SCHEPEN VAN HOLLAND-AMERIKA LIJN:          
Medio 2016 bestond de vloot uit 14 schepen. Alle schepen varen onder Nederlandse vlag met thuishaven Rotterdam.

ss "Rotterdam", het laatste in Nederland gebouwde passagiersschip voor de toenmalige Nederlandse HAL. Tot eind 1997 gevaren voor de HAL. Daarna verkocht aan Premier Cruises en als "REMBRANDT" weer in de vaart gebracht. Na het faillissement van Premier Cruises opgelegd in Freeport. Na vele mislukte plannen is het schip uiteindelijk veilig gesteld.

Het was het 5e schip met de naam Rotterdam.  Het schip was buitengewoon geliefd bij vooral Amerikaanse passagiers.
In dienst gesteld: 1959 - Tonnage: 38.645 - Aantal passagiers op basis 2 per hut: 1050.

Op 4 aug.2008 keerde het ss."Rotterdam" , na in haar oude staat te zijn terug gebracht, op glorieuze wijze terug in haar geboorteplaats. Zie verder: TRIOMF TOCHT Gelukkig is hiermee een stuk maritieme geschiedenis behouden gebleven.  Het heeft een permanente ligplaats in Rotterdam. Het is te boeken als hotel-conferentie ruimte en is te bezichtigen met rondleiding.


 ms. ROTTERDAM
Dit is de de 6e Rotterdam  gebouwd in 1997 en ingrijpend verbouwd in 2009 door toevoeging van nieuw achterdek. Hetgeen het schip er in-en uitwendig niet fraaier op is geworden. Zusterschip met de nagenoeg identieke Amsterdam  die gelukkig gespaard is gebleven van deze verbouwing.
Als eerbetoon aan de vorige Rotterdam  hebben ze beide 2 naast elkaar geplaatste schoorstenen gekregen.


 ms. AMSTERDAM

De voormalige  Statendam-klasse. De eerste nieuwbouw order onder Carnival bestond uit: Statendam, Maasdam, Ryndam en Veendam.
In 2014 zijn de Statendam en Ryndam verkocht aan P&O - Australia. Varen nu als Pacific Aria and Pacific Eden.

De Veendam is in 2009 in het kader van  Signature of Excellence verbouwd en is er ook niet fraaier op geworden. Sinds januari 2006 is ze als laatste HAL schip onder  Ned.vlag gebracht. De enige originele uit de klas is de Maasdam, maar die zal ook haar langste tijd onder de HAL vlag wel gehad hebben.

 
Zo ziet de "Veendam" eruit na de verbouwing.

De nog enige "echte"

Tot de R- klas behoren naast de Rotterdam en Amsterdam ook de Volendam en Zaandam die nogal afwijkend zijn van de twee eerder genoemde.
Zusterschepen, "Volendam" (bwj. 1999-60.906 bt.) en "Zaandam" (bwj. 2000-61.396 bt.) beide geschikt voor 1440 passagiers.

 Een buitenbeentje is de Prinsendam in 2002 overgenomen van Seabourn als Seabourn Sun en omgedoopt tot Prinsendam. Ook dit schip is in 2009 verbouwd en er niet fraaier op geworden. Al de verbouwing van de schepen zijn gedaan om maar meer passagiers te kunnen vervoeren.

In de jaren 2002 t/m. 2006 zijn een 4-tal schepen uit de Vista -klas in bedrijf gesteld. Het waren op dat moment de grootste schepen ooit voor de HAL gebouwd. Het eerste uit de serie is de "Zuiderdam" de overige zijn de "Oosterdam" - "Westerdam" en de Noordam" als laatste.
Tonnage bedraagt ca. 82.000 ton. Ook deze schepen zijn inmiddels verbouwd om 35 hutten extra bij te plaatsen. Hiervoor zijn de achterdekken doorgetrokken. Passagiers aantal bedraagt ca. 1918 personen.

Op zondagmorgen 29 juni 2008 liep de “Eurodam” komende vanuit Southampton, onder grote belangstelling voor de eerste maal haar thuishaven  Rotterdam binnen. Het schip was op 16 juni officieel door de Italiaanse werf overgedragen.  De "Eurodam" is een opgewaardeerde Vista -Klas welke als Signature-klas wordt aangeduid. De doop werd verricht door Koningin Beatrix op 1 juli. Vanwege het 135-jarig bestaan van de HAL zijn diverse feestelijkheden georganiseerd
Tonnage bedraagt 86.237 ton. In 2010 gevolgd door zusterschip "Nieuw-Amsterdam". Gedoopt in ItaliŽ door toenmalige prinses Maxima.

Het zou tot 2016 duren, voordat er een nieuw schip werd opgeleverd. De "Koningsdam" een Pinnacle klas schip van 99.836 ton geschikt voor 3152 passagiers bij gebruik alle bedden. Het grootste HAL ooit gebouwd. De doop werd op 20 mei in Rotterdam verricht door Koningin Maxima.
In 2018 wordt het zusterschip "Nieuw Statendam" opgeleverd. Een derde Pinnacle is in opdracht voor oplevering in 2021.
In 2018 is het kleinste schip uit de vloot de "Prinsendam" verkocht. Op 1 Juli 2019 verlaat ze de vloot.

 

Pagina uit de Nederlandse Cruise site: www.nedcruise.info©

© dutch cruise site. all rights reserved.
update 5 juli 2018