten en speciale lounges.

 - Rivier cruises worden steeds populairder. Niet alleen in Europa, maar op elk bevaarbare rivier wereldwijd, worden riviercruises uitgevoerd. De grootste rivier cruise rederij is Viking River cruises met meer dan 70 schepen vooral operationeel in Europa.  Nadeel is, dat men op de meeste Europese rivieren afhankelijk is van het waterpeil. Door aandrijving met schoepenwielen kan dit deels worden ondervangen. Deze oude techniek is minder afhankelijk van lage waterstanden. Vooral het Franse CroisiEurope is een pionier op dit gebied. Wat te denken van een cruise over de Mississippi met een machtige raderboot, weliswaar vaak een moderne "namaak" maar met dezelfde techniek en grandeur.
Rivier cruises worden meer en meer populair bij jongere reizigers en gezinnen met kinderen. De ultra luxe Crystal River Cruises onderdeel van Genting groep maakte in 2017, als nieuwkomer,  haar intrede in de rivier cruise vaart. In 2018 zullen er 12 schepen in de vaart worden gebracht.

Wilt u een cruise boeken raadpleeg uw reis/cruise agent of kijk op de pag. Waar Boeken van deze site. Vragen over deze en andere cruise gerelateerde onderwerpen kunt u kosteloos stellen aan:   nedcruise

O-O-O-O

  De Nederlandse Cruise Site

Nederlands oudste niet commerciële cruisewebsite

© 6-maart 2018 Nederlandse Cruise Site all rights reserved.